Ruoka

Mandariini, satsuma vai klementiini – erotatko pikkusitrukset toisistaan?

Muistatko, miten pikkusitrukset eroavat toisistaan? Kokosimme tunnusmerkit, joiden avulla tiedät, onko kyseessä mandariini, klementiini vai satsuma.

Keskivertosuomalainen syö noin kolmetoista kiloa sitruksia vuodessa. Pikkusitrusten syöntimäärä kasvaa jatkuvasti, sillä niitä on saatavilla pitkään ja ne ovat usein maultaan makeita ja mehukkaita.

Puhekielessä mandariini tarkoittaa usein kaikkia pikkusitruksia, vaikka mandariineja nähdään itse asiassa kaupoissa harvoin. Kun herkuttelet mandariinilla, saatatkin todellisuudessa napostella klementiinejä tai satsumia.

Satokausikalenteri ohjeistaa pikkusitrusten tunnistamisessa.

Pikkusitrukset piristävät vitamiineillaan.

Mandariinissa on siemeniä

Mandariinit ovat lähtöisin Kiinasta ja Japanista, missä niitä on viljelty jo 1500-luvulla. Eurooppaan mandariinit kulkeutuivat 1800-luvulla, mutta ne saavuttivat suurta suosiota vasta 1900-luvun alussa.

Mandariinilajikkeita on yli 300, ja myös satsumat ja klementiinit kuuluvat mandariineihin. Varsinaisia mandariinin nimellä kulkevia hedelmiä myydään kaupoissa harvimmin, sillä niissä on siemeniä.

Klementiinin sesonki on pitkä

Klementiini on suomalaisten suosikkipikkusitrus, joka kuuluu monen joulupöytään. Klementiineistä saa nauttia pitkään, sillä niiden sesonki alkaa alkutalvesta ja jatkuu useamman kuukauden.

Klementiini on mandariinin ja happaman appelsiinin risteytys, joten siinä on sitruksille ominaista hapokkuutta.

Klementiineistä on saatavilla useita lajikkeita, joita ei välttämättä ilmoiteta myydessä. Tällä voi selittyä se, miksi klementiinit maistuvat joskus makean mehukkailta ja joskus kirpeämmiltä. Omaa suosikkia voi siis olla vaikeaa löytää uudestaan, jos myytävä lajike vaihtuu. Lajiketieto löytyy kuitenkin hedelmien pakkauslaatikosta, jota kannattaa kurkata, jos myyjä ei osaa kertoa, mikä lajike on kyseessä.

Satsumassa on ohuimmat kuoret

Satsuma on mandariinin ja klementiinin välimuoto, ja sen tunnistaa usein kuoren vihertävistä pilkuista. Pilkut eivät siis ole hometta, eivätkä ne myöskään kerro hedelmän kypsyydestä.

Satsumat ovat muodoltaan hieman litteitä, ja niillä on kiiltävät, ohuet kuoret. Satsuma on maultaan makeahko ja mehukas, ja siitä puuttuu lähes kokonaan sitruksille tyypillinen hapokkuus.

Satsuman sesonki alkaa loppusyksystä loka-marraskuussa, jolloin muita sitrushedelmiä ei vielä ole tarjolla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mandariini, satsuma vai klementiini – erotatko pikkusitrukset toisistaan?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.