Isoäidin höyrymehu raparperista ja 3 muuta ohjetta alkukesän sadolle

Muistatko vielä miltä maistui mummon tekemä raparperimehu? Tässä höyrymehun ohje ja pari muuta alkukesän sadon herkkua.

Mikään ei voita omasta pihasta kerättyjä raparperin varsia ja siitä tehtyä mehua. Tähän aikaan vuodesta muista poimia myös nokkoset. Niistä voi tehdä lettuja tai ne voi kuivata myöhempää käyttöä varten. Tässä neljä herkullista ohjetta, joita et voi vastustaa!

Lue myös: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä

Höyrymehun valmistusvinkit

  1. Huuhdo ja paloittele raparperinvarret. Kaada raparperipalat ja sokeri kerroksittain höyrymehustimen marjakehikkoon siten, että alin ja päällimmäinen kerros ovat raparperia. Sulje kansi tiiviisti.
  2. Täytä keittimen alin kattilaosa vedellä ja kokoa keitin. Keitä noin 20 minuuttia ja tyhjennä mehukattila. Kaada ensimmäinen mehuerä takaisin kattilaan, jotta sokeri liukenee tasaisesti.
  3. Valuta mehua vähitellen kattilaan. Keitä raparperia noin tunnin ajan. Kiehauta kertynyt mehu ja pullota mehu puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin.

Tuore basilika ja limetti sopivat raikkaan kesäjuoman mausteiksi. Tarjoile se jääkylmänä jäiden kera.

Lue lisää: Raikkaat hellejuomat virkistävät kesällä – katso raikkaat ohjeet

Raperperimehu on tehty isoäidin ohjeen mukaan.

Kuinka herkullinen piirakka! Raperperipiirakan täytteillä voi leikitellä. Leikkaa varret paloiksi kuten kuvassa tai asettele varret puolitettuina pitkittäin tähden muotoon piirakan päälle. Molemmin parempi! Mehukas vaniljatäyte antaa makeudellaan sopivan vastapainon hapokkaille raperpereille. Pohjaan tulee lisäksi mantelijauhoa makua tuomaan. Manteli sopii moneen kesäleivonnaiseen, kannattaa kokeilla.

Raperperichutney on mainio lisuke kesän grillijuhliin. Suolaisen makea chutney saa potkua makeasta chilikastikkeesta ja tuoreesta inkivääristä. Siihen on käytetty myös kuivattuja viikunoita.

Raparperichutney sopii liukkeeksi grilliruoalle.

Tämä lettuohje on ehkä kaikkien aikojen paras nokkoslettuohje!  Taikinaan tulee vähän kauraleseitä tuomaan makua, ja täytteeseen laitetaan nokkosta, valkosipulia ja vuohenjuustoa. Nokkosletut vuohenjuustolla.Täytetyt letut aateloidaan gratinoimisen jälkeen voi-hunajasiirapilla, joka viimeistelee annoksen.

 

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Sanna Mansikkamäki

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti