Haluatko paistaa joulun parhaimman kinkun? Perinteisen tavan lisäksi tuomme tarjolle joulukinkun uusin maustein. Herkulliset vinkit joulupöytään antaa Suomen kokkimaajoukkueen Kasper Salomäki. Katso video ja onnistut!

Veden kielelle herauttavalla videolla Kasper paistaa kinkun ja valmistaa sen kylkeen suussasulavaa bataattikanelilaatikkoa, omena-hapankaalia ja ryytisinappidressingiä.

Joulukinkun paisto on helppoa

Ota kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Poista kinkku pakkauksestaan. Huuhtele kinkku nopeasti tai pyyhi sen pinta kostealla paperilla. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla ja laita se kamarapuoli eli nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Laita ritilä uunipannun päälle.

joulukinkku hedelmäkuorrutuksella

Työnnä lihalämpömittarin kärki kinkun paksuimpaan kohtaan. Pidä huolta, että mittari ei osu luuhun eikä silavaan. Aseta mittari siten, että voit tarkkailla lämpötilaa uunin lasin läpi avaamatta luukkua. Varmista paistomittarista kinkun sisälämpötila. Sopiva kinkun sisälämpötila ennen kypsennystä on +4 – +10 astetta.

Nosta reunallinen uunipannu uunin alimmalle tasolle ja kaada uunipannuun vettä. Kookas kinkku kypsennetään uunissa 125 asteessa (kiertoilmauunissa 100 asteessa). Muutaman kilon kinkun tai kinkkurullan voi kypsentää myös 150 asteessa.

Kinkku kannattaa laittaa uuniin siten, että lihaisin osa on uunin perällä. Varaa paistoaikaa reilusti. Paistoaika on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo, kun kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa on noin +10 astetta.

Paistoaikaan vaikuttaa myös kinkun muoto. Korkea ja paksu kinkku paistuu hitaammin kuin matala ja ohut. Huolehdi paistamisen aikana siitä, että uunipannulla on vettä, ja lisää pannulle tarvittaessa kuumaa vettä. Kinkun voi kypsentää myös kinkkupussissa uunipellillä.

Milloin kinkku on kypsä?

Kinkku on mehevää, kun sen sisälämpötila on +75 astetta. Jos pidät mureammasta ja pehmeämmästä kinkusta, anna sisälämpötilan nousta +80-asteiseksi. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita sen jälkeen, kun kinkku on otettu pois uunista.

Kypsän kinkun tunnistaa myös siitä, että paistomittaria poistettaessa siitä valuva neste on kirkasta. Jos neste on punertavaa, kinkku on vielä raaka. Peitä kinkku foliolla ja anna vetäytyä ja jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista. Kinkun paistoliemi on erinomainen kastikepohja, joten se kannattaa ottaa talteen.

Joulukinkku

Kuorrutus kruunaa joulukinkun

Joulukinkku ei ruskistu kypsennettäessä. Kypsennyksen jälkeen jäähtynyt kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta.

Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.

Tee perinteinen sinappikuorrutus näin:

  • Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja.
  • Painele pintaan kokonaisia neilikoita.
  • Sinapiksi kannattaa valita voimakkaan makuinen sinappi, kuten esimerkiksi Dijon-sinappi.

Joulukinkun voi voidella myös sinappi-keltuaisseoksella (1 keltuainen/0,5 dl sinappia), hunaja-sinappiseoksella tai valmiilla hunaja-sinapilla, siirappi-hunajaseoksella, omena- tai appelsiinimarmeladilla tai pelkällä hunajalla. Kinkun voi voidella myös esimerkiksi vihreällä tai punaisella pestolla.

Korppujauhojen sijaan pinnalle voi ripotella myös ruiskorppujauhoja, hienonnettuja hapankorppuja, murskattuja maissihiutaleita, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, hienonnettua mysliä tai silputtuja yrttejä.

Lopuksi kinkku ruskistetaan uunissa 225-250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.

Lisää vinkkejä kinkun paistoon:
Joulukinkku kahdella tapaa
Joulukinkun paisto-ohjeet
Näin sulatat joulukinkun
Joulusinappi kruunaa kinkun
Ruoka.fi: Vinkkejä joulukinkun paistoon