Ruoka

Klimppisoppa ruoanlaittotaidon mittarina – sen valmistus oli taitolaji

Uutuuskirja Ruoka-Kalevala kertoo tarinoita suomalaisista klassikkoruokalajeista ja muistoja niiden takana.

Sadat suomalaiset kertovat omat ruokamuistonsa yli 400-sivuisessa suurteoksessa. S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton jättihanke keräsi tuhansittain suomalaisten rakkaimpia makumuistoja ja ne taltioitiin yksien kansien väliin.

”Kaikki kerätyt makumuistot tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, kansallisaarteemme eli Kalevalan alkuperäisrunojen kainaloon, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustannusjohtaja Tero Norkola kertoo.

Ruoka-Kalevala on uutuusteos, joka kertoo suomalaisten ruokamuistot.

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista luvuista liittyy klimppisoppaan.

Klimppi- tai limppisoppa on Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen perinteinen pitopöydän ruoka. Ruoka on todellinen ylistys slowfoodille, hitaasti kypsytetylle luuliemelle. Liemeen lisätään jauho- tai perunajauhosta tehtyjä klimppejä, joissa jossain tapauksissa oli rusinayllätys sisällä. Klimppisoppaa pidetiin ruoanlaittotaidon mittarina. Sen valmistus oli taitolaji ja pitokokin maine kärsi, jos klimppisoppa ei onnistunut.

Klimppisoppaa voi valmistaa myös Kotiliesi.fi –sivujen ohjeella kotona.

Kotilieden ohje on nimetty Koskenkorvan kylän mukaan. Klimppisoppa kuuluu vahvasti eteläpohjalaiseen ruokaperinteeseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klimppisoppa ruoanlaittotaidon mittarina – sen valmistus oli taitolaji

Julius

Mitä on jauhojauho?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.