Marinadi on mausteliemi, joka parantaa lihan makua. Kun mausteliemeen lisätään jotain hapanta raaka-ainetta, kuten esimerkiksi viiniä, viinietikkaa, olutta, sitruunamehua tai jogurttia, se myös mureuttaa lihan.

Näin helposti se käy!

Kätevimmin marinointi onnistuu muovipussissa. Laita marinoitavat lihat esimerkiksi pakastepussiin ja kaada päälle marinadi. Puristele pussia niin, että lihat peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Puristele ylimääräinen ilma pois pussista, sulje pussin suu ja anna marinoitua jääkaapissa tarvittavan ajan. Kääntele pussia jääkaapissa muutaman kerran marinoinnin ajan, jotta marinadi imeytyy tasaisesti.

Mitä kauemmin lihaa marinoidaan sitä maukkaampi lopputulos. Pihvit, kyljykset ja vartaisiin pujotettavat lihapalat marinoituvat muutamassa tunnissa, isommat lihat kuten kokonaiset fileet noin vuorokaudessa.

Pyyhkäise marinadi pois lihan pinnalta ennen grillaamista, jottei se pala kiinni lihaan tai grilliritilään tai valu grillin pohjalle.

Marinadiohjeita aloittelijasta kokeneelle

Broilerin perusmarinadiksi sopii hyvin yrteillä ja sitruunamehulla maustettu marinadi. Marinadin joukkoon voi lisätä myös raastettua sitruunankuorta lisämakua antamaan. Broilerin marinadille lisäpotkua antavat myös curry, chilikastike ja soija. Satay-vartaat marinoidaan inkiväärillä, chilillä ja korianterilla maustetussa itämaisessa marinadissa.

Inkiväärillä ja valkosipulilla maustettu jogurttimarinadi sopii sekä lampaan- että broilerinlihalle. Lampaanlihan jogurttimarinadin voi maustaa myös mintulla ja kanelilla. Lampaalle sopii myös punaviinipohjainen tulinen marinadi tai valkosipulilla, timjamilla ja soijakastikkeella maustettu marinadi.

Kyljyksille ja naudanlihalle sopii hyvin tomaattipyreellä, sweet chili –kastikkeella ja soijakastikkeella maustettu marinadi. Grillikylki marinoidaan makean mausteisessa siirapilla maustetussa marinadissa. Possun kyljykset puolestaan maustetaan yrttimarinadilla.

Kala marinoidaan perinteisesti sitruunamehulla ja ruohosipulilla sekä muilla yrteillä maustetussa marinadissa. Myös itämainen marinadi korianterilla ja inkiväärillä sopii kalalle.

 

Vinkkejä ja reseptejä grillaamiseen löydät täältä.

Kasvisten grillaamiseen löydät ohjeita tästä linkistä.