Pähkinät ovat todellisia voimapakkauksia. Runsaan energian vuoksi niitä ei kannata syödä suuria määriä, vaan noin 50 grammaa pähkinöitä viikossa riittää niiden hyvien terveys vaikutusten saamiseksi.

Pähkinät alentavat kolesterolia, ja ne ovat hyväksi aivoille ja sydämelle. Niissä on runsaasti kerta- ja monityydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja, sekä B- ja E-vitamiinia ja ravintokuituja.

Mikä pähkinä on?

Pähkinöitä on vaikea määritellä kasvitieteellisesti. Muodollisesti ne ovat yksisoluisia hedelmiä, joilla on kova kuori, kuten hassel- ja cashewpähkinät.

Muut syömämme pähkinät ovat itse asiassa syötäviä ytimiä, kuten saksanpähkinät, joiden hedelmä on poistettu.

Jotkut ovat taas siemeniä, kuten pistaasipähkinät tai palkokasveja, kuten maapähkinät. Maapähkinän siemenpalosta kuoriutuu esiin kaksi hernettä.

Pähkinöitä myydään kuorineen, kuorittuina ja paahdettuina. Kannattaa kuitenkin ostaa mieluiten kuorimattomia pähkinöitä, sillä kuori säilyttää niiden maun ja rakenteen parempana.

Parapähkinä

Para- eli brasilianpähkinä on kotoisin nimensä mukaisesti Brasiliasta. Nämä rasvaiset pähkinät sopivat niin leivontaan kuin makeistenkin valmistukseen. Kokeile jauhettuna joulun maustekakkuihin tai kuorruta herkkupaloiksi suklaalla.

Makadamiapähkinät

Makadamiapähkinät tunnetaan myös australianpähkinöinä. Niitä pidetään hienoimpina pähkinöinä murean ja kermaisen makunsa sekä rapean suuntuntumansa ansiosta. Paina lihapullien sydämeksi tai rouhi suklatryffeleihin.

Saksanpähkinä

Saksanpähkinöiden on tutkittu olevan pähkinöistä terveellisimpiä. Niissä on lähes kaksinkertainen määrä antioksidantteja muihin pähkinöihin verrattuna. Jauhettuina ne sopivat vaikkapa pikkuleipätaikinaan. Sellaisenaan ne ovat herkullisia juustojen kanssa.

Pekaanipähkinä

Saksanpähkinää ja sen makeampaa sukulaista pekaanipähkinää voi käyttää samalla tavalla. Pekaanipähkinät sopivat paahdettuina muffineihin, kekseihin ja kakkuihin. Ne ovat amerikkalaisen pekaanipiirakan keskeinen raaka-aine. Mainioita myös jäätelöannoksiin vaahterasiirapin kanssa.

Hasselpähkinä

Hasselpähkinöistä saa erinomaista pähkinävoita ja etenkin italiassa niillä maustetaan usein jäätelöä. Hasselpähkinät antavat kaikenlaisille makeille leivonnaisille herkullisen maun. Jauhettuina niillä voi osin korvata kakuissa ja pikkuleivissä käytettävää jauhoja rasvamäärää.

Cashewpähkinä

Päärynänmuotoisia cashewpähkinöitä ei myydä koskaan kuorineen. Pähkinät voidaan maustaa ja suolata, ja tarjoilla pikkupurtavana. Ne sopivat hyvin myös leivonnaisiin, salaatteihin ja paistoksiin tuomaan täyteläistä makua.

Lue myös:
Pähkinää purtavaksi

Kuvat: Norman Ojanen ja Jorma Marstio