Hyödynnä jouluruokien rippeet

Kun kinkku kyllästyttää tai kaipaat vaihtelua jouluruokiin, on aika hyödyntää rippeet ja valmistaa yhdestä toista.

Listasimme joukon perinteisiä jouluruokia ja niiden jalostustapoja.

Uudet makuyhdistelmät tekevät tähteistäkin herkkuruokaa. Oikein säilytetyistä ruoista voi nauttia pitkään. Tässä ehdotuksia tähteiden hyötykäyttöön.

Kinkku sopii:

* uuniperunoihin ja kinkkutäytteeseen

* hernekeittoon

* kinkkukiusaukseen

* kinkku-juusto-herkkusienipiirakkaan

* kinkkupastasalaattiin

Kokeile kalkkunaa:

* kalkkunakiusaukseen

* kalkkuna-pastakeittoon

* kalkkunapataan

Kinkku ja kalkkuna sopivat myös lämpimien leipien ja pitsan täytteeksi.

Sujauta silliä:

* janssoninkiusaukseen

* sillitorttuun

* suolaisiin vohveleihin ja sillitäytteeseen

Käytä kylmäsavu- ja graavilohta:

* blinien lisäkkeeksi

* uuniperunoihin ja lohitäytteeseen

* lohitäytteisiin rieskarulliin

* nopeaan lohipastaan

* lohi-juustotorttuun

Porkkana- ja lanttulaatikon tähteet voi leipoa leipätaikinaan makua ja mehevyyttä antamaan.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Mari Harjula

Keskustelu

  1. Anonyymi

    Kauan piti elää, kunnes huomasin, että jouluruokien pakkovalmistus on naisten lehtien salajuoni. Ei mitään joululaatikoiden tähteitä, kun niitä ei tehty ensinkään. Kynttilät loistivat ja joulukukat tuoksuivat. Mihin ihmeeseen nykyihminen tarvitsee laatikkoruokia, kun tuoreita salaatti- ym. aineita saa kaupasta, vai se nostalginen lantun lemuko on tärkeää. Ettekö saaneet sota-aikana lanttua tarpeeksi?
    Kysyy nm. Kauan on kärsitty vilua ja nälkää

  2. aina listalla

    Edelliselle kommentoijalle
    Eiköhän joulu ole juuri nostalgioiden herättämisen aikaa kaikin tavoin. Koristeet, laulut, kynttilöiden sytyttäminen haudoille jne. Ruoka tuoksuineen ja makuineen eivät tee tästä poikkeusta. Lapsuudenkodissani äiti valmisti aaton jälkiruuaksi aina sekahedelmäkeittoa. Kuinkas sitten kävikään. Juuri kukaan ei jaksanut sitä syödä ja niinpä uudenvuoden jälkeen keitto kannettiin kompostiin. Tätä jatkui useita vuosia. Nyt muistelemme sisarten kesken tätä kyseenalaista perinnettä. Olemme keksineet jo siihen ratkaisunkin. Omassa kodissamme em. keitto on siirtynyt aatto aamuun, riisipuuron kyytipojaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti