Gluteenittomia leivonnaisia pääsiäispöytään
Pavlovaa, macaroneja, juustokakkua, limettipiirasta, porkkanaleivoksia… Gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset vievät kielen mennessään myös muilta kuin keliaakikoilta.
Gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset onnistuvat siinä missä perinteisetkin herkut. Kokosimme Kotilieden parhaat gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset, jotka hurmaavat mehevyydellään ja ihastuttavat raikkaudellaan.
Lue lisää: Leivo näyttävä marenkikakku pääsiäiseksi – 4 herkullista ohjetta
Gluteenittomat kakut ja piirakat – pääsiäisen klassikot ja trendiherkut
Key lime pie on amerikkalainen, raikkaan makea limettipiiras, jossa on ohuen keksipohjan päällä kondensoidusta maidosta tehty limettitäyte. Gluteeniton versio piiraasta syntyy yksinkertaisesti käyttämällä pohjaan gluteenittomia keksejä.
Samaan tapaan soveltamalla myös useimpien keksipohjaisten juustokakkujen reseptit muuntuvat gluteenittomiksi. Pääsiäispöytään sopii esimerkiksi aurinkoisen värinen ja raikkaan makuinen appelsiinijuustokakku, jossa rapean keksipohjan päällä on pehmeä tuorejuustoseos ja päällä raikkaita hedelmiä.
Keltaisen ananas-kookospiirakan pohja tehdään keksien sijaan kookoshiutaleista, mantelijauheesta ja kananmunanvalkuaisista. Täytteen kaunis keltainen väri on peräisin ripauksesta kurkumaa. Pieni villi lisä tulee inkivääristä, jota raastetaan ananaksen ja limetin makupariksi. Täyte hyydytetään liivatteella, joten leipominen kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.
Kookosfanin kannattaa kokeilla myös kookosjuustokakkua, jossa pehmeän juustotäytteen päällä on raikas passionhedelmäkiille. Kakku on gluteeniton, mutta voit halutessasi tehdä siitä myös täysin vegaanisen. Jos haluat kakusta mahdollisimman näyttävän ja korkean, tee se pieneen irtopohjaiseen kakkuvuokaan.
Mehevä gluteeniton kakku on helppo leipoa mantelijauhoista. Klementiinikakun jekku piilee taikinaan kuorineen päivineen surautetuissa klementiineissä, jotka antavat kakulle raikkaan intensiivisen makuvivahteen. Koko komeuden kruunaa päälle levitetty siirappi, joka tekee koostumuksesta herkullisen makeantahmean.
Gluteenittomat marenkikakut – varma tapa hurmata
Myös marenkileivonnaiset tarjoavat helpon ratkaisun gluteenitonta tarjottavaa pohtiville, sillä ne ovat yleensä luontaisesti gluteenittomia, eikä niiden valmistus vaadi erikoisjauhojen etsimistä. Esimerkiksi marenkipohjainen pavlova on gluteeniton, mutta juhlava tarjottava pääsiäisaterian jälkiruokana tai kahvipöydässä.
Pääsiäisen aikaan pavlovan voi täyttää vaikkapa kermavaahdolla, sitruunatahnalla ja iloisen keltaisilla hedelmillä, kuten mangolla, appelsiinilla ja ananaksella. Kermavaahtoon voi sekoittaa mascarponea, sen voi maustaa kookoshiutaleilla, likööri- tai rommitilkalla, tai sen voi korvata vaahtoutuvalla soijavalmisteella, jolloin pavlova sopii myös maidottomaan ruokavalioon.
Yhden ison pavlovan sijaan voit valmistaa jokaiselle ruokailijalle oman pienen pavlovan.
Mandariinikakku on pavlovan tapainen marenkiherkku, jossa pistaasilla maustettujen marenkipohjien väliin levitetään sitruunaista kerma-rahkaseosta ja säilöttyjä mandariinilohkoja.
Gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset – pieni pala makeaa
Myös suloiset macaron-leivokset sopivat useimmiten gluteenittomaan ruokavalioon, sillä niihin käytetään mantelijauhoja. Valkosuklaamacaronit voi värjätä elintarvikevärillä keltaisiksi pääsiäisen kunniaksi.
Pikkuruisten macaronleivosten väliin sopii myös suolaisen makea kinuski, joka valmistuu nopeasti valmiiksi karamellisoidusta kondensoidusta maidosta.
Mangoleivokset puolestaan sopivat gluteenittoman ruokavalion lisäksi myös täysin maidottomaan ruokavalioon. Somien leivosten pohjat tehdään peruna- ja kaakaojauhoista, kermaiseen täytteeseen käytetään soija- ja kauravalmisteita ja koko komeus viimeistellään pääsiäistipun keltaisella mangokiilteellä.
Gluteenittomien marja-valkosuklaa kaurakeksikuppien juju on taikinassa, johon lisätään seesaminsiemenistä valmistettua vaaleaa tahinitahnaa sekä makeudeksi kookossokeria ja vaahterasiirappia. Kaurakeksitaikina painellaan muffinivuokien pohjalle ja reunoille niin, että lopputuloksena on kuppi. Jäähtyneet keksikupit täytetään valkosuklaa-tuorejuustovaahdolla ja koristellaan sesongin marjoilla tai hedelmillä.
Katso myös Anna.fi/ruoka: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut
Kommentoi
Kommentoi juttua: Gluteenittomia leivonnaisia pääsiäispöytään