Herkullinen ja viimeistelty täytekakku on kahvipöydän komistus. Kevään juhliin sopivat niin perinteiset täytekakut, suussa sulavat moussekakut kuin täyteläiset suklaakakutkin.

Perinteinen sokerikakkupohja

Perinteisen täytekakun pohjana on kananmunista, sokerista ja vehnäjauhoista kuohkeaksi vatkattu sokerikakku. Taikinaan saa lisäkuohkeutta korvaamalla kolmanneksen jauhoista perunajauhoilla. Makua ja väriä puolestaan kakulle antavat kaakaojauhe ja mantelijauhe. Sokerikakkua voi maustaa myös pikakahvijauheella, vaniljasokerilla tai sitrushedelmien kuten appelsiinin, sitruunan tai limetin raastetulla kuorella.

Valmista halkaisijaltaan noin 20 cm:n vuokaan neljän munan kakku ja yli 24 cm:n vuokaan 6 munan kakku, jotta kakusta tulee muhkea. Neljän munan kakku riittää 10-15 vieraalle, 6 munan kakku noin 20 vieraalle.

Täytekakun kostutus

Kakkupohjien kostutukseen sopii hyvin laimennettu mehu, vedellä laimennettu sitruunamehu, säilykehedelmien liemi, virvoitusjuomat, maito sellaisenaan tai joko vaniljalla tai kahvilla maustettuna. Kostutuslientä varataan keskimäärin 1-2 dl neljän munan kakkuun ja hieman enemmän kuuden munan kakkuun.

Kostutusliemen määrään vaikuttavat pohjan kosteus ja paksuus sekä aika, jonka kakku on täytettynä ennen tarjoamista. Välittömästi tarjottava kakku kostutetaan runsaammin kuin seuraavana päivänä tarjottava. Jos täyte on kovin kosteaa ja löysää, kakku kostutetaan vain kevyesti. Alempia levyjä kostutetaan vähemmän kuin ylempiä, koska koko kakun paino on alempien levyjen päällä.

Raikkaita täytekakkuja

Perinteinen kinuskikakku ja kuningatarkakku maistuvat myös lapsille. Vaniljakastikkeella ja vadelmahillolla täytetty marsipaanikuorrutteinen prinsessakakku on klassikko.

Raikkaan kevätkakun täytteenä on raparperia ja mansikoita. Raikkaita kakkuja ovat myös rahkatäytteinen lakkakakku, moussekakkumaisesti koottu jogurttihyytelökakku sekä eksoottinen mangohyytelökakku.

Kakkukeisarin tapaan valmistettu hyytelösokerilla viimeistelty marjatartaletti tai keksipohjainen marjakakku sekä helppotekoinen vadelma-tiramisu sopivat osaksi kakkupöytää. Marenkilevyistä koottava marenkikakku on helppo täyttää ja kakku kootaan juuri ennen tarjoilua.

Täyteläisiä suklaakakkuja

Vastustamattomat suklaakakut ovat juhlavia ja täyteläisen makuisia. Suklaakakkujen klassikkoja ovat sacherkakku ja schwarzwaldin kirsikka-suklaakakku. Näyttäviä tarjottavia ovat myös suklaamoussekakku ja suklainen appelsiinikakku sekä marenkireunainen suklaakakku.

Suklaan makua voi keventää marjoilla. Vadelman ja suklaan yhdistelmä toimii esimerkiksi vadelma-suklaamoussekakussa ja vadelmaisessa suklaakakussa.

Valkosuklaan ystävä herkuttelee hyydytetyllä valkosuklaakakulla. Keksipohjaisen valkosuklaaunelman täyte on maustettu kahvilla. Vadelmamousse-valkosuklaakakun ja Nina Lincolnin jäädytetyn suklaa-juustotortun voi valmistaa pakkaseen hyvissä ajoin.

Täytekakun kuorrutus

Etenkin suklaakakkujen koristeiksi sopivat pursotetut suklaakoristeet ja suklaalehdet.

Kermakakun kuorrutukseen ja koristeluun on hyvä valita vähälaktoosinen vispikerma tai vaahtoutuva kasvirasvasekoite, joista syntyy kestävin kermavaahto. Vatkaa kakun päälle levitettävä ja pursotettava kermavaahto napakaksi vaahdoksi.

Katso myös upeiden voileipäkakkujen reseptit. Kotilieden maksuttomat onnittelukortit löydät täältä!