Sämpylät ovat helppoa ja edullista leipomista

sämpyläresepti

Sämpylöiden leivonta on hauskaa ja edullista koko perheen puuhaa.

Vaihtelua sämpylöihin saat erilaisilla jauhoilla, leseillä ja hiutaleilla sekä lisäämällä taikinaan yrttejä ja kasviksia.

Kotisämpylöitä ei korvaa mikään. Sämpylöiden perustaikinaa voi muunnella loputtomiin. Taikinan nesteeksi sopii veden lisäksi maito, piimä, maustamaton jogurtti tai vaikkapa kookosmaito, kuten ihanissa korianteri-kookossämpylöissä. Jogurttipohjaiset sämpylät ovat maultaan pehmeitä.

Vehnäjauhon lisäksi kannattaa käyttää myös kuituisempia jauhoja, kuten sämpylä- ja grahamjauhoja. Spelttisämpylöissä ja babysämpylöissä käytettävä spelttijauho on erityisen terveellistä, runsasproteiinista ja -kuituista, vehnälle sukua olevaa viljaa.

Pehmeää taikinaa, kuohkeita sämpylöitä

Älä tee taikinasta liian kovaa, sillä pehmeästä taikinasta syntyvät pehmeimmät sämpylät. Alusta ja kohota taikina hyvin, niin saat sämpylöihin kuohkean rakenteen.

sämpyläreseptiKeliaakikot leipovat leivän gluteenittomista jauhoista, joiden sitko-ominaisuudet eivät ole parhaat. Jauhojen leipoutuvuutta voi parantaa lisäämällä taikinaan psyllium-kuorijauhetta. Hunajaisiin vuokasämpylöihin voit käyttää gluteenitonta jauhoseosta.

Piristä taikinaa kasvisraasteilla ja erilaisilla yrteillä. Porkkanasämpylät ja pinaattisämpylät ovat mukavaa vaihtelua, samoin kauniin väriset tomaattisämpylät.

Yrttisämpylöihin voit käyttää tuoreita tai kuivattuja yrttejä makusi mukaan. Sämpylät saavat lisämakua myös oliiveista ja aurinkokuivatuista tomaateista.

Kokeile myös aurajuusto- ja fetamuruja tai muita juustoja. Voit tällöin jättää suolan pois taikinasta, koska juusto on suolaista.

sämpyläresepti

Muotoile ja koristele

Sämpylät voi leipoa moneen eri muotoon. Perinteisten, pyöreiden sämpylöiden lisäksi voit tehdä sämpylät vuokaan, sisarussämpylöiksi, solmuiksi, letiksi ja niin edelleen.

Koristele sämpylät halutessasi unikon-, seesamin, tai kurpitsansiemenillä. Siemenet sopivat toki myös taikinan joukkoon.

Juuri uunista nostetut sämpylät pehmenevät leivinliinan alla. Tee kerralla isompi taikina ja pakasta sämpylät myöhempää käyttöä varten. Itse leivotut välipalasämpylät työpaikalla ilahduttavat varmasti.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Senja Jääskeläinen

Keskustelu

  1. hannele55

    Voisikin leipoa viikonloppuna…

  2. kerkai

    Sämpylöiden leipominen kannatta ihan rahallisestikin.

  3. Lukija

    Omatekoiset sämpylät ovat parhaita ja makuja voi muuttaa esim. nokkosia tai pinaattia lisäämällä.Vain mielikuvitus on rajana.

  4. Liimamies

    Kyllä sämpylätaikinasta vaan tulee sellaista liimaa että tarttuu liinoihin, vaatteisiin, käsiin ja pöytään. Helppoa ei ole kuin syöminen

  5. mummi-56

    sämpylät ovat helppo tekoisinta aamu ruokaa koululaisille, lasten ollessa koululaisia, leipasin puolen litran taikinan ja hyvin maistuivat kaakaon, tai teen kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti