Osterin avaaminen

Osterit ovat simpukoista kalleimpia. Ne ostetaan aina elävinä, ja elävinä ne useimmiten myös syödään, joko sellaisenaan tai sitruunamehulla kostutettuina.

Osterit voidaan myös kypsentää keittoihin, gratiineihin tai kastikkeisiin, mutta silloinkin ne on ensin avattava. Avaamisessa avuksi on lyhyt, litteä ja tukeva osteriveitsi.

Näin avaat osterin

1. Pese ja harjaa kuoret huolellisesti ennen avaamista. Voit kokeilla elävätkö osterit napauttamalla niitä osteriveitsellä kevyesti kuoreen. Elävä osteri reagoi sulkemalla kuorensa.
2. Suojaa toinen käsi tukevalla pyyhkeellä ja nosta osteri liinan päälle kupera puoli alaspäin. Ujuta osteriveitsen kärki kuoren väliin osterin suippoon päähän. Käännä veistä niin, että kuorenpuolikkaat irtoavat toisistaan.
3. Varmista, että osteri on elävä koskettamalla sitä kevyesti haarukalla tai tiputtamalla sen päälle tilkka sitruunamehua, jolloin elävä osteri liikahtaa hieman. Irrota osteri varoen ylemmästä puolikkaasta ja katkaise sulkijalihas kuoren pohjalta. Vie osterin liha suuhun osterihaarukan avulla.

Kuvat: Kristiina Kurronen

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Katri Schröder

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti