Joulutortut tuoksuvat kodeissa jo pikkujoulujen aikaan. Taikinaa ja täytteitä vaihtelemalla uudistat tortut tarjoilukerta toisensa jälkeen. Herkkusuu valmistaa torttujen sijaan jouluviinerit.

Joulutortut valmistuvat kätevästi pakasteena myytävistä valmiista voi- tai lehtitaikinoista. Etenkin valmiiksi kaulitut taikinalevyt ovat näppäriä ja ne sulavat nopeasti. Pakastetaikinalevyjen avulla torttuja voi paistella nopeasti tarpeen mukaan pitkin joulun pyhiä.

Voitaikina vai lehtitaikina?

Voitaikinassa rasva on nimensä mukaisesti voita, lehtitaikina puolestaan valmistetaan kasvimargariinista. Voitaikinan maku on ehkä parempi ja täyteläisempi, mutta myös monikerroksisesta lehtitaikinasta valmistetuista tortuista tulee todella muhkeita.

Torttutaikinan voi tehdä myös itse. Klassinen voitaikina onnistuu kotonakin, mutta sen kauliminen ja kääntely vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä.

Helppotekoisempi ja maukas torttutaikina on rahkavoitaikina. Maitorahkan ansiosta taikina on myös perinteistä voitaikinaa kevyempi. Myös perunavoitaikina sopii joulutorttujen valmistukseen.

Perinteisiä ja uusia täytteitä

Perinteinen luumutäyte valmistetaan kuivatuista luumuista. Täytteen voi maustaa kanelilla tai neilikalla sekä halutessaan tilkalla konjakkia, portviiniä tai madeiraa.

Jos perinteinen luumuhillo ei maistu, kokeile täytteeksi muita hilloja ja marmeladeja. Herkullisia makuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi aprikoosi, omena, päärynä ja viikuna. Tarkista, että tuote on paistonkestävä. Pehmeän makuisia torttuja saat, kun sekoitat torttutäytteen sekaan hieman maustamatonta tuorejuustoa tai vaniljan makuista tuorejuustoa.

Voit käyttää joulutorttuihin myös valko- tai sinihomejuustoa. Ne sopivat täytteeksi esimerkiksi omena- ja päärynähillon tai –marmeladin kera. Koristele voidellut tortut vielä pähkinä- tai mantelirouheella.

Vinkki!

Jos et halua näperrellä yksittäisiä joulutorttuja voit valmistaa torttutaikinasta ja –täytteestä yhden ison piirakan. Kokeile luumutäytteen lisäksi makua antamaan myös marsipaania.

Herkulliset jouluviinerit

Joulutorttujen sijaan voit valmistaa herkullisia jouluviinereitä. Viinerit valmistuvat kätevästi valmiista voi- tai lehtitaikinalevyistä.

Sulata levyt leivinpaperin päällä pellillä ja leikkaa keskeltä kahtia. Valmista pussillisesta vaniljakastikeaineksia (esim. Ekström) vaniljakreemi siten, että käytät kastikkeen valmistukseen vain puolet ohjeen maitomäärästä.

Voitele torttulevyt munalla ja lusikoi keskelle ensin vaniljakreemiä ja sen päälle torttutäytettä, paistonkestävää hilloa tai marmeladia. Ripottele päälle pähkinä- tai mantelirouhetta tai raesokeria.

Paista viinereitä uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja viimeistele viinerit valuttamalla niiden päälle sokerivesikuorrutusta.

Vinkki!
Vaniljakreemin sijaan viinereihin voi käyttää raikasta rahkatäytettä. Sekoita keskenään 1 tlk (250 g) maitorahkaa, 3-4 rkl sokeria, 2-3 tl vaniljasokeria ja 1 muna.

Kuvat: Norman Ojanen