Grillikekkereiden juhannusmenu

Juhannuspöytään katetaan kalaa, kasviksia, kesän ensimmäiset uudet perunat ja mansikat. Grillissä kypsyvät niin ribsit, entrecote kuin broilerin rintapalatkin.

Mansikkainen juhlabooli toivottaa vieraat tervetulleeksi. Roseeviini tai mansikkainen kuohuviini ja mansikkalikööri antavat juhannusboolille heleän värin. Alkoholittoman juhannusjuoman voi sekoittaa mansikka-, omena- tai raparperimehusta, mansikka- tai sitruunalimusta ja mansikanmakuisesta kivennäisvedestä.

Juhannusaterian aluksi nautitaan suolaisia suupaloja kalapöydästä, joka koostuu sillikorpuista, lohinapeista ja marinoidusta siiasta.

Juhannuksen perunasalaatti sopii niin kalojen kuin grilliherkkujenkin kumppaniksi. Peruna, munat ja retiisi ovat raikkaan salaatin pohja, majoneesikastike kruunu.

Grillissä kypsyy pääruoaksi lihaa, kanaa ja kasviksia. Marinoidut grillikasvikset saavat maustua jääkaapissa muutaman tunnin enne tarjoamista.

Grilliribsit, eli porsaankylkiluut haudutellaan kypsäksi hyvissä ajoin ja viimeistellään herkuksi makealla kastikkeella ja grillissä paahdetulla pinnalla.

Naudan keittofilee on sisältää punertavaa ja mehevää. Keitä sisäfilee puolikypsäksi, paahda pinta nopeasti grillissä ja marinoi mausteliemessä. Tarjoa keittofilee lämpimänä tai kylmänä persilja-voikastikkeen kanssa.

Grillatut entrecotepihvit paahdetaan ensin, upotetaan sitten hetkeksi mausteiseen marinadiin ja nostetaan lautaselle.

Välimeren broileri grillataan mehevän kypsäksi, käännellään öljyisessä sitrus-yrttimarinadissa ja tarjotaan valkosipuliöljyllä sipaistujen, paahdettujen leipäpalojen kanssa.

Varhaiskaalista ja retiiseistä syntyy grilliruokien kumppaniksi raikas ja rapea kaalisalaatti.

Valkosuklaiset liköörimansikat on lempeä lopetus aterialle. Mansikkaliköörissä marinoidut mansikat tarjotaan mascarponen ja valkosuklaalastujen kera.

Helppo raparperijäädyke tehdään pakastimeen jo edellispäivänä ja tarjotaan kotitekoisten raparperikarkkien kera.

Lisää ruokaideoita juhannukseen:

Juhannus ja grillaus kuuluvat yhteen
Juhannuksen juhla-ateria katetaan ulos
Juhannusruokaa rennosti
Ruoka.fi: Rento juhannusmenu

 

 

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Marja Malinen
Kuvat: Jorma Marstio/Otavamedia

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti