Joulutortut monella täytteellä

Joulutortut tuoksuvat kodeissa jo pikkujoulujen aikaan. Taikinaa ja täytteitä vaihtelemalla uudistat tortut tarjoilukerta toisensa jälkeen. Herkkusuu valmistaa torttujen sijaan jouluviinerit.

Joulutortut valmistuvat kätevästi pakasteena myytävistä valmiista voi- tai lehtitaikinoista. Etenkin valmiiksi kaulitut taikinalevyt ovat näppäriä ja ne sulavat nopeasti. Pakastetaikinalevyjen avulla torttuja voi paistella nopeasti tarpeen mukaan pitkin joulun pyhiä.

Voitaikina vai lehtitaikina?

Voitaikinassa rasva on nimensä mukaisesti voita, lehtitaikina puolestaan valmistetaan kasvimargariinista. Voitaikinan maku on ehkä parempi ja täyteläisempi, mutta myös monikerroksisesta lehtitaikinasta valmistetuista tortuista tulee todella muhkeita.

Torttutaikinan voi tehdä myös itse. Klassinen voitaikina onnistuu kotonakin, mutta sen kauliminen ja kääntely vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä.

Helppotekoisempi ja maukas torttutaikina on rahkavoitaikina. Maitorahkan ansiosta taikina on myös perinteistä voitaikinaa kevyempi. Myös perunavoitaikina sopii joulutorttujen valmistukseen.

Perinteisiä ja uusia täytteitä

Perinteinen luumutäyte valmistetaan kuivatuista luumuista. Täytteen voi maustaa kanelilla tai neilikalla sekä halutessaan tilkalla konjakkia, portviiniä tai madeiraa.

Jos perinteinen luumuhillo ei maistu, kokeile täytteeksi muita hilloja ja marmeladeja. Herkullisia makuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi aprikoosi, omena, päärynä ja viikuna. Tarkista, että tuote on paistonkestävä. Pehmeän makuisia torttuja saat, kun sekoitat torttutäytteen sekaan hieman maustamatonta tuorejuustoa tai vaniljan makuista tuorejuustoa.

Voit käyttää joulutorttuihin myös valko- tai sinihomejuustoa. Ne sopivat täytteeksi esimerkiksi omena- ja päärynähillon tai –marmeladin kera. Koristele voidellut tortut vielä pähkinä- tai mantelirouheella.

Vinkki!

Jos et halua näperrellä yksittäisiä joulutorttuja voit valmistaa torttutaikinasta ja –täytteestä yhden ison piirakan. Kokeile luumutäytteen lisäksi makua antamaan myös marsipaania.

Herkulliset jouluviinerit

Joulutorttujen sijaan voit valmistaa herkullisia jouluviinereitä. Viinerit valmistuvat kätevästi valmiista voi- tai lehtitaikinalevyistä.

Sulata levyt leivinpaperin päällä pellillä ja leikkaa keskeltä kahtia. Valmista pussillisesta vaniljakastikeaineksia (esim. Ekström) vaniljakreemi siten, että käytät kastikkeen valmistukseen vain puolet ohjeen maitomäärästä.

Voitele torttulevyt munalla ja lusikoi keskelle ensin vaniljakreemiä ja sen päälle torttutäytettä, paistonkestävää hilloa tai marmeladia. Ripottele päälle pähkinä- tai mantelirouhetta tai raesokeria.

Paista viinereitä uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja viimeistele viinerit valuttamalla niiden päälle sokerivesikuorrutusta.

Vinkki!
Vaniljakreemin sijaan viinereihin voi käyttää raikasta rahkatäytettä. Sekoita keskenään 1 tlk (250 g) maitorahkaa, 3-4 rkl sokeria, 2-3 tl vaniljasokeria ja 1 muna.

Kuvat: Norman Ojanen

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Mari Harjula

Keskustelu

  1. 19 v.

    Mitä, ei torttuihin muuta kuulu laittaa kuin luumuhilloa, kommentoi tytär kun näki tämän kyselyn!

  2. Milla

    Olen jo vuosia laittanut torttuihin luumua, omenaa, vadelmaa jne kaikkien mieltymysten mukaan. Jouluisimpia ovat kuitenkin mielestäni luumun kanssa.

  3. leipuri

    Paistan ekat joulutortut jollain muulla täytteellä kuin luumulla. Näin luumutortut maistuvat hyviltä ihan joulun alla, ei ehdi kyllästyä!

  4. naminami

    Miten luumutaytteen tekeminen onnistuu jos ei saatavilla ole hillosokeria?

  5. Joanna

    Joulutorttujen täytteeksi luumujen oheen sopii mainiosti myös ruusukvittenhillo.
    Tortuista tulee pirteän ja elegantin makuisia.

  6. Mantelilastu

    Koristelen joulutorttuja joskus myös mantelilastuilla hillon lisäksi. Nättejä ja maistuvia!

  7. allerrrginen

    Vauvanruokaluumu on aivan hyvää ja säilöntäaineetonta 🙂

  8. Anonyymi

    Vauvojen soseet eivät ole paistonkestäviä, en suosittele käyttämään.

  9. vikkalikka

    Mistä löydän hyvän kermaisen joulutortun ohjeen, siis taikinan. Olen kadottanut omani ja kaupan voitaikinoita en halua. Ohje saisi olla noin 50-60 tortulle. Entinen ohjeeni oli vanhassa Keittotaito nimisestä kirjasta.

    e-mail osoite: vienop@optusnet.com.au

  10. 3.12.2008 klo10.35 torttutaikina

    joulutorttuja voi muunnella monella eri tapaa ja eri täyte marmeladilla( paiston
    kestävä)itse teen,kuin tuolla edellä, ennen joulua muilla täytteillä ja jouluksi vasta luumutäytteellä,ettei kerkiä kyllästyä.

  11. Muvi2000

    Mina keitan joka joulu oman luumuhillon kun asun Englannissa eika taalta saa sita hyvaa Suomalaista tavaraa. Laitan vain kuivatut luumut kattilaan ja lisaan vahan vetta ja kanelia maun mukaan ja keitan miedolla noin 30min valilla sekoittaen ja tarkastaen etta nestetta on tarpeeksi mutta ei liikaa. Sitten vain soseutan koko homman pamiksilla ja anna jaahtya. Vauvakin tykkaa siita ja on hyvaa maustamattoman jugurtin kanssa. Hyvaa Joulua!!!

  12. Jouluaodotellessa...1

    Joulutortut ovat parhaita kun ne valmistaa tuoreesta voitaikinasta.
    Voitaikina on helppo tehdä eikä siihen pitäisi kulua kauan aikaa. Joulutortut ovat huviä myös appelsiini marmeladin kera. Luumuhilloa ei aina ole pakko käyttää. Vaihtelu virkistää! Kannattaa koristella myös tomusokerilla! =P

  13. Malla 2009

    Joulutortut luumutäytteellä on parhaita.Minä keitän luumuhillon itse. Asun Ruotsissa ja täälä ei ole saatavana valmista torttutäytettä.Kuivatut luumut pehmitän kattilassa pienen vesimäärän kanssa. Sitten soseutan luumut ja lisään siihen vähän omatekemää omenasosetta.On todella hyvää!

  14. hoitsu

    paras torttutäyte tulee, kun sekoittaa aprikoosimarmeladia ja kookoshiutaleita, mukaan vielä ripaus kanelia. mustikkahillo on oikein hyvää myös. kaikkihan ei luumusta pidä. kannattaa kokeilla myös fetajuusto-pinaattitäytettä!

  15. hinuri

    minä teen aina itse torttuni, mutta joskus äiti auttaa hiukan, hei kaikille tytsyille <3

  16. fujitsu

    antakaa luumutortun ohje?

  17. mansikka

    Eräänä jouluna kälyni ilmoitti,että hän pidä luumutortuista.Mietin mikä voisi olla korvaava. Seuraavan jouluna laitoin mansikkamarmeladia muutaman tortun täytteeksi. Lopputulos oli, että luumutäytteiset tortut jäivät pöytään ja kaikki halusivat mansikkatäytteisiä torttuja. Siitä joulusta alkaen meillä kaikki tortut ovat olleet mansikkatäytteisiä. Kokeilkaapa!

  18. Yli-ikäinen

    Voita, valkoista jauhoa ja jotain makeaa hilloa ja sekö on herkkua?
    Valmistin vuodesta toiseen noita herkkuja, mutta kun ne vuodesta toiseen myös joutuivat roskiin, niin nyt en ole enää tehnyt edes sitä pakollista vierasvaraa.Opin aikoinaan Painonvartioissa, että lihottavin ruoka on nimeltään ” Ota nyt edes tämän kerran” ja miksi sitä pitäisi sitten vieraille varata, jos haluaa pitää huolta omasta ja lähimmäisten terveydestä.
    Sota- aikana viitseliäs äitini teki tortuntäytteen porkkanasta ja sokerijuurikkaista keitetystä siirapista valmistetulla marmeladilla.Silloin oli pakko olla vieraskorea.
    Muissa leivonnaisissa ja monissa ruuissakin on nykyään kovin suuria määriä kanelia ja kumariinin vaarallisuus ei tunnu huolettavan. Minulle riittää kaneli joulupuuron päällä. Sen verran voi törsätä.

  19. Makuasia

    Nimimerkki ” Yli-ikäinselle ”: Oletpa sinä nuuka. Taidat miettiä aina vain kaloreja ja kuinka paljon se sisältää sokeria!!!!! Ymmärrän kyllä sen, että kaikki maailman ihmiset eivät syö kaikkea mitä eteen sattuu. Voittaisit varmasti kilpailun, jossa katsottaisiin että kuka on nuukin!

    Nimimerkki ”Fujitsulle”: Valitan, minulla ei ole luumutortun ohjetta.

    ”Joulua odotellessa…1″nimimerkille: voitaikinaa ei ole helppoa tehdä, ja siihen kuluu varmasti myös tooooodella kauan aikaa!

    Nimimerkki ”hoitsulle”: Et taida olla jouluasian tuntija vai mitä? Myönnät sen varmasti itsekkin!?

    ”naminami”Nimimerkille: en tiedä kysymykseesi vastausta! Terkuin: Rousku<3

  20. Kirjokansi

    Jos makutottumuksiin ei kuulu syödä viikon ajan melkein pelkkää rasvaa ja sokeria, niin turha on sellaista nuukuudesta syytellä.
    Jouluruuat kaikkineen ovat tarkoitettu ihan toisenlaisia töitä tekeville ja muina aikoina melkein leivällä ja perunoilla eläville. Metsätyömies voi ennen aikaan raskaan monikuukautisen työjakson jälkeen ahtaa mahaansa vaikka mitä, eikä se paljon kiloja lisännyt, kun heti tapaninpäivän jälkeen ”rehvanana” alkoi taas sama aherrus.
    Miksi nyt vieläkään ei anneta periksi ja muuteta ruokatottumuksia tälle vuosituhannelle?.Miksi vain perinteen takia pitäisi syödä jouluna ikiaikaisia ruokalajeja, kun on keksitty pakastin, jääkaappi ja kaupatkin ovat aina auki
    En nuukaile, mutta katan pöytään sitä, mikä meidän kahden vanhan mielestä on hyvää. ”Vanhan suussa ei sokerikaan sula”, sanoi jo isäni muinoin ja kuoli omat hampaat suussa.

  21. Lukija

    Käytän joulutorttuihin myös uutta omenamarmeladia,joka on maustettu kanelilla…Mmmm,maukasta

  22. Lakkahillo

    on oikein mukavan makuista. Alle voi laittaa vaniliakräämiä, tai mitähän nyt on paremmalla suomen kielellä. Kaikki syöneet ovat pitäneet yhdistelmästä.

  23. kamm

    kukin-laittaa-mitä-tykkää???

  24. eläkeläinen

    Voitaikina : 5dl kermaa 11/2 tl leivinjauhetta 500g voita 2munaa 11dl vehnäjauhoja.munat ja kerma vatkataan yhdessä,seokseen lisätään leivinjauhe janiin paljon vehnäjauhoja,että saadaan notkea taikina,johon viimeksi sekoitetaan vaahdoksi hierottuvoi.Taikina onvalmis seisottuaan 2 tuntia kylmässä. Onkos tämä se kermainen voitaikina,kirjasta Keittotaito 1970.

  25. Lis2727

    Kuinka säilytätte valmiit tortut ettei tortun rapeus kärsi

  26. tayte

    kanataa laitaa pääle täute siten vasta kun on taitelut koska ei siloin aukea

  27. täyte

    miten voi tehä jolutortun taikinan???????? vastakaa pian

  28. torttu-tyttö

    Minä keitän luumihillon itse, helposti.
    Kuivatut, kivettömät luumut kattilaan ja vettä hieman yli luumujen (eli luumut peittyy kokonaan). Keittelen parisen tuntia ja lisäilen muutaman kerran hiukan vettä ja sekoitan silloin tällöin. Aluksi keitän kovemmalla teholla ja puolen tunnin jälkeen annan kiehua pienellä lämmöllä. Lopputulos valmis hillo! Ei tarvitse edes sokeria, koska on itsessään jo makea. Vaikka keittoaika on pitkä, niin on kuitenkin helppo kun ei tarvitse kokoajan olla hellan äärellä. Tämä hillo onnistuu vaikka nuotiolla! Ja pysyy tortuissa, ei valu. 🙂

  29. farmor

    Puolikiloa voita 5dl kermaa 11dl vehnäjauhoja ruokalusikallinen leivinjauhetta näistä tulee hyvä tortttaikina sitten kylmään vaikka yöksi

  30. Helppoa ja hyvää

    Helppo ja hyvä ohje niin tortuille kuin luumuhillollekin:
    Vanhanajan joulutortut
    3 dl kuohukermaa
    1 tl leivinjauhetta
    4½-6 dl vehnäjauhoja
    250 g voita
    Vaahdota kerma ja sekoita siihen 4½ dl jauhoja, johon on sekoitettu leivinjauhe. Lisää voi taikinan sekaan käsin. Laita viileään joksikin aikaa. Kauli taikina ohueksi ja taita kolmeen osaan, kauli uudelleen (ei siis voita väliin). Toista pari kertaa.

    Luumuhillo
    1 pussi kivettömiä luumuja (n. 250 g)
    1 kpl kanelitanko
    ½ tl kardemummaa
    3 dl vettä
    1 rkl konjakkia
    sokeria
    Laita luumut, hienonnettu kardemumma ja kanelitanko veteen. Keitä luumut pehmeiksi n. 10-15 min. Ota kanelitanko pois. Soseuta luumut ja lisää konjakki. Laita tarvittaessa sokeria.
    Kauli voitaikina ja tee siitä haluamasi mallisia torttuja.
    Paista 225 ºC noin 8 min.

    Lopusta luumuhillosta kannattaa tehdä luumurahkaherkku:
    loput luumuhillot
    2½ dl (purkki) rahkaa
    2½ dl kuohukermaa vatkataan vaahdoksi
    hiukan sokeria
    Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita se rahkan ja luumuhillon kanssa. Lisää tarvittaessa sokeria. On muuten suussasulavan hyvää niillekin, joille luumutortut eivät maistu. Meillä tämä on koettu. Miehelleni teen paistonkestävästä appelsiinihillosta tortut, mutta luumurahka tekee kauppansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti