Laskiaispulla – mantelimassalla vai hillolla?

Mikään ei maistu paremmalta kuin itse tehty laskiaispulla. Koverrettuun pullan alaosaan voi kätkeä sekä hilloa että mantelimassaa – jos sattuu kuulumaan siihen joukkoon, joka pitää molemmista täytteistä.

Laskiaispulla tuli tunnetuksi Ruotsissa jo 1600-luvun lopulla. Tuolloin pulla ruskistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla. Nykyisenlainen mantelimassatäytteinen laskiaispulla ilmaantui ruotsalaisiin keittokirjoihin 1700-luvun lopussa, jolloin se oli varakkaan kaupunkilaisväestön herkku.

Helsinkiläisistä konditorioista sai mantelimassaa ja valmiita mausteilla tai marsipaanilla täytettyjä laskiaispullia 1800-luvun puolivälissä. Ennen pitkää siitä tuli koko kansan laskiaisherkku. Herrasväki arvosti mantelimassatäytettä, maalaisten makuun oli pullan kera nautittu kuuma maito.

Edelleen, kun laskiaispullamieltymyksistä puhutaan, jakaantuvat mielipiteet kahtia: hillolla maidon kanssa tai marsipaanitäytteellä. Kun leipoo pullat itse, voi tehdä kumpiakin versiota.

Perinteisten laskiaispullien ohjeella syntyvät sekä hillo- että mantelimassatäytteiset pullat. Modernit laskiaispullat täytetään mantelimassalla ja vaaleanpunaisella vadelmakermavaahdolla.

Laskiaispullat kevyesti

Kaloreita karttelevankaan ei tarvitse jättää laskiaispullaa väliin, sillä leivonnainen onnistuu myös kevennettynä versiona. Itse pulla on vähärasvainen, ja jos käyttää täytteenä vähäsokerista hilloa tai pakastemarjoja, välttyy turhilta kaloreilta.

Mantelimassa ja kermavaahto sen sijaan sisältävät runsaasti energiaa. Kermavaahdon tilalle löytyy kaupasta nykyisin tuntuvasti kevyempiä vaihtoehtoja, esimerkiksi vaahtoutuvia vaniljakastikkeita. Vaniljavaahtoa voi keventää vielä sekoittamalla siihen maitorahkaa.

Lue myös:
Laskiaispulla on keskitalven herkku
Hernekeitto ravitsee
Blinit maistuvat myös kotona
Laskiainen on koko perheen talvijuhla

Lähde: Uusi Ajantieto, Sirpa Karjalainen, Teppo Korhonen, J.U.E. Lehtonen, WSOY

 

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Leena Kalliokoski

Keskustelu

  1. Nuts

    Rakastan pähkinöitä ja manteleita, siis mantelimassa on minulle se ainoa oikea laskiaispullan täyte. Hillo on ällöä, paitsi puolukkahillo (joka ei sovi tähän rakoon).

  2. harrastelija

    Ei kumpaakaan, vaan teen itse pullansisuksesta murustetta jonka maustan,mm kanelilla ja mantelijauheella/tai rouheella jne makuni ja varastossa olevien aineiden mukaan
    toki kermavaahtoa olla pitää, mutta siihen lisään rahkaa

    aina ovat maistuneet ja kehuttukin on

  3. Länsirannikon mummo

    Länsirannikolla on aina herkuteltu mantelimassapullilla ja niin teen minäkin! Ja paljon kermaa…..

  4. Sirpamamma

    Marsipaania ja paljon kermavaahtoa ja pehmeät pullat!

  5. sinimailanen

    Vadelmahillot ja kermaa.

  6. voikukka

    Itse pidän enemmän mantelimassasta, mutta kyllä monenlaisten hillojen kanssa laskiaispullat ovat myös maukkaita. Vaihtelu virkistää tässäkin asiassa.
    http://www.kaloritaulukko.fi/

  7. Private Parts

    Hillopulla on hillopulla. Laskiaispulla on aina vain ja ainostaan mantelimassalla.

  8. MiMiMi

    Tietysti matelimassalla täytettyinä, kerma siihen sekoitettuna, tai sekoitan syödessäni. Aito vispikermaa tietenkin. En ole koskaan maistanut hillolla täytettyä laskiaspullaa. Olen asunut kauan Ruotsissa, mutta hillopullia koskaan nähnyt silloin kun asuimme Suomessa. Äiti laittoi aina mantelimassaa ja kermaa. Muutimme Ruotsiin -70. Ehkä hillolaskiaispullat ovat yleistyneet sen jälkeen. Mielestäni ne ovat hillopullia, varmaan hyviäkin, mutta ei laskiaspullia.

  9. Hillo

    Reseptit kehittyy. Mantelimassalla täytetyt pullat kuuluvat menneisyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti