Spagetti on pastaruokien kuningas

Pasta on monipuolinen raaka-aine. Nopeasti kypsyvä pasta on loistava arkiruoka, mutta se muuntuu myös hienostuneeksi juhlaruoaksi.

Pasta carbonara on klassinen ja yksinkertainen pastaruoka. Klassinen bolognesekastike maistuu kaikille.

Perinteinen basilikasta, pinjansiemenistä ja parmesaanijuustosta pyöräytetty pestokastike on helposti muunneltavissa. Kokeile esimerkiksi ruocolapestoa tai pähkinäpestoa.

Pastasalaatti on loistava lounaseväs, koska se ei kärsi kuljetettaessa kovin herkästi. Maukas kastike mehevöittää salaatin. Tulinen broilerisalaatti maustetaan makealla chilikastikkeella, feta-pastasalaatti viimeistellään yrteillä ja pestolla.

Sisislialaisittain maustettu lasagne maistuu viileänä syyspäivänä ulkoilun jälkeen. Feta-pinaattipastavuoka on yksinkertainen ja nopea vuokaruoka.

Sienitäytteiset cannellonit ladotaan uunivuokaan ja kypsennetään juustokastikkeella päällystettynä.

Isoäidin makaronilaatikon ohjetta voi muunnella lisäämällä joukkoon ruskistettua maustettua jauhelihaa, sieniä, sipulia ja mausteita.

Munaton makaronilaatikko valmistetaan tummista makaroneista ja se sopii kananmuna-allergisellekin.

Vihreä kasvispasta höystetään pavuilla ja parsakaalilla. Kokeile myös porkkanoilla, kesäkurpitsalla, fenkolilla ja pinaatilla höystettyä kasvispastaa tai mehevää tofupastaa.

Valmiista tuorepastalevyistä valmistetut ricottatäytteiset salviaraviolit sopii juhlaruoaksi.

Pasta sopii myös keittoihin lisättäväksi. Pätkäspagetilla rikastettu jauheliha-kasviskeitto on arkiruokaa parhaimmillaan. Minestronekeiton voi tarjota myös viileänä.

Todellinen pastafriikki pyöräyttää itse tuorepasta-annoksen. Jos et käytä tuorepastaa heti, kuivata muotoiltuja pastoja jauhotetun pyyheliinan päällä noin tunnin ajan.

Spagetti ja nauhapasta kannattaa pyöräyttää kimpuiksi ennen kuivattamista: kiepauta muutama nauha kerrallaan pieniksi kimpuiksi sormien ympärille ja laita kimput jauhotetulle alustalle. Ripota kuivatetun pastan päälle hieman jauhoja ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Pasta säilyy näin viileässä pari-kolme päivää.

Myös soseutetusta perunasta valmistetut perunagnocchit valmistuvat myös kotikeittiössä ja maistuvat esimerkiksi tomaattikastikkeen kera.

Pastan keittäminen

Varaa noin 100 g kuivapastaa ja noin 120 g tuorepastaa ruokailijaa kohden.

Keitä pasta runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Sopiva suhde on 100 g pastaa + 1 l vettä + 1 tl suolaa. Anna veden kiehua kunnolla ja lisää sekä suola että pasta vasta kiehuvaan veteen. Voit lisätä hieman öljyä keitinveteen, jotta pastat eivät takerru kiinni toisiinsa. Keitä pastaa ilman kantta ja hämmennä muutaman kerran keittämisen aikana.

Varmista keittoaika pakkauksesta. Tuorepastan keittoaika on 2-4 minuuttia muodosta riippuen. Varo keittämästä liian kauan, ettei pastasta tule liian pehmeää. Pasta on parhaimmillaan al dente –kypsänä eli silloin kun se on pinnalta pehmeää, mutta sisällä on vielä vähän purutuntumaa.

Valuta pasta lävikössä. Sekoita valutetun pastan joukkoon tilkka oliiviöljyä tai sekoita pasta suoraan kastikkeen joukkoon. Tarjoa välittömästi.

Lue myös:
Pasta kuuluu italialaiseen keittiöön
Lasagne kuudella eri reseptillä
Pastaruoka kutsuu pöytään
Lukijoiden parhaat pastaruoat

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Mari Harjula

Keskustelu

  1. apinanaama112

    pasta on hyvää

  2. Eeku

    Pasta on lihottavaa – ja mautonta. Makuhan tulee kastiikkeesta, joten sitä sopii kauhoa yhtä hyvin suikaleiksi leikatun ja keitetyn kaalin päälle. On hyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti