Rapujuhlat ovat monelle kesän kohokohta. Herkkusuut kokoontuvat jälleen iltahämärään katetun pöydän ääreen laulamaan ylistystä punakuoriselle äyriäiselle.

Rapujuhlat ovat kesän ihanimmat kekkerit. Parhaimmillaan pidot ovat mökkiterassilla, saunomisen rentouttamassa tunnelmassa rakkaiden ystävien seurassa.

Leppeän samettisessa elokuun hämärässä pöytää valaisevat lyhdyt. Keskellä pöytää komeilee rapuvati, jonka houkuttavan tuoksun kanssa kilpailevat lämpimän leivän ja tillin aromit. Lasissa odottaa nautinnollisesti tunnelmaa keventävä viini. Pian on aika kajauttaa laulu ensimmäiselle sakselle.

Keitetyt ravut tarjotaan paahtoleivän, voin ja tillisilpun kera. Rapukekkerit voi myös aloittaa kantarellikeitolla tai sienipiiraalla. Jälkiruoaksi sopii valkosuklainen vadelmakakku tai sesongin marjoilla kruunattu pavlova.

Jos mökkirannasta ei mertaan tule saalista tai jos sielu ei siedä elävän ravun keittämistä voi turvautua pakastealtaan antimiin. Uudessa liemessä elvytetyt pakasteravut ovat nekin laulun arvoiset.

Lue lisää ravuista:
Rapujuhlat

Rapukestit perheen kesken

Rapujen keittäminen

Rapujen syöminen

Ruoka.fi: Rapujuhlien rituaalit

Kuvat: Jorma Marstio