Helppo ja nopea tomaattikeitto sopii mainiosti vaikka lounaaksi tai alkuruoaksi.

Tomaattikeiton voi tehdä joko tuoreista, kaltatuista tomaateista tai säilötyistä tomaateista. Muutama mauste riittää ja yksinkertainen keitto kruunataan ranskankermanokareella ja tuoreella basilikalla.

Nopea tomaattikeitto pelastaa kiireisen ja nälkäisen kokin, sillä se valmistuu tomaattimurskasta noin vartissa. Potkua keittoon antavat paprika, chili ja kurkuma.

Valkosipulilla ja yrteillä maustetun kylmän tomaattikeiton voi tarjota lämpimänäkin, mutta erityisen hyvältä se maistuu vietettyään yön jääkaapissa. Tuoreista tomaateista tehtävä keitto onkin oiva kesäpäivien lounasruoka.

Vuohenjuusto ja yrteillä maustetut, paahdetut tomaatit tuovat tomaatti-vuohenjuustokeittoon uutta makua.

Kikherneet ja kaali tekevät kikherne-tomaattikeitosta ruokaisan, tuhdimpi keitto syntyy, kun mukaan lisää vielä käristettyä pekonia ja suikaloituja keittojuureksia.

Leipä kruunaa tomaattikeiton

Kevyt tomaattikeitto muuttuu kokonaiseksi ateriaksi, kun sen kera tarjoaa ruokaisaa, italialaistyyppistä leipää – joko tuoretta ja itse leivottua tai nopeasti pannulla paahdettua ja täytettyä.

Spelttifocaccia leivotaan spelttijauhoista. Cashew-pähkinät ja spelttirouhe tekevät leivästä mukavan rouheista purtavaa.

Oliivileipäset leivotaan hiivataikinasta ja täytetään oliivitahnalla, pestolla, marinoiduilla munakoisoilla ja parmesaanilla.

Bruschetat tehdään paahtamalla patonkiviipaleet oliiviöljyn, valkosipulin ja timjamin kanssa pannulla. Valmiiden leipäviipaleiden päälle voi koota täytteeksi tuoreita tomaattikuutioita, ohuita paistiviipaleita tai pikaisesti paistettuja sieniä.

Lue lisää tomaatista:
Tomaatti
Tomaatti tuo kesän makua
Ruoka.fi: Italialainen tomaattikeitto

Kuvat: Kristiina Kurronen ja Jorma Marstio