Ruoka

Tyhjennä pakastin – kokosimme helpot herkkuohjeet, joihin voi upottaa pakastimessa pursuilevat edellisen kauden marjat

Kesä kolkuttelee jo ovella, ja pakastimeen on syytä tehdä tilaa uuden satokauden parhaille herkuille. Aloita pakastimentyhjennysviikot ja upota viime vuoden pakastemarjat näihin huippuhyviin marjaherkkuihin. Samalla kannattaa myös sulattaa pakastin, jotta se on valmiina kesän säilöntähommiin.

Helpoin tapa hyödyntää pakastemarjat on nauttia niitä sellaisenaan puuron tai jogurtin päällä, sekoittaa niistä smoothieita tai keittää kiisseleitä. Kohmeiset pakastemarjat maistuvat taivaallisilta myös lämpimän jälkiruokakastikkeen kera ja uppoavat mainiosti erilaiseten piirakoiden täytteisiin.

1. Tyhjennä pakastin: Sekoita pakastemarjat puuron joukkoon

Mustaherukkatuorepuuro on maukas raakapuuro ja kiireisen aamun pelastus. Tämä ravitseva tuorepuuro sekoitetaan jogurtista, mustaherukoista, kaurahiutaleista, siemenistä sekä manteleista, joiden annetaan turvota yön yli jääkaapissa. Ripaus täysruokosokeria taittaa viinimarjojen happamuuden ja tekee puurosta luksusta. Kun valmistat puuron suoraan kannelliseen purkkiin, voi puuron napata mukaan evääksi.

mustaherukkatuorepuuro

Ohje: Mustaherukkatuorepuuro

Ruis-mustikkapuuro on maukkaan mustikkainen ja mukavan rouheinen puuro, joka antaa päivälle potkua ja loihtii arkiaamuunkin ripauksen luksusta. Puuron juju on loraus kermaa, joka tekee koostumuksesta ihanan täyteläisen. Ripaus karamellimaista täysruokosokeria antaa viime silauksen. Kun päälle ripottelee vielä lisää pakastemarjoja, ammottavat pakastimen lokerot pian tyhjyyttään.

ruis-mustikkapuuro

Ohje: Ruis-mustikkapuuro

2. Surauta smoothieksi

Näppärä ja terveellinen smoothie on koko perheen herkku. Sen voi syödä aamupalalla, välipalaksi, iltapalaksi tai vain pikkunälkään. Jäiset marjat sopivat smoothien joukkoon kuin nakutettu, sillä ne tekevät lopputulosesta entistä raikkaamman. Jos pakastimestasi sattuu löytymään banaania, kannattaa myös ne heittää blenderiin. Jäinen banaani tekee koostumuksesta entistä pehmeämmän, lähes jäätelön kaltaisen herkun. Kun pidät nesteen määrän maltillisena, voit nauttia smoothien kulhosta lusikalla. Lisää päälle reilusti pähkinöitä, siemeniä, mysliä ja muita herkkuja. Anna marjojen ja banaanin sulaa hetki huoneen lämmössä, niin ne soseutuvat helpommin.

smoothiekulho

Ohje: Smoothie bowl eli smoothiekulho

3. Keitä marjat kiisseliksi

Mansikkakeitossa maistuu kesä, vaikka se keitetäänkin punaisesta marjamehusta ja pakastemansikoista. Mansikkakeitto sopii välipalaksi sellaisenaan, jälkiruoaksi kermavaahdon kera tai aamupalalle puuron kanssa.

mansikkakeitto

Ohje: Mansikkakeitto

Karviaisille saattaa olla vaikea keksiä sopivaa sijoituspaikkaa, mutta niistäkin valmistuu huippuhyvä kiisseli. Aromikas karviaiskiisseli sopii vaikka sunnuntain jälkiruoaksi, kun se tarjotaan mascarponen tai kermavaahdon ja murskattujen marenkien kanssa.

karviaiskiisseli

Ohje: Karviaiskiisseli

4. Tyhjennä pakastin: Nauti pakastemarjat kuuman kinuskikastikkeen kera

Kohmeiset karpalot ja kuuma kinuskikastike on klassikko, mutta huippuhyvä jälkkärikastike sopii yhtä hyvin myös muiden marjojen seuraan. Kokeile ensi kerralla korvata puolet sokerista karamellimaisella kookossokerilla, saat kinuskikastikkeesta entistä parempaa.

kookos-kinuskikastike

Ohje: Kookos-kinuskikastike

5. Tyhjennä pakastin ja leivo pakastemarjat piirakaksi

Kesällä tulee taatusti leivottua marjapiirakka jos toinenkin, mutta ennen varsinaista marjakauttakin voi herkutella marjapiirakalla. Käyttäessäsi pakastemarjoja pitää marjojen joukkoon lisätä noin ruokalusikallinen perunajauhoja sitomaan nestettä. Muutoin voit edetä ohjeen mukaan.

Pappilan marjapiirakkaan sopivat erityisen hyvin punaherukat tai lakat, joiden aavistuksen happaman maun valkosuklainen jogurttitäyte kesyttää. Pohjataikinassakin on mukavasti makua, sillä se tehdään tummasta ja aromikkaasta sokerista sekä speltti- ja grahamjauhoista.

pappilan marjapiirakka

Ohje: Pappilan marjapiirakka

Maisemakahvilan marjapiirakkaan voit käyttää mitä marjoja tahansa. Tai jos pakastimestasi löytyy omenan- tai raparperinpaloja, voi nekin hyödyntää täytteeseen. Tämän marjapiirakan juju piilee pehmeän rahkatäytteen ja rapeaksi paahtuneen muruseoksen yhdistelmässä.

maisemakahvilan marjapiirakka

Ohje: Maisemakahvilan marjapiirakka

Jos marjapiirakan leipominen ei innosta, voi pakastemarjat upottaa myös tähän helppoon, mutta sitäkin parempaan marjapaistokseen. Täytteeseen sopivat niin mansikat, mustikat kuin vadelmatkin, joista vieno appelsiinin maku tekee täydellisen. Ripottele päälle muruseosta ja nosta vuoka puoleksi tunniksi uuniin. Parasta marjapaistos on uunilämpimänä vaniljajäätelön tai helpon ranskankermakastikkeen kera tarjottuna.

marjapaistos

Ohje: Marjapaistos

6. Jäädytä jäätelöksi

Tässä ohjeessa kohtaavat kesän kaksi ehdotonta suosikkiherkkua: jäätelö ja marjat. Yhdistä marjat, kerma, maito ja sokeri ja kaada seos jäätelökoneeseen. Marjajäätelö on valmista vajaassa tunnissa.

marjajäätelö

Ohje: Marjajäätelö jäätelökoneessa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tyhjennä pakastin – kokosimme helpot herkkuohjeet, joihin voi upottaa pakastimessa pursuilevat edellisen kauden marjat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.