Ruoka

Latva-artisokka on loppukesän hienostunut kasvisherkku – tarjoa artisokkia tyylikkäänä alkupalana

Latva-artisokka on kaunis ulkonäöltään ja herkullinen maultaan. Kokosimme latva-artisokan käsittelyohjeet sekä reseptit, joilla onnistut!

Latva-artisokka on paitsi kaunis, myös maukas vihannes, jolla herkuttelu tosin vaatii hiukan näpertelyä. Oikaista voit myös säilötyillä artisokansydämillä, joita löydät valmiina kaupan säilykeosastolta.

Latva-artisokat muistuttavat muodoltaan hieman käpyä. Väri vaihtelee vihertävän ruskeasta violettiin vivahtavaan. 

Latva-artisokasta käytetään ruoaksi nupulla olevien kukkamykeröiden pohjat sekä terälehtien alaosat. Hyvälaatuinen latva-artisokka on kokoonsa nähden painava ja koostumukseltaan niin kiinteä, että mykerö antaa vain vähän periksi painettaessa. Suomut eivät saa olla auenneita ja suojuslehtien pitäisi tuntua pehmeiltä. 

Vanhetessaan latva-artisokat tulevat kuiviksi, nahistuneiksi, ruskehtaviksi ja niiden suomut avautuvat, jolloin myös mykeröt menettävät mehevyytensä. 

Latva-artisokan sesonki on elokuusta lokakuuhun. Etelä-Euroopassa helmi-maaliskuussa. Latva-artisokat säilyvät parhaiten viileässä, +2-+5 asteessa.

Latva-artisokka: käsittely ja käyttö 

Latva-artisokan syötäviä osia ovat suomumaisten lehtien paksu alaosa sekä mehevä pohja ja sydän. Karvaista keskiosaa ei syödä. 

Latva-artisokat käytetään ruoaksi yleensä keitettyinä. Ennen keittämistä artisokista täytyy irrottaa kannat, mikä onnistuu parhaiten murtamalla ne poikki vaikkapa pöydänkulmaa vasten. Näin varsien mukana irtoavat myös kukkapohjuksessa olevat vahvat kuidut, jotka jäävät kukkapohjiin, jos kannan katkaisee veitsellä.

Kun kannat on irrotettu, latva-artisokkia keitetään suolalla maustetussa vedessä noin 30-45 minuuttia. Kypsyyden voi tarkistaa esimerkiksi cocktailtikulla. Keitettäessä painona kannattaa käyttää lautasta, jotta artisokat pysyvät kokonaan vedessä. 

Kypsä latva-artisokka kannattaa nostaa keitinvedestä ylösalaisin käännettynä, jotta keitinvesi valuu pois. 

Keitetyt artisokat syödään käsin, joten ne sopivat vaikka rentojen illallisten alkuruoaksi tai rapujuhliin niille, jotka eivät ravuista välitä. Lämpimät latva-artisokat kruunaa sitruunalla maustettu voi. Kylminä tarjottavat artisokat voi maustaa vaikka viinietikalla.

Toki latva-artisokasta valmistuu monta herkullista ruokaakin. Nappaa inspiraatiota alla olevista ohjeista.

Latva-artisokka: reseptit moneen makuun

Alkuruoaksi voi tarjoilla latva-artsisokkia, jotka täytetään persiljalla, valkosipulilla ja anjoviksilla, keitetään ja maustetaan sitruunalla. 

Keitetyistä latva-artisokista valmistuu myös herkullinen alkusalaatti, kun pilkotut artisokansydämet ja -lehdet tarjotaan salaattipedin päällä, parmesaanilla, persiljalla ja sitruunaisella öljykastikkeella viimeisteltynä. 

Keitetyt latva-artisokat ja helppo limettiaioli ihastuttaa erityisesti rapujuhlissa niitä, jotka eivät ravuista välitä. Latva-artisokan syöminen tarjoaa kasvissyöjille samanlaista näpertelyä kuin rapujen syöminen muille vieraille.

Herkkuja säilötyistä latva-artisokista

Jos tuoreita artisokkia ei ole saatavilla tai artisokkien kanssa näpertely tuntuu liian vaivalloiselta, voi ostaa säilöttyjä latva-artisokkia. 

Säilötty latva-artisokka sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin tai vaikka italialaistyyliselle alkupalalautaselle. Säilötyistä latva-artisokista syntyy myös Xavierin tapas, espanjalaistyylinen hienostunut alkupalaleipä sekä herkulliset miniartisokkamuffinit

Leivän päälle sipaistavaksi tai vaikka bataattiranskalaisten kanssa nautittavaksi sopii myös maukas artisokkahummus sekä artisokkadippi.

Lue myös Anna.fi: Maa-artisokka on hienostunut herkku – toimii niin sosekeitossa kuin uunissa paahdettunakin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Latva-artisokka on loppukesän hienostunut kasvisherkku – tarjoa artisokkia tyylikkäänä alkupalana

Sinun täytyy kommentoidaksesi.