Italiassa herkutellaan vastakeitetyllä parsalla, joka on valeltu neitsytöljyllä ja maan pohjoisosissa keitetty parsa nautitaan kuuman voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa.

Maku ja näkö

Tyypillisimmin tankoparsa on valkoinen tai vihreä. Sitä löytyy kuitenkin myös violettina ja vihreän violettina. Vihreä parsa kasvaa vapaasti maan pinnalla, valkoinen mullan alle peitettynä. Maultaan parsa on hienostunutta ja mietoa. Vihreä parsa on hieman valkoista voimakkaampaa.

Parsan käyttö

Parsa on kevään superherkku. Keitettynä se hellii makuhermoja sellaisenaan, mutta myös muilla tavoin: salaatissa, piirakan ja munakkaan täytteenä, keitossa ja risotossa.

Hyvä parsa on väriltään tasaista ja muodoltaan suoraa. Tuoreen parsan versot ovat umpinaiset ja tiiviit.

Säilytys

Käytä parsa tuoreena, sillä se ei kestä pitkää varastointia, vaan sen herkullinen varsi muuttuu nopeasti puumaiseksi. Kotona parsa säilyy parhaiten jääkaapissa, valolta suojattuna.

Parsan keitto-ohje

Ennen ruoanvalmistusta parsa huuhdellaan huolellisesti. Tyvestä leikataan pois muutaman sentti puumaista, kuivaa osaa. Varsi kuoritaan nupun alta latvasta tyveen päin. Varo rikkomasta nuppua. Kuoriminen on helppo tehdä perunankuorimaveitsellä. Vihreä parsa kuoritaan vain, jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta. Varaa tuoretta parsaa noin 250 g henkeä kohti.

Pane parsat kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä) niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Käytä kattilassa verkkokoria tai ritilää kattilan pohjalla: näin kypsien parsojen nostaminen kattilasta on helpompaa. Parasta parsat olisi keittää kimppuina nuput ylöspäin. Tätä varten parsat kannattaa sitoa kymmenen kappaleen nippuihin tai käyttää parsakattilaa.

Tuoreen parsan kypsyminen hiljaa kiehuen kestää 10 – 15 minuuttia tankojen paksuudesta riippuen. Kokeile kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Vihreä parsa kypsyy valkoista hieman nopeammin. Nosta parsaniput kattilasta ja valuta hyvin. Tarjoa sitruunalla maustetun voisulan tai ilmakuivatun kinkun kanssa.

Teksti: Leena Kalliokoski

 

Lue lisää:

Grillattua pancettaparsaa

Parsa-appenzeller-piirakka

Parsaa ja tyrnivoikastiketta

Parsakeitto

Ruoka.fi: Parsa-vuohenjuustofrittata