Näin perustat ruokablogin: 5 vinkkiä

Jos kokkaaminen, leipominen tai vaikkapa kakkujen koristeleminen on arjen ilo ja rakas harrastuksesi, mikset jakaisi osaamistasi myös muille? Ruokablogin perustaminen on helppoa. Näiden viiden vinkin avulla pääset alkuun.

1. Valitse blogillesi alusta

Valitse blogillesi julkaisualusta. Suosituimpia ja myös helppokäyttöisiä alustoja ovat tällä hetkellä Blogger ja WordPress. Jos haluat päästä mukaan Kotilieden blogiyhteisöön, valitse Blogger-alusta.

Lue myös: Kilpailu: Kotiliesi hakee uusia ruokabloggaajia – ilmoittaudu mukaan!

2. Mieti blogisi aihe ja näkökulma

Suomenkielisiä ruokablogeja on tuhansia, mutta erotut joukosta tekemällä kaksi asiaa: rajaa aihepiiri ja keksi blogille uniikki, silti blogin sisältöä kuvaava nimi.

Jos blogisi aiheena on vaikkapa gluteeniton ruokavalio, pohdi, kenelle ensisijaisesti kirjoitat: lapsiperhelle, keventäjille vai kenties gourmet-kokkaajille? Mitä tarkemmin rajaat aihepiirin, sitä varmemmin blogisi erottuu joukosta ja saat sille uskollisia seuraajia.

Tutustu myös jo olemassaoleviin ruokablogeihin, jotta et vahingossa valitse jo käytössä olevaa nimeä.

3. Älä koskaan kopioi

Tekijänoikeus ei suojaa tietoa eli ruokareseptien sisältöä, ainesosia ja ohjeita, mutta itsenäistä ja omaperäistä ilmaisua – lopputulosta – se suojaa. (Lue lisää tekijänoikeuksista  esim. Operight-sivustolta.)

Älä siis koskaan kopioi mitään tekstiä tai kuvia blogiisi suoraan netistä. Hakukone Google nimittäin saattaa rangaista kopioijaa pudottamalla kopioksi huomaamansa sisällön kokonaan pois hakutuloksista.

Voit kuitenkin varioiden lainata muiden blogien reseptejä. Jos lainaat, muista mainita lähde.

4. Ota riittävän hyviä kuvia

Laadukkaat kuvat houkuttelevat lukijoita blogiisi. Kun otat kuvia blogiasi varten, kiinnitä huomiota kahteen asiaan: valaistukseen ja kuvan tarkkuuteen. Luonnonvalo on paras, mutta tarvittaessa voit käyttää myös keinovaloa (esimerkiksi kirkasvalolamppu toimii hyvänä valonlähteenä!). Ei, et tarvitse tuhansien eurojen järjestelmäkameraa. Älypuhelimesi kuvanlaatu todennäköisesti riittää ainakin blogin alkuvaiheessa.

Pohdi myös, mitkä ruoanlaiton vaiheista olisi syytä havainnollistaa valokuvalla ja mille riittää sanallinen ohje.

5. Postaa säännöllisesti

Ennen kuin julkaiset blogisi, tee sinne valmiiksi 4–6 postausta, jotta kävijöillä on luettavaa. Kirjoita myös esittelyteksti itsestäsi – oma kuvakin olisi kiva!

Ruokablogeissa julkaisutahti voi olla leppoisampi kuin yleensä blogeissa: meneehän reseptin testaamiseen sekä ruokalajin laittamiseen ja kuvaamiseen aikaakin. Vähintään kerran–pari viikossa olisi kuitenkin hyvä tarjota lukijoille uusi reseptipostaus. Ja jokaisen postauksen ei tarvitse olla resepti, vaikka ruokablogista onkin kysymys. Voit kertoa vaikkapa raaka-aineista tai testata tuotteita. Mitä useammin julkaiset, sitä useammin on mahdollisuus saada myös uusia kävijöitä blogiin!

+ Näin saat blogillesi lukijoita – 3 vinkkiä

    1. Tutki blogisi aihetta Google Trendsin avulla. Google Trends kertoo, mitä ja millä hakusanoilla käyttäjät etsivät internetistä, ja voi olla apunasi, kun suunnittelet postausaiheita ja -otsikoita. Esimerkiksi gluteeniton-hakusanaan liittyvät suosituimmat haut ovat viimeisen 12 kuukauden aikana nämä:

2. Liity Facebookin ruoka- ja leivonta-aiheisiin ryhmiin ja jaa postauksiasi niihin. Perusta myös blogillesi omat sosiaalisen median sivut (esim. Facebook-sivu ja Instagram-tili).

3. Avaa blogiisi kommentointimahdollisuus ja vastaa kävijöiden kommentteihin parhaasi mukaan. Kommentoi myös itse muiden blogipostauksia!

Ja vielä kannustuksen sana…

Uusi blogi ei välttämättä heti saa tuhansia tai edes satoja lukijoita. Ole kärsivällinen. Kun jaksat kirjoittaa ja kuvata huolellisesti ja julkaista uusia blogitekstejä säännöllisesti, lukijat kyllä löytävät blogisi!

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Kaisa Pyykkö
Kuvat: Istockphoto

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti