Mämmi kuuluu olennaisena osana pääsiäiseen. Makean maltaisen ja tummanruskean mämmin valmistus onnistuu myös kotona.

Mämmi on suomalainen perinneruoka, joka kuuluu olennaisena osana pääsiäiseen. Mämmi on todennäköisesti ollut alkujaan juutalaisen hapattamattoman leivän vastine. Ruismaltaista ja jauhoista imellytetty mämmi on lounaissuomalainen perinneruoka, joka levisi muualle maahan koulujen ja ruoanlaittokurssien myötä.

Perinteisesti mämmi oli paastoruokaa, jota nautittiin pitkäperjantaina. Aikaisemmin mämmi tarjottiin sellaisenaan lisukkeenaan korkeintaan smetanan kaltainen hapanmaitotuote.  Nykyisin mämmi on pääsiäisherkku, joka nautitaan sokerin ja kerman tai maidon kera.

Pääsiäisen aikaan mämmiä on runsas valikoima kaupassa, mutta mämmin voi valmistaa myös itse.

Pääsiäismämmi

(noin 5 l valmista jauhomämmiä)
4 l vettä
noin 1 &34; kg ruisjauhoja
400 g mämmimaltaita
1 dl siirappia
vajaa 1 tl suolaa
1-3 tl jauhettua pomeranssinkuorta

1. Kuumenna vesi paksupohjaisessa padassa tai teflonkattilassa 60 asteeseen. Lisää kilo ruisjauhoja ja mämmimaltaat hyvin sähkövatkaimella tai puuhaarukalla sekoittaen, kunnes seos on sakeaa velliä.
2. Anna imeltyä lämpimässä paikassa.
3. Lisää loput jauhoista tunnin välein kupillinen kerrallaan. Kun kaikki jauhot on lisätty ja seos imelletty, keitä seosta 20 minuuttia koko ajan hyvin sekoittaen. Jos seos on liian paksua, lisää keitettyä vettä.
4. Mausta, jäähdytä yön yli. Täytä kylmällä vedellä huuhdotut tuokkoset tai uunivuoat seoksella siten, että noin kolmannes astiasta jää kuohumisvaraa. Paista miedossa, 150-175 asteessa 2 tuntia.
Lähde: Isoäidin keittiössä. Makuja ja muistoja. Otava, 2005.

Mämmistä voi valmistaa myös nykyaikaisia jälkiruokia. Mämmijäädyke valmistuu marjajäädykkeen tavoin, kun korvaa marjasoseen mämmillä.

Todella helppo mämmijäädyke syntyy litrasta vaniljajäätelöä ja rasiallisesta mämmiä. Pehmennä vaniljajäätelö ja pyöräytä joukkoon mämmiä. Lusikoi seos kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, peitä tiiviisti kelmulla tai foliolla ja anna jäätyä pakastimessa vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään.

Mämmirahka puolestaan valmistetaan perinteisen rahkajälkiruoan tavoin vaahdottamalla 2 dl kuohu- tai vispikermaa ja sekoittamalla joukkoon purkillinen (250 g) maitorahkaa sekä maun mukaan mämmiä. Mämmirahka maustetaan sokerilla ja vaniljasokerilla.

Lue myös:
Pääsiäinen on vanha kirkollinen pyhä
Pääsiäismenu perinteiseen tapaan
Pääsiäisruokaa moderniin makuun
Lammasta pääsiäisen kunniaksi
Pasha kruunaa pääsiäisaterian
Rahka kuuluu pääsiäiseen
Pääsiäisen menu
Askartele ja koristele pääsiäismunia