Raparperista on moneksi

Raparperi on kesän ensimmäisiä satoa antavia kasveja, ja sen pitkä satokausi jatkuu koko kesän ajan. Miten säilöä ja hyödyntää penkissä runsaana kasvavat raparperiviljelmät?

Kun perinteiset piirakat ja kiisselit on jo tehty, ideat raparperin käyttöön voivat olla vähissä. Hyödynnä Kotilieden reseptipankkia ja löydä suosikkireseptisi!

Käytä leivontaan ja ruoanlaittoon

Leivo mehevä maisemakahvilan raparperipiirakka, rapsakka raparperipaistos tai pellillinen raparperimuffineita. Gluteeniton raparpericharlotta sopii myös keliaakikoille. Kuumana kesäpäivänä raikastavat viileät herkut, kuten raparperisorbetti ja –jäätelö. Grilliruokien lusukkeeksi sopii hyvin raparperichutney tai kevätchutney.

Säilöntä

Helpoin tapa säilöä raparperia on varsien pakastaminen. Leikkaa kevyesti kuoritut varret parin sentin paksuisiksi viipaleiksi, sokeroi ja laita pusseihin. Pakasta. Raparperista voi tehdä myös maukasta hilloa tai hilloketta. Kokeile myös luumu-raparperisosetta. Raparperimehu, -juoma ja -booli sopivat hyvin vaikka kesäjuhlien alkumaljaksi.

Tiesitkö?

  • Raparperin lehtiä ei voi syödä, ne ovat myrkyllisiä.
  • Säilytä raparperin varret viileässä, +2 – +5 asteessa.
  • Hyvät raparperin varret ovat tuoreita, kiinteitä, meheviä ja hienosyisiä. Väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Liian suuriksi kasvaneet varret ovat helposti puisevan makuisia, ja ne kannattaa niittää pois. Juurakosta versoo uusia varsia loppukesäksikin.
  • Raparperin kera tulisi nauttia maitotuotteita, koska raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumia.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Tiina Tikkinen
Kuvat: Matti Matikainen/Otavamedia, OM-arkisto

Keskustelu

  1. Anonyymi

    Raparperista saa todellakin kaikkea hyvää, raparperi on aivan liian aliarvostettu.

  2. Tee talveksi pakkaseen

    Kevyesti kiehautetut (ei haittaa vaikka vähän soseutuu) ja sokerilla maustetut raparperinpalat ovat oivallista herkkua vaniljajäätelön kanssa.

  3. olisi kiva kokeilla

    Siis miten raparperia voi pakastaa? Kiehauttaa hetken sokerin kanssa vai keittää pitempään, tehdä hilloketta?

  4. Ylläpito

    Voit pakastaa raparperia sellaisenaan, paloiksi leikattuna ja pussiin laitettuna tai sitten hillokkeena. Hilloketta voi myös pakastaa kun se on täysin jäähtynyt. Hilloketta varten raparperi vain kiehautetaan, ei keitetä pitkään.

  5. Mie

    Raparperista tulee myös hyvää mehua mehumaijalla. Väriksi voi laittaa vaikka vähän mustikkaa sekaan.

  6. Anonyymi

    ”Raparperin kera tulisi nauttia maitotuotteita, koska kalsium sitoo raparperin oksaalihappoa.”

    Asiavirhe, juttu menee juuri toisin päin; oksaalihappo sitoo kalsiumia.

  7. Puujakkara,77101807

    Aikoivat pitää tallessa kotiliesi- lehden 13/2010 kun siinä on marjapiirakan teko ohjeet. Nuppendaali kesää 2010.

  8. kaaleppi

    raparperi on todella monipuolista, esim teräsastioiden kiillotukseen.

  9. Terho

    Mikä on raparperin hinta kaupassa?

  10. liha ja raparperi

    Onko jossain linkkiin ohjetta, jossa raparperia voisi käyttää jauhelihan kanssa ruokana? Nuo makeat jutut ei nappaa yhtään.

  11. hulda

    Eikös tuossa tekstissä nimenomaan lue, että oksaalihappo sitoo kalsiumia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti