Parhaat marinadit grillaamiseen

Hyvä kotitekoinen marinadi antaa grilliruoille makua ja mureuttaa grillattavan lihan. Öljypohjainen marinadi mehevöittää vähärasvaisen lihan ja öljy estää myös lihaa tarttumasta grilliin.

Marinadi on mausteliemi, joka parantaa lihan makua. Kun mausteliemeen lisätään jotain hapanta raaka-ainetta, kuten esimerkiksi viiniä, viinietikkaa, olutta, sitruunamehua tai jogurttia, se myös mureuttaa lihan.

Näin helposti se käy!

Kätevimmin marinointi onnistuu muovipussissa. Laita marinoitavat lihat esimerkiksi pakastepussiin ja kaada päälle marinadi. Puristele pussia niin, että lihat peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Puristele ylimääräinen ilma pois pussista, sulje pussin suu ja anna marinoitua jääkaapissa tarvittavan ajan. Kääntele pussia jääkaapissa muutaman kerran marinoinnin ajan, jotta marinadi imeytyy tasaisesti.

Mitä kauemmin lihaa marinoidaan sitä maukkaampi lopputulos. Pihvit, kyljykset ja vartaisiin pujotettavat lihapalat marinoituvat muutamassa tunnissa, isommat lihat kuten kokonaiset fileet noin vuorokaudessa.

Pyyhkäise marinadi pois lihan pinnalta ennen grillaamista, jottei se pala kiinni lihaan tai grilliritilään tai valu grillin pohjalle.

Marinadiohjeita aloittelijasta kokeneelle

Broilerin perusmarinadiksi sopii hyvin yrteillä ja sitruunamehulla maustettu marinadi. Marinadin joukkoon voi lisätä myös raastettua sitruunankuorta lisämakua antamaan. Broilerin marinadille lisäpotkua antavat myös curry, chilikastike ja soija. Satay-vartaat marinoidaan inkiväärillä, chilillä ja korianterilla maustetussa itämaisessa marinadissa.

Inkiväärillä ja valkosipulilla maustettu jogurttimarinadi sopii sekä lampaan- että broilerinlihalle. Lampaanlihan jogurttimarinadin voi maustaa myös mintulla ja kanelilla. Lampaalle sopii myös punaviinipohjainen tulinen marinadi tai valkosipulilla, timjamilla ja soijakastikkeella maustettu marinadi.

Kyljyksille ja naudanlihalle sopii hyvin tomaattipyreellä, sweet chili –kastikkeella ja soijakastikkeella maustettu marinadi. Grillikylki marinoidaan makean mausteisessa siirapilla maustetussa marinadissa. Possun kyljykset puolestaan maustetaan yrttimarinadilla.

Kala marinoidaan perinteisesti sitruunamehulla ja ruohosipulilla sekä muilla yrteillä maustetussa marinadissa. Myös itämainen marinadi korianterilla ja inkiväärillä sopii kalalle.

 

Vinkkejä ja reseptejä grillaamiseen löydät täältä.

Kasvisten grillaamiseen löydät ohjeita tästä linkistä.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Mari Harjula
Kuvat: iStock, OM-arkisto

Keskustelu

  1. Terveisiä kauppiaalle

    Omat marianadit ovat maukkaimpia! Nyt vielä toivotaan, että kesälläkin saisi marinoimatonta broileria kaupoista. Eikä vain niitä supersuolaisia aina samanmakuisia valmiiksi marinoituja.

  2. jou

    olet oikeassa, itse tehdystä tietää mitä siinä on! itse tein just naudalle marinadin periaatteella ”mitä kotoa löytyi ja kaupasta muisti ottaa mukaan”. eli oliiviöljyä, punaviinietikkaa, tummaa muscovadoa, konjakkia, suolaa, mustapippuria, tuoretta inkivääriä, tuoretta chiliä, valkosipulia. saas nähdä miten käy!

  3. nil

    Meikäläisellä on ollut noin parin vuoden ajan hakea hyviä ruoka-aineita viikonloppua varten ja kokeilla saisko niistä mitään syötävää aikaiseksi. Olen ostanut kyseiset tuotteet tampereen kauppahallista.
    Ihan vain kokeilemalla olen oppinut seuraavia:
    – kaupan ”marinoitu kana” on paprika-mausteella myyntipäivää pidennetty erä, koska ei maista koska liha on vanhaa.
    – light versiot tuotteista tarkoittaa että niitä pitää laittaa monin kertainen määrä, eikä maku ole edes samankaltainen.
    – Lähes tulkoon kaikissa tuotteissa on liikaa sokeria/makeutusaineita

    En sitten suosittele lähtemään kauppahalli-linjalle, koska minulla ainakaan ei kestänyt kuin pari viikkoa kun en enää pystynyt ostamaan halpaa lihaa/kalaa normi kaupoista.

  4. joonaongay

    olen hintti

  5. näin tein

    Ikävä on aina todeta, että liekit tulee kaasugrillista aika lailla, ja pintä kärventyy, vaikka olisi kuinka pienellä. Rasva palaa !

  6. ovaskakinongay

    niin olen minäkin <3

  7. juho

    tykkään mopoista

  8. olen tino

    ja paras

  9. ok

    ok tyypi tosi kypsöö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti