Ruoka

Erikoiskahvit herkkuhetkiin – kokosimme kylmät ja kuumat juomat kahvi-intoilijoille

Erikoiskahvit tarjoavat vaihtelua perinteiselle suodatinkahville. Poimi vinkit valmistukseen, nappaa talteen pieni kahvisanasto ja nauti herkullisista erikoiskahveista myös kotona!

Erikoiskahvit onnistuvat helposti myös kotona ilman kahviloiden kalliita välineitä. Nämä kylmät ja kuumat juomat saavat kahvikissan hykertelemään mielihyvästä.

Erikoiskahvit ovat yleensä espressopohjaisia, joiden joukkoon lisätään kuumennettua, vaahdotettua maitoa sekä toisinaan myös erilaisia makuaineita, kuten makusiirappeja tai kermavaahtoa. 

Erikoiskahvit: Espresso on juoman perusta

Espresso on monen erikoiskahvijuoman perusta, mutta toisinaan kahvjuomaan voi käyttää myös vahvaa suodatinkahvia tai laadukasta pikakahvijauhetta. Hyvän kahvijuoman lähtökohtana ovat raikas vesi, hyvin puhdistetut laitteet ja laadukkaat kahvipavut.

Espresso valmistetaan laadukkaista jauhetuista kahvipavuista lähes kiehuvaan veteen. Hyvän espresson pinnalle syntyy ruskea vaahtokerros, crema, joka paljastaa kahvin laadukkuuden. Kaunista, kullanväristä cremaa sanotaan usein myös kahvin sieluksi. 

Kahvikoneen lisäksi erikoiskahveihin sopivaa kahvia voi valmistaa kätevästi liedellä kuumennettavalla mutteripannulla. 

Avattu kahvipussi säilyy parhaiten tiiviisti suljettuna pimeässä ja huoneenlämpöisessä tilassa. Pidempään säilytettynä kahvi kannattaa varastoida viileään paikkaan, mutta nostaa hetkeksi huoneenlämpöön ennen käyttöönottoa. Mikäli mahdollista, jauha kahvipavut juuri ennen kahvin valmistusta. 

Maito pehmentää kahvijuoman

Maidon avulla espressosta valmistetaan persoonallisuudeltaan erilaisia kahvipohjaisia juomia. Lisäämällä kahviin perinteisen kylmän maidon sijasta pehmeää ja lämmintä maitovaahtoa saat nostettua kahvihetkesi seuraavalle tasolle.

Maidon valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä oikean tyyppinen maito täydentää juoman makumaailmaa. Parhaimmillaan maitovaahto on niin pehmeää ja täyteläistä, ettet edes huomaa kahvia juodessa, mihin vaahto loppuu ja mistä kahvi alkaa.

Erikoiskahvit kannattaa yhdistää hieman rasvaisemman ja täyteläisemmän maidon kanssa. Esimerkiksi täysmaito vaahtoutuu hyvin ja sen pyöreä maku täydentää ihanasti kahvin makumaailmaa. Täysmaidosta valmistettu maitovaahto on paitsi pehmeämmän makuista, myös pysyvämpää kuin kevyemmästä tai rasvattomasta maidosta valmistettu vaahto. 

Lehmänmaidon sijaan kannattaa kokeilla myös kasvipohjaisia vaihtoehtoja, kuten soija- tai kaurajuomia. Kahviin sopivat kasvipohjaiset juomat tunnistat barista-merkinnästä.

Maidon vaahdottaminen

Maitovaahdon valmistukseen kotioloissa on monta tapaa. Helpoiten se käy maidon vaahdottamiseen tarkoitetulla vatkaimella, mutta onnistuu tarvittaessa myös ilman ylimääräisiä laitteita.

Voit lämmitä maitoa esimerkiksi mikrossa tai hellalla hetken niin, että maito lämpenee kevyesti ja vispata maitoa sitten käsi- tai sähkövispilällä sen verran, että maidon koostumus paksuuntuu ja pehmenee, mutta pysyy edelleen juoksevana. 

Helpointa on kaataa vaahdotettu maito kahviin pienestä kannusta, kuten maitokannusta tai vaikkapa kermakosta. Sen avulla vaahdon pinnalle voi taiteilla myös kauniita kuvioita. Koristeeksi pinnalle voi ripauttaa myös hieman kanelia tai kaakaojauhetta. 

Nappaa alta lisää kahvi-inspiraatiota  ja kokeile ihania erikoiskahveja Kotilieden ohjeilla.

Kuumat erikoiskahvit

Cappuccino on italialainen aamupäiväkahvi. Juoman pohjana on kupillinen vahvaa espressokahvia. Kahvin pinnalle kaadetaan lämmitetystä täysmaidosta kuohkeaksi vaahdotettu maito. Oikea suhde on yksi osa espressoa, yksi osa kuumaa maitoa ja yksi osa maitovaahtoa. Cappuccinon voi tehdä myös tuplana eli kahdella espressoshotilla tai maustaa vaikka Pätkis-suklaamakeisilla, jolloin saat suklaacappuccinoa

Caffè Latte eli maitokahvi rakennetaan pitkänmalliseen lasiin tuplaespressosta ja runsaasta määrästä höyrytettyä maitoa. Tärkeää on ettei maitoon puhalleta liikaa ilmaa, jolloin se säilyy juoksevana toisin kuin cappuccinossa. Huomaathan, että tilatessasi Italiassa ”Latten” caffe latten sijaan saat kupillisen maitoa.

Makusiirapeilla ja mausteilla caffe latteen saa vaihtelua. Vaahterasiirappi-mantelilatte tehdään espresson sijaan tummapaahtoisesta suodatinkahvista. Makua tuovat mantelitahna ja -juoma sekä vaahterasiirappi. 

Café au lait on ranskalainen versio lattesta. Ranskalaiset nauttivat aamukahvinsa murokuppia muistuttavasta maitokahvikupista. Maitokahvin pohjana on vahva tummapaahtoisesta suodatinkahvista valmistettu juoma, joka laimennetaan lämmitetyllä maidolla. 

Suklainen mokkakahvi on todellinen herkkujuoma ja suklaan ystävän varma valinta. Tämä erikoiskahvi syntyy kahvin, kaakaon ja suklaan makuliitosta.

Erikoiskahvit kylmänä

Erikoiskahvi voidaan tietysti tarjoilla myös kylmänä. Herkulliseen nutella-jäälatteen tarvitset vain kolme ainesosaa sekä jäitä. 

Fluffy coffee on trendijuoma, joka Aasian maissa tunnetaan myös nimellä whipped coffee ja beaten coffee. Fluffy coffeen valmistuksen oleellisin raaka-aine on pikakahvijauhe, muunlainen kahvi ei toimi ohjeessa. Tässä juomassa kahvi tarjotaan vaahdotettuna kylmän maidon kera. 

Affogato al caffè on ehkä pikemminkin jälkiruoka kuin erikoiskahvi, mutta tyydyttää takuulla kahvihampaan kolotuksen. Se yhdistää kuuman espresson ja kylmän vaniljajäätelön. Affogato on italiaa, ja sana merkitsee hukkunutta. Vaniljajäätelö hukkuu tässä kahvinystävän jälkiruoassa espressoon.

Erikoiskahvi terästettynä

Aikuiseen makuun erikoiskahvin voi tarjota myös alkoholilla terästettynä. Irish coffee tehdään kahvista, irlantilaisesta viskistä, fariinisokerista ja kermavaahdosta. Parhaimmillaan irlantilainen kahvi on kerroksellinen yhdistelmä viskillä säväytettyä kuumaa kahvia ja viileää, pehmeää kermavaahtoa. Juoma on täydellinen, kun suuhun solahtaa kermapilven läpi viskillä maustettu kahvi.

Juotava tiramisu tehdään suosikkijälkiruoan makumaailmaa mukaillen. Ylellisen jälkiruoan kruunaa lasiin pyöräytetty ihana kahvi-sokerireunus.

After eight -erikoiskahvi on jälkiruokajuoma aikuiseen makuun, jossa espresso-kahvi saa makua kaakao-jauheesta ja terästyksen minttulikööristä. 

Rommikahvi on kuuma ja eksoottinen juoma, joka sopii vaikkapa jouluaterian makeaksi päätökseksi. Tähtianis, neilikka ja rommi tuovat makuun jujua.

Erikoiskahvit: Pieni kahvisanasto 

Lue myös Anna.fi: Unohda sokeri! Piristä kahviasi mausteilla – pullantuoksua kardemummalla, jouluntaikaa kanelilla, kauhistusta hunajalla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Erikoiskahvit herkkuhetkiin – kokosimme kylmät ja kuumat juomat kahvi-intoilijoille

Nautiskelija

Oma suosikkini on ehdottomasti espresso,Luxemburgin katukahvilassa nautittuna.Tosin siitä on jo parikymmentä vuotta aikaa mutta vieläkin muistan sen (tosin seuralla oli iso osuus asiaan).Kun mennään shoppailemaan siskon kanssa,silloin juomme aina vaniljalatten.Kotona juon vain tummapaahtoista saksalaista Krönungia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.