Ruoka

Joulukakku kruunaa juhlahetken – kokosimme Kotilieden ihanimmat kakkuohjeet!

Joulukakku maistuu pähkinöiltä, luumuilta, taatelilta, hedelmiltä, puolukalta tai kinuskilta. Kokosimme tähän joulukakkujen klassikoita ja uusia virityksiä.

Joulukakku sopii jälkiruoaksi, kahvipöytään tai glögin kanssa tarjottavaksi. Pitkinä pyhinä kyläillään ja kahvitellaan, silloin pöydän keskellä komeileva kakku tekee kahvihetkestä juhlan. Joulukakussa maistuvat pähkinät ja hedelmät, piparkakku, suklaa ja kinuski.

Lue myös: Joulun juustokakut hurmaavat – katso parhaat ohjeet!

Joulukakku: Suklaa hurmaa aina 

Suklaan ystävät ihastuvat ikihyviksi, kun kahvipöydässä komeilee syntisen hyvä suklaatäytekakku. Pohjaa, täytettä ja kuorrutusta myöten suklaisen täytekakun väliin valmistetaan täyteläinen suklaamousse, joka maustetaan rommilla.

Mirror glaze -suklaakakku sopii joulun kahvipöytään kuin nakutettu. Dumlesta tutun suklaan ja toffeen yhdistelmä löytyy sekä tämän kakun täytteestä että kuorrutuksesta. Upea peilikiille viimeistelee kakun!

Vaatimattoman näköinen, mutta suussa sulavan herkullinen suklaakakku saa makua ja mehevyyttä kastanjasoseesta. Pähkinäinen kastanja on täydellinen kumppani suklaalle. Kastanja-suklaakakku viimeistellään kaakaojauheella ja sen voi tarjoilla sellaisenaan tai kermavaahtonokareen kera.

Kermalikööri-suklaakakku on leivottu aikuisten suun mukaiseksi. Tuttu kermalikööri Bailey’s on suklaan kans­sa huippu makupari. Kermalikööri maustaa kakku­taikinan lisäksi myös täytteen. Tässä suklaakakussa on niin näköä kuin makuakin.

Kolmen suklaan kuivakakku on suklaanystävän unelma.

Suklaamoussetäytekakku on suklaistakin suklaisempi joulukakku, joka katoaa nopeasti juhlavieraiden suihin. Vastustamaton suklaakakku täytetään ihanalla suklaamoussella ja koristellaan tilanteen ja mielen mukaan suklaalastuilla tai juhlaan sopivilla karamelleilla, kuten konvehdeilla.

Suklaa ja appelsiini on lyömätön yhdistelmä. Suklaa-appelsiini-moussetäytekakku suorastaan sulaa suuhun. Hurma juhlavieraat kokoamalla kakun pinnalle näyttävä keko erilaisia suklaakonvehteja.

Mutakakku tyydyttää kriittisimmänkin suklaarakastajan makeanhimon. Kirpeät karpalot tasapainottavat sisältä kosteaksi jäävän mutakakun makeutta. Koristele herkullinen mutakakku jäähtyneenä tomusokerilla ja tilaisuuden mukaan marjoilla, syötävillä kukilla tai makeisilla.

Tumman suklaan ohella joulunmakuisen kakun voi loihtia myös valkosuklaasta. Kahvipöydän valovoimaisin keskipiste on vihreän eri sävyillä marmoroitu valkosuklaakakku. Mehevän kakun täytteessä maistuvat valkosuklaa, limetti ja mango. 

Lue myös Anna.fi: Joulun parhaat suklaakakut

Joulukakut täytekakujen ystäville sekä hurmaava jouluhalot

Popcornkakku tuo joulupöytään paitsi makua ja näyttävyyttä, myös hauskuutta ja leikkisyyttä. Suolaisen popconin ja makean suklaan sekä kinuskin yhdistelmä on kerrassaan koukuttava. 

Juhlavan valkoinen kookostäytekakku on täytetty pehmeällä appelsiini-vaniljamoussella. Tämä joulukakku kuorrutetaan kookoskreemillä ja -lastuilla, jotka antavat sille pikantin maun. 

Lumen valkoinen luumukakku on sekin juhlava ilmestys. Sokerimassalla päällystettävä kakku saa väliinsä luumuhilloa sekä luumuista rahkatäytettä.

Puolalainen pähkinäkakku on vähän erilainen täytekakku. Se kootaan marengilla täydennetyistä kakkulevyistä. Väliin tuleva voikiisseli sekä hapankirsikat tekevät kakun makumaailmasta tasapainoisen.  

Joulukakku voi olla myös näyttävän näköinen ja joulumausteilla silattu marenkikakku. Arabian nights -pavlova on kuin herkku suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoista. Rapean marenkipohjan päälle kootaan yltäkylläisesti sesongin hedelmiä. Huumaavan ihana makuvivahde syntyy pienestä tilkasta ruusuvettä. 

Suklaapavlova sopii täydellisesti jouluillallisen jälkiruoaksi. Se ei ole liian makea, kun käytät täyt­teeseen puolukoita tuomaan raikkautta.

Jouluhalko on alkujaan ranskalainen, puuhalon muotoon koristeltu kääretorttuleivonnainen, jota tarjotaan perinteisesti joulunaikaan. Kuorrutuksessa ja täytteessä käytetään usein kahvin tai suklaan avulla värjättyä voikreemiä, mutta leivonnaisen voi päällystää vaikka ohuella marsipaanilerroksella.

Suklaisen halon makupariksi sopii luumu- tai aprikoosimarmeladi, pähkinät tai tilkka rommia.

Pähkinäinen jouluhalko sopii gluteenittomaan ruokavalioon. Joulunajan herkullinen leivonnainen täytetään kuivatuilla viikunoilla, mascarponella sekä pähkinöillä.

Joulukakku voi olla myös näyttävästi kuorrutettu maustekakku 

Porkkanakakku monien lemppari, jonka lämmin makumaailma on kuin jouluun tehty. Piparkakun makuisessa porkkanakakussa maistuvat joulun mausteet neilikasta kaneliin.

Porkkanan lisäksi myös palsternakka tekee kakusta vastustamattoman mehevän. Palsternakkakakku on myös siitä mainio joulukakku, että se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Ihanasti appelsiinille maistuva tuorejuustokuorrute tekee makuelämyksestä vastustamattoman. 

Sitruunakakku ja jogurttikastike maistuvat kahvin kera jouluaterian jälkiruokana tai kahvipöydän tarjottavana. Baklavaisen makea, pistaasimanteleilla kuorrutettu sitruunakakku saa maukkaan vastaparin hapahkosta jogurttikastikkeesta ja herkullisen eksoottisen makuvivahteen appelsiininkukkavedestä. 

Gluteeniton banaani-kookoskakku saa makua valkosuklaasta. Kakun viimeistelee kookoshiutaleilla maustettu kermavaahto, jonka päälle voi lisätä valkosuklaalastuja sekä kookoslastuja tai -hiutaleita. 

Valloittavan ja suussa sulavan mehevän juureskakun salaisuus on yön yli vetäytyminen ja rapealla omenadukkah-mausteseoksella koristelu. Kakussa maistuvat joulun lämpimät mausteet: kaneli, kardemumma ja inkivääri.

Hedelmäkakku kuuluu joulun klassikkoleivonnaisiin, joka kuorrutettuna herättää taatusti ihastuksen kiljahduksia juhlavieraiden joukossa. Tämä herkullinen ja tuhti hedelmäkakku saa ylleen marenkihunnun ja huurteisen kauniita, sokeroituja hedelmiä.

Juustokakku on klassikko, joka sopii myös jouluun

Jouluiset juustokakut ovat juhlakauden ehdottomia suosikkeja. Eikä syyttä. Juustokakku sopii joulun jälkiruoka- ja kahvipöytään ja pikkujoulujen kohokohdaksi.

Kettukarkkikakku on jouluisten juustokakkujen uusin hitti. Mehevä gluteeniton pohja, juustoinen täyte ja kettukarkeista tehty kiille ovat näyttävä yhdistelmä.

Puolukka-juustokakku maistuu ihanasti joululle. Sen pohja tehdään piparkakuista ja pistaasimantelirouheesta. Herkullisen puolukkainen täyte syntyy puolukkamehusta, luomupuolukkajogurtista, tuorejuustosta ja ranskankermasta. Sitruunakuoriraaste viimeistelee joulun herkullisimman juustokakun täytteen.

Aprikoosi-juustokakku sopii täydellisesti talvikauden kahvipöytään tai juhla-aterian jälkiruoaksi. Uunissa kypsennetty juustokakku tarjotaan aromikkaan aprikoosikastikkeen kera.

Kahden suklaan juustokakku on tuhtia avaraa ja ihanan suklainen herkkuleivonnainen. Juustokakun pohjassa maistuu tumma suklaa ja täytteessä valkosuklaa. Jo pieni pala riittää tyydyttämään kolottavimmankin sokerihampaan kolotuksen.

Jos kaipaa viileää suklaaherkkua, valmista tämä sivustomme hittikakku: Nina Lincolnin jäädytetty suklaajuustotorttu. Sen etuihin kuuluu paitsi maku, myös se, että leivonnaisen voi tehdä valmiiksi pakastimeen jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Nosta kakku jääkaappiin tekeytymään noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jolloin se on parhaimmillaan.

Jos kaipaat juhlapöytään jotain astetta fiinimpää, tartu tähän reseptiin. Kahvipöydän suloisimmat valkosuklaajuustoleivokset kruunaavat talvisen juhla-aterian.

Kahvikakku on joulun suosikki

Kahvikakut kuuluvat joulun klassikoihin. Ne maistuvat ihanalta joulun ajan kahvipöydässä ja sopivat erinomaisesti myös ruokalahjaksi lähimmäiselle. Kakut voi ja kannattaa leipoa hyvissä ajoin valmiiksi, sillä folioon käärittynä ja jääkaapissa säilytettynä ne vain paranevat.

Glögikakku maistuu ihanasti joululle. Koristele kakku juhlavaksi vaaleanpunaisella glögikuorrutuksella ja näyttävillä pekanipähkinöillä. 

Taatelikakku on joulun suosikkikahvikakku, joka säilyy pitkään ja on helppo tehdä kahvipöytään, lahjaksi tai vaikkapa myyjäisiin. Taatelikakun maku tekeytyy ja syvenee säilytyksen aikana, ja siksi sen voi leipoa jo pari viikkoa ennen joulua. 

Kolmen suklaan kuivakakku on näyttävä raitakakku, joka saa pinnallensa valloittavan valkosuklaakuorrutteen. Kolmen suklaan kakku vaatii poikkeuksellisen pitkän paistoajan, sillä taikinat ovat massaltaan eri painoisia ja kypsyvät eri tahtiin. Jos pinta tummuu liikaa, voit panna kakun päälle leivinpaperin loppukypsennyksen ajaksi. 

Tämä tummanpuhuva joulukakku on täydellinen joulupäivän herkku, joka yhdistää kaksi suosikkia: tumman suklaan ja punaviinin. Niitä molempiea ujutetaan niin kakkutaikinaan kuin kakun kruunaavaan kuorrutteeseenkin. Muiden kahvikakkujen tapaan myös punaviini-suklaakakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leivontapäivästä.

Blenderikakku on hitti! Kaikki ainekset surautetaan tehosekoittimessa. Vegaaniseen banaani-viikunakakkuun voit mainiosti käyttää tummuneita, ylikypsiä banaaneja, jotka tekevät kakun koostumuksesta ihanan mehevän. 

Perinteinen piimäkakku on klassikko, johon tulee himo. Tällä ohjeella mehevä ja maukas piimäkakku leivotaan ilman kananmunia. 

Viskillä terästettu kuivakakku on klas­sikko. Lorauta pul­lon jämät kakku­taikinaan ja vaihda rusinat mieleiseksi hedelmiksi. Kuiva­kakku säilyy hyvin läpi pyhien, ja sen voi leipoa etukäteen. 

Tämä mehevä joulukakku saa makua rosmariinista, oliiviöljystä ja sitruunasta. Yksinkertaisen tyylikäs rosmariini-oliiviöljykakku on mainio valinta joulun kahvipöytään.

Arabialainen maustekakku on kuin sadusta. Kaakao ja maustekaravaanien tuoksuvat aarteet antavat kahvikakulle makujen runsautta, jonka kruunaa mokkainen kuorrutus. Tämä resepti on ollut Kotilieden lukijoiden suosikkiresepti vuosikausia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulukakku kruunaa juhlahetken – kokosimme Kotilieden ihanimmat kakkuohjeet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.