Ruoka

Kuoritko perunan ja heitit perunan kuoret pois? Ei olisi ehkä kannattanut

Perunan kuoret lentävät herkästi bioroskikseen. Älä turhaan kartuta ruokajätettä, jonka voi hyödyntää näinkin herkullisesti.

Suomalaisten rakastama peruna on edelleenkin monessa kodissa lempiruokaa. Tuttuakin tutumman perunan kulutus on ollut kuitenkin pitkään laskussa ja perunan suosio lisukeruokana on vähentynyt.

Perunan uskotaan kuitenkin nousevan vuonna 2018 trendiruokien joukkoon, povaa ruokabrändäykseen erikoistunut Pohjoismainen designtoimisto Kuudes ruokatrendit 2018 listauksessaan.

Dramaattinen lasku on selkeä. Tilastokeskuksen mukaan perunaa syödään noin 58 kiloa vuodessa henkeä kohden, kun vielä 1950-luvulla suomalaiset söivät perunaa parhaimmillaan 188 kiloa henkeä kohden.

Perunan maku ja terveyshyödyt kuoren alla

Perunan kuorissa piilee paljon makua ja kuorista saa myös parhaat terveyshyödyt irti.

Brittiläisen huippukokin Heston Blumenthalin kuuluisa perunamuusi on maustettu maidolla, johon on uutettu makua kuorista. Kannattaa kokeilla!

Perunamuusi on ihana lisuke.

Juuri kuoren alla piilevät perunan ravintoaineet, kerrotaan myös Evirasta.

”Perunoita ei tarvitse kuoria, jos ei halua. Kasvinsuojeluainejäämien suurimmat sallitut enimmäismäärät asetetaan niin, että tuote on turvallinen syötynä myös kuorineen. Jos kuluttaja haluaa minimoida kasvinsuojeluainejäämien saantia tai kuoret tuntuvat epämiellyttäviltä, ne voi tietenkin kuoria. Tällöin tosin kuorii pois myös paljon arvokkaita ravintoaineita.

Vesipesu poistaa karkeasti arvioiden noin 30–40 prosenttia kuoren jäämistä. Tässä on kuitenkin suuria yhdistekohtaisia eroja,” Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakainen kertoo.

Älä syö itänyttä tai vihertävää perunaa!

Eviralta kuitenkin huomautetaan, että itänyttä ja vihertävää perunaa ei kannata syödä, eikä sen kuoriakaan.

Vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle. Solaniinia on suhteellisen paljon etenkin varhaisperunoissa, minkä takia niiden syöttämistä pikkulapsille tulisi välttää, Eviran sivuilla sanotaan.

Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä valolta suojattuna.

Kasvinsuojeluainejäämien välttämiseksi voi tietenkin valita luomuperunan. Luonnonmukaisessa viljelyssä ei käytetä keinolannoitteita tai kemiallisia torjunta-aineita.

Yrttisuolassa kypsennetyt perunat

Perunan kuorista voi tehdä myös koukuttavia sipsejä. Kokeile tätä potato skins -ohjetta.

Siihen tarvitset:

 

perunankuoria

oliiviöljyä

hiutalesuolaa

mustapippuria

halutessa raastettua juustoa

Kuumenna uuni 230 asteeseen.

Voit käyttää tähän esimerkiksi uuniperunasta jääneet kuoret. Leikkaa kuoret sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita ne kulhoon mausteiden kanssa ja sekoita hyvin. Asettele kuoret uunipellille. Paista noin 15 minuuttia, kunnes perunankuoret ovat saaneet kunnolla väriä ja rapsakoituneet sekä juusto on sulanut.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuoritko perunan ja heitit perunan kuoret pois? Ei olisi ehkä kannattanut

Kyllikki Ruotsalainen

Muusia tehdessä kuorin perunat ja nakkaan kuoret pois. Lapsena maalla kuoret olivat possujen ruokaa ja hyvää kinkkua Oskari jouluksi järjestikin. Japanin matkalla ollessaan vanhin poikani oli maistellut friteerattua possun peräsuolta, minulta jäisi syömättä kuten myös perunankuoretkin. Rapsakoita porsaan korvia maistelin Tanskassa, ei herkkua vaan ei pahaakaan !

Sinun täytyy kommentoidaksesi.