Mikä ihmeen kombutsa? Trendijuomaa voi valmistaa myös kotona

Kombutsa, eli volgansienitee, on kiinalainen juoma, jonka ystävät vannovat sen lukuisten väitettyjen terveyshyötyjen nimeen. Maultaan hieman simaa muistuttavaa kombutsaa voi ostaa valmiina tai valmistaa kotona.

Kombutsa on Kiinasta lähtöisin oleva juoma, jonka väitetyt terveyshyödyt perustuvat hapatuksen aikana syntyviin probiootteihin, jotka tasapainottavat suolistoa. Kiinalaiset kutsuvatkin juomaa ”ikuisen elämän eliksiiriksi”.

Yli 2 000 vuotta vanha kombutsa saapui Suomeen jo pari vuosikymmentä sitten, mutta on nyt jälleen noussut trendikartan huipulle. Juomaa voikin ostaa luonnonmukaisia tuotteita myyvien kauppojen lisäksi ainakin suurimpien supermarkettien hyllyiltä.

Terveysjuoma vai täyttä humpuukia?

Säännöllisesti kombutsaa nauttivat vannovat juoman parantavan ruoansulatusta, kehon immuunipuolustusta ja unenlaatua, helpottavan painonpudotusta ja edistävän maksan toimintaa.

Tieteellistä tutkimusta väitteiden todistamiseksi ei juuri ole, vaan väitteet perustuvat käyttäjien kokemuksiin ja muutamaan eläinkokeeseen. Kombutsalla on kuitenkin takanaan hyvin pitkä suosio terveysjuomana Kiinassa, ja probioottien tiedetään tasapainottavan suoliston toimintaa.

Kombutsan terveysväitteet eivät siis välttämättä ole aivan tuulesta temmattuja. Kokeile itse ja tee omat johtopäätöksesi!

Kombutsa on hapatettu kiinalainen juoma.

Näin valmistat kombutsaa kotona

Tarvitset:

  • 2 litraa vettä
  • 4 tl maustamatonta vihreää tai mustaa teetä
  • 200 g sokeria
  • Elävän kombutsaviljelmän eli volgansienen
  • Noin 2 dl volgansienen mukana tullutta nestettä
  • Halutessasi esimerkiksi hedelmiä tai mehua maustamiseen
  • Kaksi suurta lasipurkkia
  • Kaksi keittiöpyyhettä
  • Lasipulloja pullotusta varten
Kombutsa on hapatettu kiinalainen juoma.

Volgansieni huuhdellaan viileässä vedessä ennen käyttöä.

Tee näin:

  1. Keitä vesi ja lisää joukkoon tee. Anna hautua noin vartin ajan ja sekoita sitten sokeri juomaan.
  2. Anna juoman jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada se sitten puhtaisiin lasipurkkeihin.
  3. Huuhtele volgansieni ja lisää kumpaankin purkkiin. Kaada purkkeihin lisäksi noin desi sienen mukana tullutta nestettä.
  4. Sido keittiöpyyhkeet purkkien suille tiiviisti. Laita sitten kombutsa vedottomaan paikkaan tekeytymään.
  5. Maistele juomaa noin viikon jälkeen. Poista sieni, kun juoma on mielestäsi tarpeeksi hapanta.
  6. Ota talteen volgansienen lisäksi muutama desilitra valmista kombutsaa, jos haluat valmistaa juomaa uudestaan.
  7. Voit halutessasi maustaa juomaa hedelmillä tai mehulla. Mehun voi lisäksi suoraan lasipulloihin, joita käytät juoman säilyttämiseen.
  8. Kun juoma on valmista, pullota se tiiviisti puhtaisiin lasipulloihin niin, että juoman ja pullon suun välille jaa vähintään pari senttiä tilaa.
  9. Anna kombutsan tekeytyä jääkaapissa vielä noin viisi päivää.
  10. Valmis juoma säilyy jääkaapissa avaamattomana useita viikkoja.

Lähteet: Food Renegade, WebMD

Lue myös:

Kahvi onkin terveyspommi! Lukuisat terveysvaikutukset yllättävät
Pinkki raparperimargarita ja kesäjuhlien muut raikkaat aperitiivit
Parsakaali on herkullinen superruoka – tutustu terveysvaikutuksiin ja maukkaisiin resepteihin

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Maaret Tiensuu
Kuvat: iStockphoto

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti