Näin järjestät rapujuhlat – maukas menu ja muut vinkit

Kesän odotetuin päivämäärä eli 21. heinäkuuta tietää ravustuskauden alkamista. Saksiniekat keräävät suvun saman pöydän ympärille, helan går kajautetaan ilmoille ja rapu jos toinenkin katoaa parempiin suihin.

Kaikki alkaa juhlavasta kattauksesta, jossa huomioidaan niin alku- ja pääruokavälineet kuin laaja lasien kirjo. Saksiniekkojen syömisen sotkuisuuden vuoksi jälkiruokakatteet tuodaan pöytään vasta pääruoan jälkeen. Juhlaposliinien, rapuveitsien ja kattavan lasivalikoiman lisäksi pöytään katetaan paperiserviettejä ja kosteuspyyhkeitä. Kerran vuodessa aikuinenkin saa pitää kauluria, joten niitä ei sovi unohtaa. Rapujuhlien kattaukseen panostaminen kannattaa, sillä se takaa sekä näyttävät että toimivat kekkerit.

Ennen vieraiden saapumista isäntäväen on syytä tutustua rapujuhlien etikettiin, joka ei välttämättä ole tuttu kaikille vieraille. Siinä missä toiset ovat tottuneet nauttimaan saksiniekoista joka kesä, voi toisille tilanne olla täysin uusi, jolloin isäntäväen varmuus luo turvaa myös aloittelijoille.

kantarellimunakasrulla

Rapujen syöminen on hidasta puuhastelua, joten pahimman nälän vievä alkuruoka on ehdottomasti paikallaan. Ruotsin hovin suosikkijuusto eli Västerbotten aateloi alkuun tarjoiltavan juustoisen kantarellimunakasrullan. Näyttävä herkkurulla kätkee sisäänsä täyteläistä valkosipulituorejuustoa sekä runsaasti kantarelleja. Mehevä munakas tarjoillaan valmiina siivuina, jotta sen annostelu on ruokapöydässä helpompaa.

178563-kallunravut.jpg

Rapujen keittäminen muuntaa saksiniekkojen värin heleän punaiseksi. Mikäli ravut nautitaan alkuruokana, on sopiva määrä 5–10 kappaletta henkeä kohden. Pääruokana saksiniekkoja saa olla selvästi enemmän eli vähintään 12 kappaletta. Rapujen syöntiohjeet auttavat saksiniekkojen kanssa askartelua, jotta saksista ja pyrstöstä saadaan kaikki liha talteen.

Erinomaisuudestaan huolimatta pelkät ravut eivät tee täydellistä pääruokaa. Pöytään katetaan lisäksi hienonnettua tilliä, rapeaa paahtoleipää ja voita – snapsia ja valkoviiniä unohtamatta.

tillipestokastike

Myös maukkaat dipit maistuvat rapujen rinnalla ja tuovat saksiniekkojen vienot aromit esille. Omatekoisesta pestosta ja turkkilaisesta jogurtista valmistettu tillipestokastike on trendikäs valinta perinteisten tillisilpun ja voin rinnalle. Sitruksiset maut ovat aina varma valinta merenelävien rinnalle, joten sitruunankuorella ja -mehulla maustettu sitruunamajoneesi on takuuvarma hitti ruokapöydässä. Tulinen sahramimajoneesi tarjoilee puolestaan pientä potkua rapujen kylkeen, kun majoneesin joukkoon sekoitetaan sahramia, tomaattisosetta ja sambal oelek -maustetta.

valkosuklaavaahto

Juhlava ateria vaatii arvoisensa päätöksen, jolloin ylellinen valkosuklaavaahto omenien ja herukoiden kera on oiva valinta. Makea valkosuklaa saa rinnalleen raikkaita makuja: Kevyesti kypsennetyt omenanpalat maustetaan inkiväärillä, mintulla ja limellä, jolloin jälkiruoka ei tunnu liian raskaalta. Viimeinen silaus kokonaisuuteen saadaan mehukkailla punaherukoilla, joiden kirpeyttä taitetaan vaalean siirapin avulla.

Lisää tietoa ja ideoita rapujuhlien järjestäjälle:
Rapulajit tutuiksi
Rapukestit perheen kesken
Rapujuhlat
Ruoka.fi: Tiesitkö tämän ravuista?
Ruoka.fi: Rapujuhlien rituaalit
Ruoka.fi: Pakasteravut Ruoka.fin testissä

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: hannaleino
Kuvat: Otavamedia

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti