Ruoka

Valkosipuli – kokosimme yhteen nerokkaat käyttövinkit ja parhaat reseptit

Valkosipuli ihastuttaa, joskus myös vihastuttaa. Yleensä se näyttelee ruoassa sivuosaa, mutta toisinaan loistaa myös pääroolissa. Kokosimme yhteen kaiken, mitä valkosipulin käytöstä haluat tietää.

Valkosipuli maustaa tutut ruoat ja paahdettuna siitä saa erityistä herkkua. Entä tunnetko jo yksikyntisen valkosipulin sekä mustan valkosipulin?

Lue myös: Sipulilajikkeet – kokkaajan opas neuvoo eri lajikkeiden käytöstä

Valkosipuli eli kynsilaukka on voimakkain sipulikasveista. Sille ominainen maku on peräisin eteerisiä öljyjä sisältävistä yhdisteistä. Mausteena valkosipulia on käytetty jo yli 7000 vuotta sitten muun muassa Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa. Pohjolassakin valkosipulia viljeltiin jo viikinkiaikana.

Nykyään valtaosa eli noin 80 % maailman valkosipulituotannosta tulee Kiinasta. Muita suuria tuottajamaita ovat Intia, Etelä-Korea, Egypti ja Venäjä.

Tutuin valkosipuleista on kuivattu valkeakuorinen valkosipuli. Kynsimäisiä pikkusipuleita ympäröi paperimainen kalvo, joka ohuesta rakenteestaan huolimatta pitää hyvin aromit.

Toisinaan kaupoista saa myös tuoretta valkosipulia. Sen maku on mehukas ja lempeä. Tuore valkosipuli sopii hyvin esimerkiksi leivän päälle tai säilöttäväksi.

Jos valkosipuli alkaa itää, sen voi törkätä multapurkkiin. Sisältä työntyvän varren voi pilkkoa vaikkapa salaatin joukkoon.

Valkosipulin käyttö

Valkosipulia käytetään laajasti ympäri maailmaa mausteena. Se on tärkeä osa useita ruokalajeja muun muassa Itä-, Etelä-, ja Kaakkos-Aasiassa, Lähi-Idässä, Pohjois-Afrikassa, Etelä-Euroopassa ja osassa Latinalaista Amerikkaa.

Valkosipuli on ennen kaikkea mauste, joka kohtuudella käytettynä korostaa muiden mausteiden makua, mutta toisinaan se näyttelee ruoassa myös pääroolia. Käyttötarkoituksesta riippuen valkosipulin voi käytettää kokonaisena tai hienontaa veitsellä tai raastimella.

Kypsennettynä valkosipulin maku pehmenee ja makeutuu. Paistettaessa valkosipuli on kypsennettävä miedolla lämmöllä ja nopeasti, sillä se palaa helposti ja muuttuu kitkeräksi. Jos ruokaan halutaan vain viehko aromi, kynsiä voidaan viipaloida hetkeksi paistoöljyn joukkoon tai vaikka vain pyyhkäistä kynnellä astia, johon ruoka laitetaan.

Parhaat valkosipulireseptit

Erityisen ihanasti valkosipuli sopii maustamaan erilaisia kastikkeita ja tahnoja. Sekoittamalla valkosipulia, munankeltuaisia ja oliiviöljyä saadaan aiolia eli Espanjasta peräisin olevaan majoneesikastiketta. Aiolia voidaan tarjota esimerkiksi keitettyjen vihannesten, kalan, keittojen, paellan tai tapasten kanssa. 

Kreikasta kotoisin oleva jogurttikastike eli tsatsiki puolestaan sisältää jogurtin lisäksi muun muassa kurkkua ja valkosipulia. 

Eivätkä Lähi-Idän suosittu hummus, italialainen pesto tai argentiinalainen chilichurrikaan olisi mitään ilman valkosipulia.

Valkosipulia voidaan levittää myös leivän päälle eri muodoissaan, kuten valkosipulivoina tai -öljynä, ja siitä valmistetaan erilaisia klassisia ruokia, kuten valkosipulileipää, –patonkia ja -bruschettaa. 

Ja valmistuupa valkosipulista myös monia muita pikkusyötäviä ja suolaisia leivonnaisia.

Valkosipulin maku sopii hyvin yhteen esimerkiksi perunan, hunajan, tomaatin, sipulin ja inkiväärin kanssa. Mausta valkosipulilla paahdetut perunat tai tee siitä iki-ihanat valkosipuliperunat. Tai mausta valkosipulilla erilaiset lammas-, broileri– tai kalaruoat. 

Pastan joukossa valkosipuli on todellinen ässä. Laadukas pasta ei kaipaa monimutkaisia kastikkeita. Joskus vain tilkka hyvää oliiviöljyä, chiliä ja valkosipulia riittävät, kuten italialainen klassikkopasta todistaa.

Aasiassa valkosipulia käytetään yleisesti yhdessä chilin ja inkiväärin kanssa. Vaikka maustaisitkin ruoan valmiilla currytahnalla, antaa pari valkosipulinkynttä makuun upeasti syvyyttä. Kokeile esimerkiksi muikean mausteista lohicurrya.

Paahdettu valkosipuli: herkkua melkein kaiken kanssa

Uunissa paahtaminen kesyttää valkosipulista tuimimman särmän, jolloin lopputulos on pehmeä ja upean pähkinäinen. Paahdettu valkosipuli on herkkua, joka saa lähes ruoan kuin ruoan maistumaan entistä paremmalta. Ja mikä parasta, sen valmistaminen on uskomattoman helppoa. 

Nappaa kokonainen valkosipuli – tai kaksikin- ja silpaise veitsellä sen ”hattu” eli suippo yläosa pois niin, että kynnet tulevat näkyviin. Kääräise sitten valkosipuli folioon, mutta jätä leikkuupinta näkyviin. Pane paketti uuninpellille, huiskaise pinnalle oliiviöljyä ja paahda 180-asteisessa uunissa 40 minuuttia tai kunnes valkosipuli on saanut väriä ja kynnet ovat pehmeitä ja tahmeita. Valmista tuli! 

Kun sormesi kestävät käsitellä uunista juuri napattua, paahdettua valkosipulia, purista kynnet kuoristaan pieneen kulhoon. Pehmenneet valkosipulinkynnet voi hieroa tahnaksi ja levittää vaikka sellaisenaan leivän päälle. Paahdetulla valkosipulilla voi maustaa myös ruoat tutusta perunamuusista, majoneesiin ja maustevoihin tai säväyttää vaikkapa kasvissosekeitot herkuksi. 

Paahdettu valkosipuli on herkkua myös paahdettujen kasvisten kera, pihvin päälle sipaistuna tai salaatinkastikkeisiin sekoitettuna.

Yksikyntinen valkosipuli

Kaupoissa myydään myös yksikyntisiä (solo) valkosipuleita, joissa on vain yksi muhkea kynsi. Niiden maku on miedompi ja rakenne hieman pehmeämpi kuin kuivatun, monikyntisen valkosipulin. Solo-valkosipulia voi käyttää samoin kuin perinteistäkin valkosipulia.

Lue myös Anna.fi: Oletko valkosipulin ystävä? Poimi valkosipulileivän, aiolin ja muiden herkkujen reseptit

Musta valkosipuli

Toisinaan kaupasta löytää myös mustaa valkosipulia. Musta valkosipuli on useita viikkoja lämmössä ja kosteassa kypsennetty valkosipuli. Siihen ei ole lisätty mauste- eikä säilytysaineita, vaan kypsymisen aikana reagoivat aminohapot ja pelkistävät sokerit antavat valkosipulille karamellin aromin ja tummanpuhuvan värin. Samalla häviää valkosipulille ominainen kitkerä haju ja maku. 

Mustaa valkosipulia on syöty iät ja ajat Aasiassa, missä sen on uskottu muun muassa suovan syöjälleen pitkää ikää. 

Musta valkosipuli maistuu siirappimaisen makealle ja vanhan balsamicon tapaan kirpeälle. Mausta voi erottaa myös aavistuksen lakritsijuurta, hyvin tumman suklaan kitkeryyttä sekä täyteläistä umamia. Koostumus mustassa valkosipulissa on hauskan nahkea ja kumimainen, ja kynnet on helppo painella tahnaksi vaikka peukalolla. 

Musta valkosipuli käy mausteeksi niin majoneesiin kuin muihinkin kastikkeisiin, ja sillä maustaa ihanaksi yksinkertaiset pastat, lempeän makuiset keitot, leipätaikinat sekä vaikkapa perunamuusin. Ehkä helpoin tapa saada mustan valkosipulin upea aromi leviämään ruokaan kuin ruokaan, on hieroa valkosipulinkynsi rikki yhdessä öljytilkan kanssa ja lisätä sitten ruokaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valkosipuli – kokosimme yhteen nerokkaat käyttövinkit ja parhaat reseptit

eeros

Jos käytän kasvavia valkosipulin versoja salaattiin. Hyriintökasvu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.