Herkullinen korvasieni avaa kesän sienisesongin. Oikein käsittelemällä koukeroisista korvasienistä jalostuu herkullisia sieniruokia.

korvasienet

Korvasienen parasta poiminta-aikaa on kevät ja alkukesä. Tummanruskeat, röpelölakkiset korvasienet viihtyvät etenkin kuivilla mäntykankailla, tuoreissa kuusikoissa, hakkuu- ja kuloalueilla sekä metsäteillä ja -poluilla.

Käsittelemätön korvasieni on hyvin myrkyllinen, ja ennen ruoanvalmistusta sienet on keitettävä huolellisesti. Vaiva kannattaa, sillä hieno- ja voimakasarominen korvasieni on yksi herkullisimmista ruokasienistämme.

Aromikas korvasieni sopii erinomaisesti esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin ja muhennoksiin, mutta voimakkaan maun takia sen käytössä kannattaa kuitenkin olla maltillinen.

korvasienikeitto

Kermaisen pehmeä korvasienikeitto on erinomainen alkukeitto, mutta hyvän leivän kera se riittää ateriaksikin.

Korvasienimuhennos on maukas kasviskastike tai lisuke lihalle tai kalalle. Pinaatilla ja korvasienillä täytetty kalkkunanrinta on puolestaan juhlava ruoka.

sienipiiras

Maahisen juhlapiiras on ruokaisa suolainen piirakka, joka täytetään jauhelihalla, korvasienillä ja juustolla.

Käsittele korvasienet oikein

Aluksi korvasienistä harjataan hiekka sienisudilla ja leikataan pois jalan tyvi. Ennen keittämistä sienet kannattaa vielä halkaista, sillä ontto lakki voi kätkeä sisäänsä etanoita.

Korvasienet tulee keittää runsaassa vedessä (yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä) kahteen kertaan, jotta myrkyllinen gyromitriini poistuu sienistä kokonaan. Keitä sieniä molemmilla kerroilla vähintään viisi minuuttia ja huuhtele sienet hyvin kummankin keittokerran jälkeen. Keitto- ja huuhteluvesiä ei saa käyttää ruoanvalmistukseen, vaan ne tulee heittää pois.

Myös kuivatut korvasienet tulee keittää kahteen kertaan samalla tavoin kuin tuoreetkin korvasienet. Ennen keittämistä kuivattuja sieniä täytyy lisäksi liottaa vähintään kaksi tuntia.

Korvasieniä käsitellessä on syytä huolehtia hyvästä tuuletuksesta, sillä sienistä haihtuu myrkyllisiä kaasuja.

Lisää ruokaideoita sienien ystävälle:
Ruokasienet tutuiksi
Kantarelli, kesän keltainen herkku
Suppilovahveroresepti x 6
Tatit ovat ruokasienten aatelistoa
Ruoka.fi: Korvasieni on alkukesän aarre

Kuvat: Ari Heinonen, Jarmo Wright ja Jorma Marstio / OM-arkisto
Lähteet: Elintarviketurvallisuusvirasto, Arktiset Aromit ry