Parsa sopii tarjoiltavaksi sellaisenaan, kastikkeen kera tai salaatteihin, leivonnaisiin ja vaikka risottoon lisättynä.

parsat

Parsa syödään useimmiten keitettynä. Ennen keittämistä puumainen tyviosa poistetaan. Säikeäpintainen valkoinen parsa kuoritaan aina. Vihreä parsa on välttämätöntä  kuoria vain, jos sen varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Parsa on hyvä kuoria aina koko varren mitalta nupun alapuolelta tyveen asti. Kätevimmin työ sujuu liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä.

Parsaa keitettäessä vältä ylikeittämistä, sillä parsan tulee jäädä keittämisen jälkeen napakaksi.  Vihreät ja ohuet valkoiset parsat kypsyvät 5-10 minuutissa, paksummat valkoiset parsat 12-15 minuutissa.

parsaa

Keitetyn parsan voi tarjoilla alkupalana kinkun kera ja lisäkkeenä sellaisenaan tai erilaisten kastikkeiden kuten sitruunaisen hollanninkastikkeen, parmesaanikastikkeen  tai tyrnivoikastikkeen kera. Yksinkertaisimmillaan keitetty parsa tarjotaan kuumana voisulan kanssa.

Parsa-pecorinosalaatti on yksinkertainen alkupala, joka syntyy kun keitetyt parsat vuollaan ohuiksi lastuiksi ja tarjotaan pinjansiementen, sitruuna-öljykastikkeen ja pecorinojuuston kera. Ihana alkupala kevään juhla-aterioille on myös jääkellarin limettilohi parsan kera.

pancettaparsat

Vihreä parsa sopii myös grillattavaksi. Paahdetut parsat maustetaan öljyllä, sitruunamehulla tai balsamiviinietikalla ja soijakastikkeella. Grillatut pancettaparsat kääräistään kinkku- tai pekoniviipaleisiin ja tarjotaan juustoraasteen kera.

Parsa sopii myös salaatteja täydentämään. Kokeile esimerkiksi karibialaista parsasalaattia, keväistä couscoussalaattia tai länsirannikon salaattia.

parsarisotto

Parsarisotto on parsakauden täyteläinen herkkuruoka, joka maistuu sellaisenaan tai paistetun kalan kera. Sitruunainen parsarisotto tarjotaan keitettyjen viiriäisen munien kera ja savulohi-parsarisotto ryyditetään kymäsavulohella.

Parsasta syntyy myös keväinen ja kermainen sosekeitto, jonka voi tarjota lounaaksi tai alkukeitoksi. Parsa-savulohikeitto saa ruokaisuutta kylmäsavulohesta, joka ripotellaan pieninä viipaleina keiton pinnalle.

parsapiirakka

Kevään juhlapöytien suolapalaksi sopii tietysti parsapiirakka. Filotaikinapohjainen parsapiirakka on ihana yhdistelmä ihanan rapsakkaa pohjaa, pehmeää peruna-juustotäytettä ja tuoretta parsaa.

Juhlavassa parsapiirakassa on ruisleipämuruista tehty maukas pohja, jonka päälle levitetään ensin kermainen parsatäyte ja sitten täyteläinen lohi-tuorejuustoseos.

Lue lisää parsasta:
Parsa tuo kevään keittiöön
Parsan keitto-ohje
Parsapiirakka ja muut parsaherkut
Parsa kuuluu kevääseen
Ruoka.fi: Parsa parhaimmillaan

Kuvat: Seppo Saarentola ja Kristiina Kurronen / OM-arkisto
Lähde: Kotimaiset kasvikset ry