Ruoka

Salaatti sopii arkeen ja juhlaan – kokosimme Kotilieden parhaat klassikot ja kutkuttavat uudet salaatti-ideat

Erilaiset salaatit sopivat loistavasti kesän ruokapöytään - aterian aluksi, grilliruokien kumppaniksi, piknikevääksi ja kevyeksi lounaaksi. Salaatti raikastaa ja keventää aterian.

Salaatti on raikasta, ravitsevaa ja kevyttä ruokaa, joka syntyy parhaimmillaan oman kasvimaan antimista. Vaihtelua salaatteihin saa kokeilemalla uusia salaattilajikkeita ja lisäämällä mukaan vaihdellen erilaisia vihanneksia, hedelmiä, marjoja, papuja, pähkinöitä ja siemeniä.

Lue myös: 8 x terveellinen ruoka – kokkaa ihania makuja ja voi hyvin

Vaihtelua salaattipohjaan

Erilaisilla salaattilajikkeilla salaattipohjaan saa loputtomasti vaihtelua. Salaatit jaetaan makunsa puolesta mietoihin ja voimakkaisiin lajikkeisiin. Useat miedot salaatit ovat tuttuja, mutta myös voimakkaamman makuisia ja tuntemattomampia lajikkeita kannattaa kokeilla. 

Yllättävän makuelämyksen saa yhdistelemällä mietoja ja voimakkaita lajikkeita reilusti samaan salaattikulhoon. Tutuimmat miedot salaatit ovat tavallinen keräsalaatti, rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti, vaalean vihreä ruukkusalaatti ja kiharapäinen jääsalaatti. Myös tammenlehti, koristeellinen lollo rosso ja side- eli roomansalaatti luetaan mietoihin salaatteihin. 

Voimakkaita ja vahvan makuisia salaatteja ovat muun muassa salaattisikurit, endiivit ja suippolehtinen rucola. Salaattien käytössä kannattaa huomioida, että voimakkaat salaatit ovat usein myös karvaita. 

Minikokoiset salaatit ovat trendikästä, hauskaa ja herkullista syötävää. Nämä salaatinlehdet kerätään ennen kuin ne ovat täysikasvuisia, ja niitä käytetään annosten viimeistelyyn ja erilaisiin salaattisekoituksiin. Myös pienikokoisina kasvavat salaattilajikkeet ovat suosittuja. Kokeilemisen arvoisia lajikkeita ovat esimerkiksi hienostunut mitsuna, eksoottinen tatsoi, pähkinämäinen vuonakaali ja kaunis punaruotinen punamangoldi.

Ideoita eri salaattilajikkeiden käyttöön sekä vinkit maukkaan vihersalaatin valmistukseen voit poimia alta.

Salaatti – klassikoita ja uusia makuja

Salaattia ei välttämättä tarvitse koota vihersalaateista, vaan sen pohjana voi käyttää myös perunoita, pastaa tai nuudeleita. Varhaiskaalista valmistuu erityisen mehevä salaattipohja ja sitä kannattaa hyödyntää keväällä ja alkukesästä, sesongin ollessa parhaimmillaan.

Sesongin hedelmistä koottu hedelmäsalaatti on raikas ja kevyt päätös aterialle ja maistuu mainiosti myös välipalaksi. 

Caesarsalaatti ja nizzansalaatti ovat salaattiklassikoita. Tiedätkö, miten suosikit valmistetaan oikeaoppisesti?

Lue myös Anna.fi: Lämmin salaatti toimii niin lounaana kuin aterian lisukkeenakin – näillä ohjeilla teet satokauden parhaat salaatit

Salaatinkastike kruunaa salaatin

Hyvä salaatti vaatii arvoisensa kastikkeen. Salaatinkastike antaa paitsi makua ja mehevyyttä, sitoo myös ainekset kokonaisuudeksi. Yksinkertaisimmillaan salaatti saa makua lorauksesta laadukasta öljyä ja etikkaa sekä ripauksesta suolaa ja pippuria, mutta muitakin tapoja on. Esimerkiksi Lähi-idän pähkinäinen maustesekoitus eli dukkah sopii hyvin salaattien maustamiseen.

Kastikkeella ei saisi peittää liikaa salaattien makuja. Salaatinkastike pirskotetaan salaatin joukkoon aina juuri ennen tarjoilua, jotta salaatti pysyy rapean raikkaana.

Salaatti maistuu piirakassa ja salaattitacoina

Salaatti taipuu moneen. Jos perinteinen salaatti tylsistyttää, tarjoa salaatti piirakan muodossa tai hauskana sormisyötävänä napakkalehtisen salaatin päältä. Sormisyötävät salaattitacot on kevyttä ja maukasta tarjottavaa illanistujaisiin ja ne valmistuvat nopeasti myös arki-illan herkutteluun.

Vietnamilaiset kesärullat ovat nekin kuin salaattia söisi. Vietnamilaisten kesärullien jekku piilee siinä, että riisipaperiin kääritään tuoreita kasviksia ja yrttejä, jotain proteiinipitoista sekä ohutta riisinuudelia eli vermiselliä. Rullia dipataan aasialaisiin kastikkeisiin, jolloin makumaailma on yhtäaikaa mausteinen ja raikas. Koukuttavan hyviä rullia tulee popsittua huomaamatta yksi toisensa perään.

Ruokaisuutta salaattiin täytteillä

Kokeile salaatissa rohkeasti erilaisia kasviksia, kuten aromikasta fenkolia, vihreitä papuja tai täyteläistä avokadoa. Tai kasvata idut itse ja viimeistele niillä raikkaat salaattiannokset.

Salaatista saa ruokaisan ja täyttävän, kun kasvisten joukkoon lisää jotain proteiinipitoista, kuten fetajuustoa, halloumia, paistettua tofua, papuja tai vaikkapa rapeiksi paahdettuja kikherneitä.

Salaatti: säilytys ja käyttö

Salaatit säilyvät parhaiten +2-5 asteen viileydessä omassa pakkauksessaan tai muovipussiin pakattuna. Salaattilingon sisällä, jonka pohjalla on tilkka vettä, saat salaatinlehdet säilymään myös napakoina.

Jo hieman nuutuneen salaatin saat elpymään nostamalla salaatinlehdet tunniksi kylmään veteen. Säilytä salaatit erillään etyleeniä tuotavista kasviksista ja hedelmistä, kuten tomaateista, avokadosta ja persikoista. Etyleeni nopeutta salaatin nuutumista ja kellastuttaa lehdet.

Ennen ruoanlaittoa salaatit huuhdellaan viileällä vedellä ja ravistellaan pyyheliinan välisissä kuiviksi tai lingotaan salaattilingolla. Märät lehdet hävittävät salaatin rapeuden ja laimentavat salaattikastikkeen. Kotimaisia ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä, mutta jos niissä näkyy irtonaista multaa, on ne toki syytä huuhdella.

Nosta huuhdellut salaatinlehdet salaattilingon lävikköosaan, huuhtele huolella ja nosta lävikkö takaisin salaattilingon sisään. Sulje kansi, vedä kahvasta tai pyöritä mallista riippuen, jolloin keskipakoisvoima irrottaa kosteuden lehdistä. Nosta pestyt ja kuivatut salaatinlehdet puoleksi tunniksi jääkaappiin. Näin saat rapeita lehtiä.

Salaatinlehtien pilkkominen sopivan kokoisiksi käy parhaiten repimällä. Veitsellä leikkaaminen rikkoo solurakenteen ja tummentaa lehdet rumaksi. Tukevalehtiset salaatit, kuten pikkusalaatti ja roomansalaatti kestävät parhaiten leikkaamista.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salaatti sopii arkeen ja juhlaan – kokosimme Kotilieden parhaat klassikot ja kutkuttavat uudet salaatti-ideat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.