Kasvissosekeitto on kevyttä ja kätevää. Raaka-aineetkin ovat usein jo valmiina jääkaapissa.

Sosekeiton valmistaminen on yksinkertaista. Kasvikset paloitellaan reiluiksi lohkoiksi ja keitetään runsaassa vedessä tai kasvisliemessä pehmeiksi. Soseuttaminen hoituu kätevästi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.

Voit lorauttaa valmiin keiton joukkoon hieman ruoka-, soija- tai kookoskermaa tai tuorejuustoa makua pehmentämään. Myös lusikallinen raejuustoa, ranskankermaa tai smetanaa sekä hyppysellinen tuoretta yrttiä antaa mukavan lisän keitolle.

Yksinkertainen kasvissosekeitto kruunataan kermaviilinokareella ja persiljalla.

Samettinen sosekeitto on perinteinen juureksista valmistettu keitto. Voit vaihdella juureksia keittoon makusi mukaan. Esimerkiksi bataatista saat maukasta bataattikeittoa.

Pakastekasvikset sopivat kiireisen keittoon, sillä ne kypsyvät nopeasti. Kaikille tuttua peruna-purjokeittoa voit muuntaa monella tavalla. Keiton jujuna ovat yksinkertaiset ja nopeasti kypsyvät pääraaka-aineet. Vihreän sosekeiton värin antavat purjo, parsakaali ja kesäkurpitsa.

Maa-artisokka sopii sosekeittoon erinomaisesti. Yrttinen maa-artisokkakeitto maistuu esimerkiksi alkuruokakeittona, samoin tomaatti-vuohenjuustokeitto, jonka pohjana toimii valmis pakastekeitto. Pakastekeiton joukkoon voi lisätä myös muita makua ja ruokaisuutta lisääviä raaka-aineita.

Kasvissosekeitto säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Jos keittoa jää yli, sen voi myös pakastaa annoksiin ja ottaa mukaan vaikka työpaikalle lounaaksi.

Lisää helppoja ja herkullisia keittoja:
Kuuma keitto lämmittää
Maa-artisokkakeitto viidellä tavalla
Lihakeitto ja muut klassikkosopat
Kalakeittoja kansainvälisiltä vesiltä
Ruoka.fi: Bouillabaisse hivelee makuhermoja

Kuvat: Kristiina Kurronen