Pasha on pääsiäisen perinteinen jälkiruoka, joka tarjotaan joko sellaisenaan tai sitten ortodoksien tyyliin kulitsan eli pääsiäisleivän kera.

Pasha on ortodoksisesta pääsiäisperinteestä tuttu jälkiruoka. Perinteinen pashan resepti koostuu voista, rahkasta, sokerista ja munista, jotka maustetaan sitruunalla, mantelilla ja korinteilla tai rusinoilla. Pashan alkuperäinen idea oli käyttää pääsiäistä edeltävän paaston aikana kielletyt raaka-aineet pois vanhenemasta.

Pasha tarkoittaa venäjäksi pääsiäistä ja on alkujaan peräisin heprean sanasta pesah. Pasha valmistetaan nelikulmaiseen pyramidin muotoiseen puiseen muottiin. Muottiin on kaiverrettu usein kuvioita ja kirjaimet XB, jotka ovat lyhenne sanoista Hristos voskres eli Kristus on ylösnoussut.

Pasha maistuu herkulliselta sellaisenaankin, mutta sen kera tarjotaan usein myös pyöreän muotoista, rusinaista ja mausteista kulitsaa eli pääsiäisleipää.

Pasha on varsin tuhtia syötävää. Perinteisen pashan sijaan pääsiäisenä voi valmistaa myös jogurtilla höystetyn kevyemmän ja helppotekoisen rahkahyytelön tai todella helppotekoiset omena-persikkamaljat.

Lähetä Kotilieden maksuton pääsiäiskortti!

Lue myös:

Helppo pääsiäisateria kevään kunniaksi
Pääsiäinen on vanha kirkollinen pyhä
Pääsiäismenu perinteiseen tapaan
Pääsiäisruokaa moderniin makuun
Lammasta pääsiäisen kunniaksi
Rahka kuuluu pääsiäiseen
Makean maltaista mämmiä
Pääsiäiskoristeet kierrätysmateriaaleista