Uskoisitko, että lihapullatkin voi tehdä näin monella tavalla? Katso 10 ohjetta

Valmistatko lihapullat aina saman kaavan mukaan? Tässä kymmenen ideaa, jolla pyöryköihin saa helposti uutta ilmettä.

Mitäpä jos ensi kauppareissulla nappaisit perinteisen sika-naudan sijaan paketin lampaan- tai broilerinjauhelihaa, tarjoaisit pyörykät täyteläisen pähkinäkastikkeen kanssa tai maustaisit ne kreikkalaisin, aasialaisin tai marokkolaisin makuvivahtein?

Aasialaisten lihapullien uusi ilme luodaan sitruunaruoholla, kalakastikkeella ja inkiväärillä. Porsaan jauheliha ei ehkä aina ole se kaikkein maukkain vaihtoehto, mutta tässä ohjeessa se on ihan ässä. Pannulla paistetut lihapullat pyöräyteään lopuksi makeassa chilikastikkeessa ja päälle ripotellaan vielä seesaminsiemeniä.

lammaslihapullat

Nämä lammaslihapullat lainaavat makunsa lähi-idän keittiöstä. Kanelia, juustokuminaa, savupaprikaa, muskottipähkinää… Maustelista saattaa äkkiseltään näyttää läkähdyttävän pitkältä, mutta kaikki tarvittava löytyy perusmarketista ellei jo valmiiksi maustekaapistasi. Hauska idea on korvata korppujauhot keitetyllä bulgurilla ja silputa joukkoon myös taateleita sekä runsaasti tuoreita yrttejä.

broileripyörykät pähkinäkastikkeessa

Näitä broileripyöryköitä ei tarjota perinteiseen tapaan tomaattikastikkeen kanssa, vaan kermaisen täyteläinen kastike tehdään maapähkinöistä ja kookosmaidosta. Arki-iltana kannattaa mutkia vetää hieman suoriksi ja valmistaa pyörykät valmiiksi jauhetusta lihasta ja kastike maapähkinävoista.

Marokkolaiset lihapullat

Ras el hanout -mausteseoksella ja yrteillä maustetut pyörykät vievät makumatkalle marokkolaiseen keittiöön. Lampaan jauhelihasta pyöräytetyt marokkolaiset lihapullat tarjotaan mausteisen tomaattikastikkeen ja couscousin kera.

 

Kreikkalaiset lihapullat ja uunikasvikset

Näissä lihapullissa hurmaavat kreikkalaiset makuvivahteet: valkosipuli, yrtit ja tietysti fetajuusto. Kun tarjoat kreikkalaisten lihapullien kaverina vaihteeksi uunikasviksia, koko ateria valmistuu näppärästi samassa uunissa.

chorizopyorykat

Näihin lihapulliin potkua tuo mausteinen chorizo-makkara. Korvaa sillä puolet jauhelihasta ja ripauta joukkoon myös savupaprikajauhetta. Valmiit lihapullat pyöräytetään vielä sokeri- ja chiliripauksen kanssa paistinpannulla. Makean tahmea pinta tekee chorizopyöryköistä täydellisen naposteluherkun.

punajuuripyörykät

Näihin lihapulliin piristystä tuo raastettu punajuuri. Korvaa myös korppujauhot seesaminsiemenillä ja saat punajuuripyöryköihin helposti uutta jujua.

Turkkilaiset lammaspyörykät

Kanelilla, persiljalla ja mintulla syntyy lihapulliin ihan uusi maku. Sattumiksi turkkilaisiin lammaspyöryköihin sujautetaan korintteja ja pinjansiemeniä.

broileripyörykät

Erilaisilla mausteilla saa lihapulliin helposti uutta ilmettä, mutta myös lisukkeiden kanssa voi käyttää loputtomasti mielikuvitusta. Mausta broileripyörykät inkiväärillä sekä makealla chilikastikkeella ja tarjoa ne paistettujen omenakuutioiden ja sipulin kera.

Sienilihapullat mustatorvisienistä

Näissä lihapullissa maistuu syksy parhaimmillaan. Sieni-lihapullat saavat makunsa aromikkaasta mustatorvisienestä sekä yrteistä. Joukkoon lisätään myös parmesaania, joka sopii pyöryköihin kuin nakutettu ja tekee niistä ihanan meheviä.

Lihapullat muuntuvat moneksi:

Karitsapullia kanelisessa tomaattikastikkeessa

Karitsapullat kanelisessa tomaattikastikkeessa

Lihapullat_ja_ruskea_kastike

Lindströmin lihapullat ja ruskea kastike

Lihapullat tomaattikastikkeessa

Lihapullat tomaattikastikkeessa

Ruoka.fi: Italialaiset lihapyörykät tomaattikastikkeessa

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: hannakuusisalo
Kuvat: otavamedia

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti