Myös kasvissyöjä herkuttelee jouluna. Mehevät joululaatikot, juhlavat pateet, kasvis”mäti” ja kasvissyöjän kinkku tuovat vaihtelua joulupöytään.

Kylmät kalaherkut korvataan kasvissyöjän joulupöydässä esimerkiksi marinoiduilla vihanneksilla ja juhlavilla salaateilla.

Kasvisrosolli sopii mainiosti kasvissyöjälle. Glögisipulit maustetaan punaviinillä ja glögillä ja tarjotaan kylminä. Sillin sijaan voi tarjota isoja tai pieniä valkoisia papuja marinoituina etikka-öljyliemessä.

Tuorejuustolla täytetyt taatelit sopivat alkupalapöytään. Myös marinoidut herkkusienet ovat juhlavaa ruokaa, ja niitä voi myös asetella kasvispateen päälle koristeeksi.

Kasvisyöjän mätitahna on juhlava herkku. Hyvin varustettujen kauppojen kalatuotehyllyistä löytyy Caviart-nimistä merilevävalmistetta, joka on valmista käytettäväksi mädin tapaan. Caviartia löytyy oranssina, keltaisena ja mustekalan musteella värjättynä mustana ”kaviaarina”.

Juhlavat salaatit ja pateet

Sienisalaatti ja kasvissienisalaatti maistuvat muillekin kuin kasvissyöjille. Jouluinen juustosalaatti kootaan pähkinöistä, päärynöistä ja sinihomejuustosta.

Joulupöydän salaatissa maistuvat viinirypäleet ja pinjansiemenet. Juhlavin salaateista on kasvissyöjän juhlava kaviaaripastasalaatti. Siitä saa vegaanillekin sopivan version jättämällä savuvuohenjuuston pois.

Juurespatee on kaunista ja näyttävää tarjottavaa. Pateessa on päällekkäin punajuuri- ja porkkanatäytettä, ja ne antavat sille upean värin.

Kaalien ystävä tekee pateen kukka- ja parsakaalista. Pähkinäpatee on ravitsevaa herkkua.

Mehevät juureslaatikot

Kaikki tutut joululaatikot, kuten porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko kuuluvat myös kasvissyöjän jouluun.

Raidallinen juureslaatikko yhdistää kekseliäästi perunaa, porkkanaa ja punajuurta. Bataatin ystävä innostuu lanttu-bataattivuoasta. Inkiväärinmakuinen juuresvuoka voidaan tarjoilla annosvuoissa.

Vegaanin juureslaatikoissa kerma ja maito korvataan kaura- tai soijamaidolla ja -kermalla. Soijatuotteissa on voimakkaampi ominaismaku kuin kauramaitovalmisteissa.

Mitä kinkun tilalle?

Kasvissyöjän kinkku tehdään soijapavuista ja –rouheesta, ja se saa päälleen voitaikinatakin. Jos soijapapuja ei löydy tölkeissä, osta kuivattuja papuja ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Kasvisyöjän pääruoaksi voi tarjota myös esimerkiksi valmiiksi marinoitua tai savustettua tofua, joita molempia löytyy hyvin varustetuista kaupoista juustohyllystä. Keyvt paistaminen riittää. Marinoimaton tofu kannattaa marinoida itse ja paistaa sitten.

Kuivatuotehyllyistä löytyviin soijaleikkeisiin imeytetään pakkauksen ohjeen mukaan nestettä ja mausteita ja sen jälkeen ne voidaan paistaa pannulla lihan tapaan. Luontaistuotekaupoista, ekokaupoista ja etnisistä ruokakaupoista löytyy myös monenlaisia kasvis”liha”tuotteita.