Tee kotona täydellinen burgeri – näillä ammattilaisen 5 vinkillä et epäonnistu

"Burgerikuningas" Akseli Herlevin vinkeillä teet parhaat burgerit ikinä.

Täydellisen hampurilaisen valmistaminen kotona ei ole vaikeaa.  Hampurilaistäytteiden kanssa voi leikitellä ja käyttää mielikuvitusta, mutta täydellisen burgerin salaisuus piilee muutaman vinkin takana.

Suomalaisen hampurilaiskulttuurin edistäminen on lähellä keittiömestari Akseli Herlevin sydäntä. Hän on kiertänyt maailmaa ja syönyt burgereita niin Kuubassa, Japanissa kuin Amerikassakin löytääkseen parhaat ideat. Hyvä sämpylä on kaiken a ja o. Maailmalta inspiroituneena hän kehitteli leipomoyhtiö Vaasan kanssa omaa nimeään kantavat hampurilais- ja hodarisämpylät suomalaisen kuluttajan tarpeisiin.

”Burgeri on siinä mielessä kiehtova ruokalaji, että siinä on sämpylän tuomat selkeät puitteet, jonka rajoissa voi tehdä mitä vaan. Matkoilta olen hakenut ideoita parhailta tekijöiltä ja näillä ohjeilla kotikokkikin onnistuu varmasti”, hampurilaisravintolaketju Naughty Brgr:n perustaja  kertoo.

Herlevin mukaan sämpylän tehtävä on pitää paketti kasassa ja maistua hyvältä.

Ennakointi on tärkeää hampurilaisen valmistuksessa. Esivalmistele ja kokoa vasta sitten.

”Burgerikunkku” keittiömestari Akseli Herlevi osaa hampurilaisen valmistuksen. Ennakointi on tärkeää – esivalmistele ja kokoa vasta sitten.

”Burgeri syödään käsin ja sämpylän tehtävä mahdollistaa tämä ilman sotkua. Sämpylän pitää olla elastinen, pehmeä eikä se saa päästää kastikkeita läpi.”

Samaa mieltä burgerisämpylän koostumuksesta on Kotiliesi.fi-ruokabloggari Himahellan Tiina. 

”Monesti hampurilaisen heikoin lenkki on se sämpylä, jossa burgeri tarjotaan. Gourmetburgerien sämpylä on usein yltiörasvainen briossi, joka vielä on paistettu voissa ennen burgerin kokoamista. Ei kiitos, rajansa kaikella. Kun ystäväni pyysi jeesiä toimivaan hampurilaisämpylän ohjeeseen, päätin oikeasti kokeilla, minkälaisen version blondikeittiössä pystyisin kehittämään.”

Hampurilaissämpylät onnistuvat ammattilasen ohjeella.

Pieni paahtaminen tekee burgerisämpylälle ihmeitä. Makeus ja maku korostuu.

New York Timesin sivuilta löytyi viimein vastaus Tiinan etsintöihin.

”Googlailin erilaisia sämpyläohjeita, ja törmäsin New York Timesin sivuilla olleeseen Light Brioche Buns -ohjeeseen. Voita ohjeessa on vain 1/2 desiä sulatettuna eli 50 grammaa! ”Tästä lähtee” , tuumin mielessäni. Ohjeessa kohotusajat ovat pitkiä, joten kun aloin kokeiluhommat kymppiuutisten jälkeen, päätin työntää taikinan kohoamaan jääkaappiin ja leipoa sen sämpylöiksi vasta aamulla. Siellähän se kohosi rauhassa kaksinkertaiseksi ja minun ei tarvinnut kukkua aamuyöhön.”

Nappaa ohje Himahellan burgeriin.

Muista nämä Herlevin vinkit

Sämpylä

  • Paahda sämpylä ennen täyttämistä. Sen maku korostuu, kun se saa pintaansa kevyen paahdon.
  • Paada leikuupuolelta enemmän ja pinnalle voit näyttää pannua nopeasti.

Pihvi

  • Burgeripihvi ei tarvitse kanamunaa eikä korppujauhoa – pelkkä laadukas liha riittää.
  • Käytä rasvaista naudanlihaa, 17-25% rasvaa sisältävää. Tällöin pihviin ei tarvitse valmistaessa lisätä rasvaa (silavaa tai pekonia).
  • Naudanjauhelihaa ei saa vatkata tai möyhentää liikaa pihviä valmistettaessa. Tee yhtä suuret pyörykät, jotka sen jälkeen taputtelet pihviksi, hellästi reunoilta pyöristäen.
  • Maustaminen on mielipideasia. Jauhelihan sekaan vai pintaan, sillä ei ole väliä. Suola ja pippuri riittävät.
  • Lisää liha aina kuumalle pannulle ja kypsenna mediumiksi, niin saat mehukkaamman lopputuloksen.

Täytteet

  • Aloita burgereiden tekeminen aina valmistamalla täytteet/lisukkeet ensin.
  • Leikkaa salaatti, sipuli, tomaatit ja suolakurkut kulhoon valmiiksi. Sieltä ne on helppo ja nopea nostella sämpylän tai pihvin päälle.
  • Täytteiden tehtävä burgerissa on maustaa ja kosteuttaa, tarjota kontrasteja ja makuelämyksiä.

­Vastakohdat viehättävät

  • Suolainen pihvi – miedosti makea sämpylä ja/tai makeat kastikkeet.
  • Pehmeä sämpylä/pihvi – rapeutta esim. sipseillä kuten kuubalaisessa burgerissa.
  • Riistan kaveriksi kirpeyttä voi tuoda esimerkiksi puolukoista.
  • Tulisuus aina oman maun mukaan – helpompi lisätä kuin poistaa.

Kokoaminen / valmistaminen

  • Valmista burgerin täytteet aina ensin valmiiksi.
  • Sen jälkeen paahda sämpylät.
  • Viimeiseksi paistetaan pihvi.
  • Kokoa burgerit isommalle joukolle linjastona: sämpylät riviin, valmiit täytteet nopeasti väliin, kuuma pihvi viimeisenä ja lopuksi kansi kiinni, kevyesti painaen, että kaikki ainesosat “loksahtavat” paikoilleen.
  • Isommalle joukolle valmistetaessa paahdetut sämpylät voi laittaa koriin/astiaan liinan alle odottamaan pihvien valmistumista. Siellä ne pysyvät lämpimänä.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Sanna Mansikkamäki

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti