rahkakakku

Keksipohjaiset, hyydyttämällä valmistettavat kakut ovat hyvä ratkaisu silloin, kun juhlaväen joukossa on erikoisruokavaliota noudattavia vieraita, sillä reseptit muuntuvat yleensä melko helposti sekä gluteenittomiksi että laktoosittomiksi. Kakkupohjan voi tarpeen mukaan tehdä gluteenittomista, maidottomista tai munattomista kekseistä ja täytteeseen käyttää laktoosittomia tai täysin kasvipohjaisia tuotteita.

Raikas rahkakakku on näyttävä, mansikoilla täytetty keksipohjainen kakku, jolla voivat herkutella myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat vieraat.

Juustokakun tapainen karpalokakku on täysin maidoton ja munaton. Kevään juhliin kakun voi koristella karpaloiden sijaan vaikka vadelmilla, mustikoilla tai eksoottisilla hedelmillä.

suklaakakku

Gluteeniton ja laktoositon suklaatäytekakku on aromikas ja aikuismaiseen makuun sopiva täytekakku, joka tuo mieleen sacherkakun vivahteet.

Juustokuorrutettu porkkanakakku on mehevä kakku, jonka voi tehdä myös täytekakuksi, kun kuorrutetta valmistaa tupla-annoksen. Sokerittomaan ruokavalioon sopiva kakku makeutetaan makeutusjauheella. Jos kakusta haluaa vielä kevyemmän, voi tuorejuustokuorrutuksen jättää kokonaan pois.

pavlova

Marjoilla tai hedelmillä täytetty pavlova on helppo, marenkipohjainen herkku, joka on gluteeniton ja helposti muunnettavissa laktoosittomaksi tai kokonaan maidottomaksi.

Trendikkäät raakaleivonnaiset ratkaisevat kerralla useimmat erikoisruokavaliopulmat, sillä ne ovat gluteenittomia, maidottomia, munattomia, vegaanisia ja useimmiten joko sokerittomia tai ainakin vähäsokerisia. Ainostaan pähkinäallergikoille raakaleivonnaiset eivät sovi.

Raakasuklaakakku täytetään ihanalla suklaamoussella, joka syntyy cashewpähkinöistä, banaanista ja kaakaojauheesta. Pohja tehdään pähkinöistä ja kuivatuista taateleista.

mustaherukkatartaletit

Mustaherukkatartalettien pohja sekoitetaan pähkinöistä, taateleista ja kookoshiutaleista. Täytteeksi tehdään kermainen kreemi cashewpähkinöistä ja mustaherukoista.

Kahvikakkua ja pientä makeaa

Kultarannan pumpulikakku on nostalginen, nimensä mukaisesti pumpulinpehmeä kahvikakku. Perunajauhoista leivottava kakku on luontaisesti gluteeniton ja tarvittaessa leivontaan voi käyttää laktoositonta voita. Laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon sopii myös mehevä appelsiinikakku.

macaronit

Ranskalaiset macaron-leivokset sopivat juhlapöytään täydellisesti suloisen ulkomuotonsa takia, minkä lisäksi ne ovat sopiva herkkupala myös moniin erityisruokavalioihin. Mantelijauhoista tehdyt leivonnaiset eivät sisällä lainkaan gluteenia eivätkä maitotuotteita, kunhan valitsee macaronien täytteet huolella. Esimerkiksi vaaleanpunaisten macaronien täyte tehdään vadelmahillosta ja tuoreista vadelmista.

Pieneksi makeaksi herkuksi gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon sopivat myös ihanat piparminttumarengit tai omatekoiset vaahtokarkit, jotka saavat makua hasselpähkinöistä ja mantelilikööristä.

Pähkinä-suklaaruudut ovat gluteeniton, maidoton, munaton ja vegaaninen versio amerikkalaisista brownieista. Helpot ja nopeat suklaaruudut viimeistellään ihanalla suklaa-kahvikuorrutuksella.

cookiet

Myös amerikkalaiset cookiet taipuvat gluteenittomaan, maidottomaan, munattomaan ja vegaaniseen ruokavalioon sopivaksi versioksi.

Lisää leivontaideoita erikoisruokavalioihin:

Raakaleivonnaiset valmistuvat ilman uunia
Gluteeniton täytekakku x 5
Gluteenittomat leivonnaiset
Laktoosittomat leivonnaiset ja maidoton leivonta
Ruoka.fi: Raakakakku – helppo, herkullinen ja trendikäs