Hernekeitto, hernesoppa, hernerokka. Rakkaalla keitolla on monta nimeä. Valmista hernekeitto itse tai tuunaa valmis purkkikeitto Kotilieden nikseillä.

Hernekeittoa ei syödä ainoastaan armeijassa ja harjannostajaisissa, vaan se on edelleen suomalaisten kotitalouksien viikottaisella ruokalistalla. Vaikka perinteisen hernekeiton valmistaminen viekin aikaa, on se kuitenkin parhaimmillaan itse tehtynä.

Liota hyvin, keitä pitkään

Huuhtele herneet hyvin ja laita ne likoamaan kylmään veteen edellisenä iltana. Liota herneitä noin 12 tuntia. Herneet turpoavat vedessä ja näin niiden keittoaika lyhenee.

Keittäminen vie aikaa pari tuntia. Herneet imevät vettä itseensä reippaasti, joten muista lisätä nestettä keittämisen aikana, ettei keitto pala pohjaan. Maukkain keitto syntyy pitkään miedossa lämmössä hauduttaen.

Hernekeiton muita perusraaka-aineita ovat sipuli ja sianliha. Keittoon voit käyttää sianlihan sijasta myös kinkkua tai jauhelihaa. Hienompi hernekeitto maustetaan sherryllä ja viimeistellään samppanjalla.

Mausta sipulilla ja yrteillä

Tavallisimmin keitto maustetaan pippurilla ja meiramilla, mutta myös muita yrttejä ja valkosipulia kannattaa kokeilla. Hernekeitosta saa kasvisversion helposti vaihtamalla lihan soijapaloihin tai -rouheeseen sekä erilaisiin juureksiin, kuten porkkanaan, palsternakkaan tai selleriin.

Keittoa kannattaa tehdä kerralla suurempi annos ja pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Hernekeittoa ja sinappia ei voi erottaa. Kata sinappi pöytään, niin jokainen ruokailija voi lisätä sitä annokseen oman makunsa mukaan. Jälkiruokana tarjotaan tietenkin pannukakkua tai laskiaisen aikaan laskiaispullia hillon kera.

Tuunaa purkkihernekeitto

Jos keiton keittämiseen ei ole aikaa, on vanha kunnon purkkihernekeitto hyvä vaihtoehto. Samalla tavalla kuin itse tehtyyn hernekeittoon, voit lisätä purkkihernekeittoonkin erilaisia juureksia ja tuoreita yrttejä.

Lihaisaan versioon sopivat kinkkusuikaleet ja jauheliha. Jauheliha voi olla hyvin myös kalkkunan tai broilerin jauhelihaa. Jos haluat keittoon kauniimpaa väriä, kaada joukkoon pussillinen pakasteherneitä.

Purkkikeiton maku on melko mieto, joten voit lisätä mausteita reippaasti. Chilijauheella, vihreällä chilitahnalla tai makealla chilikastikkeella keitto saa uudenlaista potkua.

Kokeile myös intialaisia maustesekoituksia, inkivääriä ja pestoa. Ennen tarjoilua voit lisätä annokseen lusikallisen ranskankermaa tai raejuustoa makua pehmentämään.