Helppoja sieniruokia

Sienestäminen on hauska harrastus. Ateria valmistuu helposti ja nopeasti sellaisista sienistä, jotka ovat käyttökelpoisia ryöppäämättäkin.

Sienten makuun pääsee myös kaupasta löytyvillä viljellyillä lajikkeilla.

Lämmin sienisalaatti syntyy nopeasti ja on helppo valmistaa. Leipien ystävä herkuttelee kantarelleilla. Kantarellifoccacia on tuhti leipä.

Sienestäjän röstimunakas on maukas makkara- tai kala-aterian lisäke, joka käy myös ateriasta.

Suppilovahverot antavat sakealle sosekeitolle ruokaisuutta. Tatit tai muut ryöppäämättä käyttövalmiit sienet sopivat punajuuririsottoon.

Kokeile myös muita Kotilieden sienireseptejä:

Herkkutatti-vuohenjuustopasta
Tatticappuccino
Tattimunakas
Lampaankääpävartaat
Metsäsienikeitto
Täytettyä kalaa
Sienestäjän piirakka
Kukkakaali-sienisalaatti
Perinteinen sienisalaatti

 

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Marja Malinen

Keskustelu

  1. Voimaa koko vuodeksi

    Odotan suppilovahveroita. Niiden etsiminen ja löytäminen on aina yhtä riemastuttavaa.
    En kaipaa muuta retriittiä.

  2. ULLARIITTA

    Suolasienistä saa suolan liotettua nopeasti panemalla sienet
    siivilään ja siivilä vedellä täytetyn astian päälle. Suolavesi valuu näin pohjalle.
    Veden voi välillä vaihtaakin.

  3. sieniin hurahtanut

    suppilovahverot ovat aivan nami,,,nami piirakka sieniä..pohjan teen perunasoseesta,kermaa,juustoa,sipulia ja amerikanpekonia unohtamatta

  4. Ei kaikki myrkytön ruokaa ole

    Taas on se aika vuodesta, kun sienettömän dieetin noudattajana joudun tosi tarkkaan katsomaan mitä minulle tarjotaan. Varottavien ruokalajien listan etukärjessä ovat lihapullat, piirakat ja salaatit, joihin armotta tungetaan ”herkullisia” sieniä. Sienetön vaihtoehto tarjottavien seassa ei liene ylivoimasta järjestää, meneväthän sienet tavallaan hukkaan kun niitä syötetään sieniä inhoaville. Eihän kohtelias isäntäväki tuputa vegaanillekaan lihaa! Ja kohtelias vieras saattaa kehua sienisössöjänne vain, koska on hyvätapainen eikä kehtaa rehellisesti sanoa ”En ole eläissäni joutunut syömään yhtä sammalenmakuista ruokaa kuin tämä!”
    Kaikesta huolimatta, sienekästä syksyä muille ja oikeaa riistalihasyksyä minulle! 🙂

  5. yäk

    Uskallatteko todella syödä Suomen metsien radioaktiivisia sieniä??

  6. Mikä ei tapa se vahvistaa

    Toukokuun lopulla söimme ensimmäiset ateriat koivukantosienistä. Erittäin herkullisia sieniä ja mökkipihalta helppo löytää. Näitä sieniä ei osata arvostaa, vaikka ne ovat mielestämme parempia kuin suppilovahverot.
    Tänään keräsimme ämpärillisen karvarouskuja ja ilo oli niitäkin poimia.Ryöppäys on suurin työ, mutta kyllä ne talvella maistuvat taivaallisilta ja säilyvät hyvin pakasteessa.
    Olen vähän testaillut pihapiirin ihmisten sienitietoutta ja jo parikymmentä vuotta meitä nuoremmat eivät tunne kuin kanttarellin ja suppilovahveron.Siitä kai inho ja kammo sieniä kohtaan johtuu.
    Meitä ikäihmisiä on sota- aika opettanut syömään ruokaa kuin ruokaa ja äiti on opettanut hyviä tapoja.Onneksi ei tarvitse enää kutsua kovin paljon ihmisiä syötettäviksi. Jokainen saa syödä kotonaan tai ravintolassa sitä mistä pitää, mutta minä nautin tuon ukkokullan kanssa näistä maatiaisherkuista täällä kaupungissakin:siikliperunoita,lihapullia ja karvarouskumuhennosta juuri äsken. Rohkeutta syödä suomalaisia sieniä on riittänyt kohta 80 vuotta.

  7. Mari78

    Söisin mielelläni sieniruokia, mutta en tunne sieniä eikä kurssejakaan täällä ole. Todella sääli, sillä sieniä näyttää olevan tänä syksynä todella paljon!

  8. Elmeriini

    Kysymys ”Mikä ei tapa se vahvistaa”-nimimerkille. Oletko varma, että kyseessä on koivunkantosieni? Se nimittäin kasvaa keskikesästä alkaen. Jos ne olivat koivunkantosieniä, täytyy sanoa että mennyt kesä oli todellakin poikkeuksellinen sienivuosi.

  9. kerkai

    Sieniruokia on täälläkin!

  10. Turkulainen

    Hienoa, että tunnet varmasti koivunkantosienen. Minähän en uskalla poimia, sillä en erota sitä myrkkinääpikästä.
    Voi hyvin!

  11. Mikä ei tapa, se vahvistaa

    Olen ihan varma, että poimimamme sienet olivat ja ovat edelleen koivunkantosieniä. Aurinkoisella etelärinteellä rannan lähellä ne tupsahtavat vuosi vuoden jälkeen. Pohjoisen puolella samat sienet tulevat vasta elokuussa tai heinäkuun lopulla.
    En unissanikaan sotkisi tappavan myrkyllisiin myrkkynääpiköihin, mutta pitää tuntea ensin puut, sitten sienet ja kasvuympäristö.
    Vanhana taitaa kaikenlaista.

  12. Chrisse

    …kellään vinkkiä hyvistä limanuljaska resepteistä??

  13. Kasperi

    Saasteista puheenolen miten kaupungin saasteet sieniin vaikuttaa, voiko syödä oli herkullisia katella!

  14. piipiloo

    En tiedä saasteista mutta itse tänään poimin Vuosaaren Ramsinniemestä kaikenlaisia rouskuja ja suppiloita.Tuolla odottavat käsittelyä eteenpäin,suppiloita söin jo hirvipaistin seurana,ja pakastin on täynnä muitakin herkkuja.

  15. pikolainen

    Tuo sinun viestisi puhutteli.Olen nimittäin itsekin ihmetellyt minne terve järki on kadonnut.Sienethän ovat tosi ravintorikasta ruokaa ja niin hyvää.Puhumattakkaan sienimetsässä samoilusta.Siellä vanhakin nuortuu,kun osuu hyvään sienipaikkaan.Voi rauhassa unohtaa kaikki maksulliset juoksut ja jumpat ja ruoka tulee kotiin kopassa.Jatketaan me vaan näitä harrastuksia ,jotka on saatu jo äidinmaidossa.Syys terveisin ja täysiä koppia Pikolainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti