Lämmin piirakka maistuu pikkujouluissa ja syntymäpäiväjuhlissa sekä kaveriporukan illanistujaisissa ja saunaillassa. Tuhti ja täyttävä suolainen piirakka ei kaipaa kaverikseen muuta kuin raikkaan salaatin.

Piiraspohjan valmistus on nopeaa ja helppoa. Perinteisen piiraspohjan lisäksi suolaisen piirakan pohjataikinaksi sopivat hyvin esimerkiksi rahka- tai kermaviili-voitaikina ja peruna-voitaikina sekä yrtti-perunavoitaikina.

Valmistele täytteet

piirakkaresepti

Mehevä ja maukas piirakka syntyy niin kalasta, lihasta kuin kasviksistakin. Raa´at lihatuotteet kypsennetään ennen täytteeseen lisäämistä. Nopeasti kypsyvä kala voidaan lisätä raakana.

Juureksia käytettäessä ne on hyvä esikypsentää tai raastaa hyvin hienoksi raasteeksi. Kasvisten kuullottaminen ennen täytteeseen lisäämistä antaa lisämakua. Näin niistä haihtuu myös ylimääräinen neste eikä piirakasta tule vetistä.

Piirakkapohjan päälle levitetty täytekerros viimeistellään vielä usein kerma-munaseoksella. Osan kermasta voi korvata maidolla tai hapanmaitotuotteilla kuten ranskankermalla tai kermaviilillä.

Nopeaa tarjottavaa yllätysvieraille

Yllätysvieraille valmistuvat nopeat pienet pitsapiiraat valmiista voitaikinalevyistä. Voitaikinalevyt sulavat pellillä leivinpaperin päällä nopeasti. Kun levyt ovat sulaneet, leikkaa ne keskeltä kahtia ja levitä neliön muotoisille piiraspohjille täytteen ainekset.

Täytteeksi voi käyttää pitsan tapaan mitä kaapista löytyy ja kruunata piiraat yksinkertaisesti juustoraasteella. Pienet piiraat paistuvat uunissa 225 asteessa rapeiksi noin 10 minuutissa.

Kokeile Kotilieden piirakkareseptejä:

Juustoinen herkkupiiras
Katkarapupiiraat
Liisan kirjolohitorttu
Parsakaali-sinihomejuustopiirakka
Pinaatti-fetapiirakka
Punajuuripiirakka
Broileripiiras
Jauhelihatäytteinen saunapiirakka
Savuporo-sienipiirakka
Sipulipiiras
Iki-ihana lihapiirakka
Kinkku-juusto-herkkusienipiirakka
Kirjolohipiirakka
Kreetalainen vihannespiiras
Paras sienipiirakka
Ruokaisa lammaspiirakka

Lue myös: Piirakkareseptejä maailmalta