Näin sulatat joulukinkun

Joulukinkun sulatus vie aikaa. Pakastekinkku kannattaakin hankkia ajoissa. Lopputulos on onnistunut, kun kinkku saa sulaa hitaasti viileässä.

Perinteinen luullinen joulukinkku kuuluu edelleen monen joulupöytään, mutta yhä suositumpia ovat myös luuttomat ja muut pienemmät kinkut.

Kotimaiset raa´at kinkut ovat harmaasuolattuja eli kinkku on paistamisen jälkeen perinteisen harmaan värinen. Niissä ei ole nitriittiä eikä muita säilöntäaineita. Kinkkuja on saatavana sekä tuoreena että pakastettuna.

Perinteinen luullinen joulukinkku painaa 8-12 kiloa. Sitä ei pakata verkkoon.

Juhlakinkut ovat verkkoon pakattuja kinkkuja. Juhlakinkkuja saa sekä luuttomana että potkalla. Potkallisessa juhlakinkussa luuttoman lihan jatkeeksi on jätetty potkaluu. Luuton juhlakinkku painaa 4-6 kiloa, luullinen 6-8 kiloa.

Kinkkurulla on luuton ja usein rasvaton verkkoon pakattu joulupaisti. Kinkkurulla painaa 2-5 kiloa.

Kinkku sulatetaan kylmässä

Hanki pakastekinkku ajoissa, sillä sen sulatus vie aikaa. Mehukkain kinkku saadaan, kun se sulatetaan tasaisesti ja hitaasti. Näin kinkun maku paranee ja suolaus tasaantuu. Sulata pakastekinkku omassa pakkauksessaan kylmässä.

Pieni, 2-3 kilon kinkku sulaa jääkaappilämpötilassa 1-2 vuorokaudessa, keskikokoinen 3-6 kilon kinkku 2-3 vuorokaudessa ja iso 8-12 kilon kinkku 3-5 vuorokaudessa. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Pieni kinkku mahtuu usein jääkaappiin sulamaan, mutta iso kinkku vaatii jo enemmän tilaa. Kotioloissa kinkun voi sulattaa myös ulkona esimerkiksi parvekkeella, jos ulkolämpötila on alle +6 asteen. Jotta kinkku sulaisi, pakkasta ei saa olla kuitenkaan yli -5 asteen.

Ulkona muutamassa pakkasasteessa sulatettu kinkku on hyvä siirtää jääkaappiin tai kylmiöön pari päivää ennen paistamista, jotta sen sisälämpötila nousee plussan puolelle.

Ota kinkku huoneenlämpöön ennen paistamista

Ennen paistamista kinkku otetaan huoneenlämpöön. Kinkun sopiva sisälämpötila kypsennyksen alkaessa on +4 – +10 astetta. Sisälämpötilan voi varmistaa vielä kinkkuun painetusta paistomittarista ennen kinkun laittamista uuniin.

Katso myös:
Joulukinkku uusin maustein – katso video!
Joulukinkun paisto-ohjeet
Jouluateria perinteiseen tapaan
Joulusinappi kruunaa kinkun
Ruoka.fi: Vinkkejä joulukinkun paistoon

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Mari Harjula

Keskustelu

  1. ulkomaan elävä

    Miten kauan kinkku säilyy ennen paistamista jääkaapissa?

  2. Jarru-Mauri

    2-3 vuorokautta sulamisen jälkeen.

  3. Mokailija

    Minulle kävi moka. 9 kilon pakastekinkku oli huoneenlämmössä sulamassa
    lauantaista torstaihin. sitten nostin sen jääkaappiin. onkohan se ihan pilalla? voiko sitä enää paistaa?

  4. moikailijalle..

    Enpä menisi ennää paistamaan ko. kinkkua..

  5. Miss Piggy

    Ei kinkku kovin äkkiä mene pilalle. Tosin suositushan on että se sulatetaan ”kylmässä”. Eli jääkaapissa esimerkiksi. Huoneenlämpöön kannattaa kinkku nostaa paistopäivän aamuna esimerkiksi. Jos siis aikoo illalla laittaa kinkun paistumaan. Montaa päivää ei kannata kinkkua huoneenlämmössä sulattaa.

  6. FoxyFerrari

    Oleme tänään koko yön paistannut kinkun (noin 8 kiloa)… mutta kävi näin, että vaikka uuninlämpötila oli alhainen 100 C koko yö ja viimeiset 2 tuntia 125 C … upsss… aamulla huomasi että kinkun lämpötila on 115 C… Onko se sitten pilalla? Kyllä senkin voi syöda varmasti, mutta onko se huomattavasti huonompi kun 75 C kinkku?

  7. hemuli

    FoxyFerrari, se on makuasia, josta voi aina kiistellä. Itse pidän eniten juuri tuollaisesta reilusti ylikypsästä ja kuivahtaneesta kinkusta. Monen muun mielestä se on silloin pilalla.

  8. käsi

    paistoin kinkkua kaksi tuntia vahingossa 175 asteessa.. sitten huomasin että niin, 125 astetta. Onko pilalla? Nyt siitä toi pinta on vähä turhan tumma jo..

  9. jorma

    ei ole pilalla.

  10. jamojns

    itse monesti illalla laitan tulikiven vuolukiven uuniin oma lämpömittari näyttää 300 astetta ja sisälämpömittari 200-225 ja siellä se grillautuu aamuun asti ja aina se on ollut ”ylikypsä” mut joka kerta mureena on mennyt. kompostiin ei oo ikinä tarvinnut heittää.. lopuista hyvä tehä kunnon hernerokka..

  11. hups

    mitä tapahtuu jos laittaa 8kilon kinkun sulamaan 36h ennen pastamista huonenlämpötilaan, onnistuuko kinkku?

  12. mutu hommia

    Onnistuu se. Ite oon aina paistanut kinkun niin että sulamaan kun joutaa, 24-48 h ennen paistoa. uuniin tunti/kilo ja bonustunti lisäks. jos alkaa tuoksua liian lämpöiselle niin aiemmin pois. aina on ollut hyvää ja mureaa, tykkään kyllä vähän ylikypsästä. ei oo mittareita vielä käytetty. nyt on eka kertaa luomukinkku, saas nähdä toimiiko sama koodi.

  13. Onneton kokki

    Huomasin että kinkku oli vielä pakastimessa, n. 3,5kg.. Illalla olis pakko laittaa uuniin..Mahtaako onnistua näin nopea sulatus huoneenlämmössä??

  14. Pakaste mestari

    Iiiiiik!! Huomasin että kinkku on vielä pakasteessa ja tänään uuniin kohta puoliin, jos miedolla lämmöllä paistaa niin eiköhän se sula ja paistu huomiseksi???

  15. Ongelmia

    Nyt kävi niin että meinasin laittaa heti aamusta kinkun paistumaan mutta on vielä mittarin mukaan jäässä. Oli jääkaapissa alimmaisena tiistaista saakka ja ei jostain syystä sitten sulanutkaan kokonaan. Taitaa jääkaapin alaosassa olla aika kylmä mutta ei mahtunut muuten jääkaappiin.

    Otin pakkauksesta ja laitoin kinkkupussiin ja laitoin siihen paistomittarin. Paistomittarin lämpö meni alle nolla asteen, ei kyllä näytäkään kuin nolla astetta alimmillaan. Suunnittelin alunperin että kerkiää päivällä paistamaan niin ei tarvitse yöllä sitä vahtia.

    Mitä nyt kannattaisi tehdä? Laitanko uuniin vaikka ei ole 10 plussa astetta kinkun sisälämpötila? Voiko se olla pöydällä monta tuntia kinkkupussissa ettei se pilaannu? Jos vaikka sitten yöllä laittaisi uuniin.

  16. örkki

    Jos jäi viime tinkaan, niin sulattakaa kädenlämpöisessä vedessä.Siis kinkku pussissa (ei paljaaltaan ettei maku mene) saaviin,tiskialtaaseen tai johonkin muuhun veden pitävään astiaan.Paisto 1 h/kg kunnes kinkun ”sisälämpötila” 77 C-80C.

  17. Alkulämpö

    Paras kinnu tulee kun sisälämpö on +10ºC.
    Jos se on jotain muuta, niin tulee vähän huonompi lopputulos, mutta kyllä sen sukulaisille voi syöttää. (kylmempi jää keskeltä raa’aksi, lämpimämpi paistuu kuivemmaksi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti