Kananmuna-allergiassa allergiaa aiheuttaa pääasiassa munanvalkuainen, mutta allergeenia löytyy myös keltuaisesta, josta myös herkimmät saavat oireita. Hyvin harvoin muna-allerginen saa oireita kananlihasta.

Kananmuna on yksi yleisimpiä alle kouluikäisille lapsille allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita, mutta muna-allergiaa voi esiintyä myös aikuisilla. Oireiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä. Kananmunaa on monessa tuotteessa, joten tuoteselosteet kannattaa lukea tarkkaan.

Leivonnassa kananmunan tehtävänä on kuohkeuttaa, sitoa ja kosteuttaa taikinoita sekä antaa makua ja väriä. Näitä kananmunan ominaisuuksia ei voi täysin korvata millään muulla tuotteella, vaikka munattomien leivonnaisten rakennetta ja makua voikin hieman parantaa kananmunan käyttötarkoituksen mukaan.

Apteekeista ja luontaistuoteliikkeissä myytävä Nutricia Oy:n Loprof –kananmunankorvikejauhe on nostatusaineiden ja tärkkelyksen sekoitus. Yhden kananmunan voi korvata leivonnaisissa ja ruoanlaitossa 1 tl:lla kananmunakorviketta, joka sekoitetaan joko kuiviin aineisiin tai tilkkaan nestettä.

Kananmunan korvaaminen sidosaineena:

1 muna =

 • noin 1 dl peruna- tai porkkanasurvosta, banaani-, omena-, luumu- tai päärynäsosetta
 • 1 ja 1/2 rkl vettä + 1 ja 1/2; rkl ruokaöljyä + 1 tl leivinjauhetta
 • 1 rkl aprikoosisosetta
 • runsas 1/2 dl pehmeää tofua
 • runsas 1/2 dl soijamaitoa

Vinkki! Hyvä munankorvike syntyy myös pellavansiemenistä ja vedestä. Sekoita 1 rkl hienonnettuja pellavansiemeniä ja 3 rkl vettä ja kiehauta seos. Tämä limamainen, munanvalkuaista muistuttava seos, sopii etenkin sidosaineeksi taikinoihin.

Kananmunan korvaaminen kuohkeuttamisessa:

1 muna =

 • 2 rkl soijajauhoja
 • 1 tl hiivaa liotettuna runsaaseen 1/2 dl lämmintä vettä
 • 1 rkl soijajauhoja + 1 rkl vettä
 • 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja + 3 rkl vettä (sopii myös sidosaineeksi)
 • 2 rkl grahamjauhoja + 1 ja 1/2 tl maissiöljyä + 1/2 tl leivinjauhetta + 2 rkl vettä
 • runsas 1/2 dl omenasosetta + 1/2 tl leivinjauhetta

Vinkki! Myös kotitekoinen valekananmuna sopii yhden kananmunan korvaamiseen leivonnaisissa ja kekseissä. Valekanamunan valmistat sekoittamalla keskenään 1 tl leivinjauhetta, 1/2 tl soodaa, 2 rkl jauhoja ja 3 rkl vettä. Vatkaa seos vielä kuohkeaksi juuri ennen kuin lisäät sen taikinaan.

Valkuaiset ja liivatteen voi korvata esimerkiksi jäädykkeissä ja hyytelöissä agar-agarilla, joka on merilevästä valmistettu hyytelöimisaine. Agar-agar liuotetaan kuumaksi kiehautettuun veteen.  Agar-agarjauhetta käytetään noin 2 rkl (10 g)/1 kg tai 1 l hyydytettävää massaa.

Helppoa tarjottavaa

Moni leivonnainen onnistuu myös ilman kananmunaa. Jos ohjeeseen tulee vain 1-2 kanamunaa, ne voi yleensä jättää poiskin.  Esimerkiksi pullataikinasta kananmunan voi hyvin jättää pois ja voidella pullat vesi-sokeri- tai vesi-siirappiseoksella ennen paistamista.

Muissa 1-2 munan taikinoissa kosteuspitoisuus on hyvä varmistaa lisäämällä taikinaan pari ruokalusikallista vettä poisjätettyä munaa kohden.  Muna-allergiselle soveltuvan hyytelökakun pohjan voi valmistaa kananmunattomista kekseistä tai murskatuista maissihiutaleista.

Suolaisista leivonnaisista sämpylät, leivät ja patongit valmistuvat ilman munaa. Myös suolaiset piirastaikinat voi tehdä ilman kananmunaa, sidosaineeksi riittää vesi. Kananmunattomia piirastaikinoita on myytävänä myös pakasteena, samoin sekä suolaisia että makeita leivonnaisia. Voi- ja lehtitaikinat ovat kananmunattomia ja niistä saa valmistettua pieniä piiraita pitsan tapaan täyttämällä.

Makeat pikkupiiraat voi valmistaa voitaikinoista viinereiden tapaan ja täyttää hillolla, marmeladilla ja hedelmillä tai marjoilla. Voi- ja lehtitaikinaleivonnaisia ei ole välttämätön voidella munalla ennen paistamista. Pasteijamaisten pikkupiiraiden täytteen sidosaineeksi sopii juustoraaste.

Lähteet: Ruokatieto ja Allergia- ja AstmaliittojaVegaaniliitto ry

Kokeile Kotilieden kananmunattomia leivonnaisia:

Laktoositon kirsikkakakku
Amerikkalainen kirsikkapiirakka
Amerikkalainen omena-/tuorepersikkapai pai
Amerikkalainen omenapiiras

Luomutuoretorttu
Puolukkatorttu
Rapsakka raparperipaistos
Talkooväen omenapiirakka
Omenapiiraat
Perunakropsu
Muffinit
Mustikkakukko
Ekstan piparit
Herrasväen leivät
Lusikkaleivät
Rettigin piparkakut
Vivanin kaurapikkuleivät
Ystävän piparit
Kaurateeleivät ilman munaa
Lammaspasteijat