Ruoka

Voileipäkakku on juhlapöydän suosittu klassikko – kokosimme Kotilieden ihanimmat reseptit!

Voileipäkakku on juhlapöydän kestosuosikki. Kokosimme vinkit voileipäkakun valmistukseen ja herkulliset ohjeet, joilla onnistut varmasti.

Voileipäkakku on näyttävä ja maistuva suolainen juhlatarjottava. Se sopii kaikkiin isompiin ja pienempiin juhliin.

Lue myös: Huomioi 4 tärkeää kohtaa voileipäkakun teossa – näillä kondiittorin vinkeillä onnistut

Voileipäkakku: Kaikki lähtee leivästä

Hyvä leipä muodostaa voileipäkakun perustan. Valitse maukasta juurileipää, rouheaa täysyjyväleipää, makeaa saaristolaisleipää tai limppua tai vaikkapa tuhtia ruisvuokaleipää. Gluteenittomaan voileipäkakkuun sopivat gluteenittomat leipäviipaeet. Voileipäkakkuun voi käyttää myös valmiita paahtoleipäviipaleita ja samaan kakkuun voi yhdistää sekä tummaa että vaaleaa leipää. 

Jos viipaloit vuokaleivän itse, poista ensin kuoret ja leikkaa leipä sitten sahateräisellä veitsellä pitkittäin korkeintaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa myös paahtoleipä- ja valmiista vuokaleipäviipaleista ohuesti reunat pois ennen kakun kokoamista. Reunoja ei missään tapauksessa kannata heittää hukkaan, vaan paahtaa ne esimerkiksi krutongeiksi ja rouskutella sellaisenaan tai keittojen tai salaattien päällä.

Voileipäkakku kootaan kakkuvuokaan 

Kokoa voileipäkakku jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä jääkaapissa yön yli. Tällöin kakku mehevöityy ja ja maut ennättävä tekeytyä. 

Kätevä tapa on koota kakku suorakaiteen muotoiseen kakku- tai leipävuokaan. Vuoassa kakku muotoutuu tiiviiksi ja sen kuorruttaminen on helppoa. Vuoraa vuoka talouskelmulla siten, että kelmua jää reilusti myös kakun päälle käännettäväksi.

Kolme leipäkerrosta on voileipäkakkuun yleensä sopiva määrä. Tällöin kakku on näyttävän näköinen, mutta kuitenkin riittävän matala, jotta sitä on helppo leikata ja syödä. 

Voileipäkakku kannattaa koota kerroksittain tiiliskivien tapaan, jotta kakun leikkaaminen sujuu vaivattomimmin. Leikkaa tällöin pari leipää puoliksi ja aseta ne joka toisessa kerroksessa rivien päätyihin. Paina leipäviipaleet aina tiiviisti täytteen päälle vieri viereen ja muista kostuttaa kerrokset. 

Voileipäkakun voi hyvin koota myös kelmulla vuorattuun pyöreään irtopohjavuokaan. Etenkin pehmeä paahtoleipä mukautuu hyvin vuoan muotoon. Pyöreään vuokaan vaaleaa paahtoleipää varataan noin 600 grammaa. 

Voileipäkakkua ei toki ole aivan välttämätön koota vuokaan, vaan sen voi koota myös alustalle, kääriä tiiviisti kelmuun ja asettaa tarvittaessa päälle kevyt paino.

voileipäkakku
Voileipäkakku toimii yhtä hyvin suorakaiteen muotoiseen ja pyöreään kakkuvuokaan koottuna.  Kokeile kääräistä voileipäkakku vaihteeksi rullalle. Kuva: Pia Inberg

Kostutus tekee voileipäkakusta mehevän

Kostutusliemi antaa voileipäkakulle sekä makua että mehevyyttä. Alin kerros tarvitsee vähiten kostuketta, koska koko kakun paino tulee sen päälle. Päällimmäiselle leipäkerrokselle kostutuslientä voi levittää hieman ronskimmin.

Kostutuslientä kuluu noin 1-1/2 dl / kakku. Kostutusliemen määrä tulee kuitenkin aina suhteuttaa sekä leivän että täytteen mukaan. Mitä höttöisempi leipä, sitä vähemmän kostutuslientä se tarvitsee. Pehmeä paahtoleipä ei välttämättä kaipaa kostutusta lainkaan, vaan voit tehdä siitä heti kasaamisen jälkeen tarjottavan pikakakun. Toiset leivät puolestaan ovat kuivempia ja imevät enemmän nestettä. Myös vetiset täytteet, kuten kurkut kostuttavat leipää, jolloin kostutuslientä kannattaa lisätä varovaisemmin.

Kostutusliemi tekee voileipäkakusta mehevän, mutta parhaimmillaan myös täydentää kakun makumaailman. Valitse siis liemi täytteisiin sopivaksi: mietoa kasvislientä kasvisvoileipäkakkuun, kalalientä kalaisaan kakkuun ja niin edelleen.  Maito tai erilaiset kasvijuomat ovat nekin neutraali ja turvallinen vaihtoehto. Sitruunan- ja limetinmehu antavat kakulle raikkautta ja sopivat ihanasti erityisesti kala- ja kasvistäytteisiin voileipäkakkuihin. Rohkeampi säväyttää voileipäkakun esimerkiksi pestokastikkeella, harissatahnalla tai vaikkapa currytahnalla.

Voileipäkakku kasvistäytteellä

Vegaanit ja kasvissyöjät ilahtuvat omasta voileipäkakusta. Hyydytetty porkkalakakku valmistetaan lohikakun tapaan, mutta kala vaihdetaan kylmäsavulohta muistuttavaan porkkalaan. Koristelussa houkuttavat merileväcaviart, herneenversot ja syötävät kukat.

Tuorejuustopalloilla koristeltu voileipäkakku puolestaan on saanut inspiraationsa Lähi-idän keittiöstä. Sen täytteenä on hummusta sekä jogurtista tehtyä labneh-juustoa.

Kasvisvoileipäkakku yhdistää Italian maut. Kasvis-vuohenjuustotäyte on helppo ja ainekset löytyvät kulmakaupasta.

Voileipäkakku kalatäytteellä

Kalaisa voileipäkakku on juuri sitä, mitä nimikin lupaa, sillä leipäviipaleiden välissä vuorottelee kaikkiaan kolme herkullista täytettä lohesta, mätitahnalla maustetuista kananmunista sekä katkaravuista ja graavisiiasta. Koristeluissakaan ei tarvitse säästellä. Kokoa tuorejuustolla kuorrutetun voileipäkakun päälle katkarapuja tai lohta sekä yrttejä tai versoseosta ja viimeistele reunat keitetyllä parsalla. 

Lohivoileipäkakku kootaan vaaleasta ja tummasta paahtoleivästä. Täytteessä on niin lämmin- kuin kylmäsavulohtakin, jotka saavat makua yrttituorejuustosta ja tillistä. Kakku on samaan aikaan ruokaisa ja raikas. Siitä pitää huolen sitruuna, jota käytetään niin kostutukseen kuin täytteeseenkin. Kaunis ulkonäkö hurmaa takuulla, kun koristelet pinnan lohiruusukkeilla ja tuoreilla yrteillä.

Tai kokoa voileipäkakkuun suositun toast skagenin maut. Toast Skagen -kakku on rento ja nopea tehdä. Reunat voi jättää nakukakun tyyliin rennosti auki ja koristella vain kakun päällinen.

Kalatäytteiseen voileipäkakkuun sopivat paitsi katkaravut sekä savulohi, myös kotimaiset kalalajit. Esimerkiksi savumuikuista tulee herkullinen moussetäyte voileipäkakulle.

Vai kyllästyttävätkö perinteiset voileipäkakut ja kutkuttaisi kokeilla jotakin uutta? Ratkaisu on juustokakun tyyliin valmistettu kalakakku. Sen pohja tehdään hapankorpuista, täyte tuorejuustosta ja graavikalasta. Juhlavat koristeet syntyvät mädistä, lohiruusukkeista, tillistä ja limettilohkoista.

Rapuvoileipäkakku on raikkaan sitruunainen. Sisältä paljastuu jokirapuja, hernetahnaa sekä kurkku-fetatäytettä. Kauniit koristeet valmistuva kuivatuista sitruunaviipaleista. Kuivata sitruunaviipaleita uunissa 60 asteessa yön yli.

Voileipäkakku lihatäytteellä  

Kun voileipäkakun maut ovat raikkaat ja selkeät, lopputulos on herkullinen. Lihavoileipäkakku sopii niille, jotka kaipaavat juhlapöytään perinteisiä makuyhdistelmiä.

Kinkkuvoileipäkakku on juhlien ikiklassikko ja suosittu herkkutarjottava. Tästä voileipäkakusta riittää syötävää isollekin joukolle. Voit tehdä kakun myös pelkkänä kinkku- tai poroversiona, oman maun mukaan.

Kreikkalainen voileipätorttu haastaa perinteisen voileipäkakun. Tämä herkullinen kahvipöydän tarjottava kokoaa yhteen kreikkalaisen salaatin parhaat maut. Juustoinen täyte hyydytetään liivatteella ja kakun pintaa koristavat kauniin leikkeleruusukkeet.

Upeassa italialaisessa voileipäkakussa grahampaahtoleipä- ja perunalimppuviipaleiden välissä vuorottelee peräti kolme täytettä: punainen täyte tehdään aurinkokuivatuista tomaateista ja kinkusta, valkoinen täyte syntyy latva-artisokista ja ranskankermasta ja vihreä täyte pyöräytetään pestosta ja tuorejuustosta. Päälle kootaan vielä italialaisen suosikkisalaatin tapaan minimozzarellapalloja, kirsikkatomaatteja sekä basilikaa. Italian parhaat maut yhteen kokoava versio juhlapöydän vetonaula.

Jos kaipaat kakkuusi villimpiä makuyhdistelmiä, valmista juhlapöytään porovoileipäkakku. Siinä savuporon makupariksi yhdistetään tuoreita mansikoita. Voileipäkakun kruunaa värikäs koristelu. Kaunis kukkapelto syntyy yrteistä, syötävistä kukista ja palloraudan avulla melonista ja mansikoista.

Lue myös Anna.fi: Valmistujaisten buffet-pöydässä maistuvat Välimeren maut

Voileipäkakku: makua ja vaihtelua täytteistä

Valitse voileipäkakkuun juuri sellaiset täytteet kuin itse haluat. Tärkeintä on , että juhlien sankari saa päättää millaisia herkkuja juhlissa tarjotaan. Toki on kohteliasta ottaa huomioon myös vieraiden ruokavaliot. Jos juhliin on tulossa kalaallergikkoja, ei savukalatäytteinen kakku ehkä ole paras vaihtoehto.

Jos juhlaviikolle on luvattu hellettä, älä käytä täytteissä äyriäisiä, kalaa ja majoneesia. Ne pilaantuvat todella helposti. Hapanmaitotuotteet, vegetäytteet ja suolainen savuliha ovat niille parempia vaihtoehtoja. Yleensä kaksi erilaista täytettä on hyvä määrä, mutta kolmestakaan ei välttämättä synny makujen sekasotkua.

Voileipäkakun täytteeksi sopivat erinomaisesti erilaiset tahnat. Esimerkiksi kasvistahnat, kuten papu- ja hernesoseet ovat herkullinen pohja täytteille. Ne pehmentävät leipää, jolloin lisäkostutusta ei juuri tarvita. Tahnojen makua voi piristää sitruunamehulla tai pestokastikkeella, erilaisilla maustetahnoilla tai yrteillä.

Purutuntumaa voi lisätä erilaisilla pähkinöillä ja rapeilla kasviksilla. Aurinkokuivatut tomaatit tai vaikkapa kevyesti grillatut paprikat tuovat kakkuun makua. Kokeile myös erilaisia versoja ja ituja.

Voileipäkakussa voi yhdistellä rohkeasti suolaista ja makeaa. Anna mahdollisuus myös uusille, villeille makuyhdistelmille. Testaa makuyhdistelmät kostutettujen paahtoleipäviipaleiden välissä toimiviksi ennen kuin kokoat niistä kokonaisen voileipäkakun.

Kuorrutus ja koristeet viimeistelevät voileipäkakun ulkonäön

Laita voileipäkakku jääkaappiin tekeytymään ennen kuorruttamista. Kylmässä kakku napakoituu ja kuorrute on helppo levittää siististi kakun pintaan.

Kakun kuorrutukseen sopii joko saman kakun täyte tai erikseen valmistettu kuorrute. Hyvä peruskuorrute valmistuu ranskankermasta tai smetanasta ja tuorejuustosta. Tuorejuuston voi notkistaa myös esimerkiksi kermalla tai nokareella ranskankermaa, jogurttia tai majoneesia. Vegaaniseen voileipäkakkuun voi käyttää kasvipohjaisia tuorejuuston kaltaisia valmisteita. Makua voi piristää yrteillä, pestokastikkeella, sitruunalla, piparjuurella tai tujauksella wasabia. Muista myös valmiiksi maustetut tuorejuustot.

Kakun koristeluun käytetään usein samoja aineksia kuin sen täytteisiin. Parhaimmillaan koristeet kertovatkin kakun sisällöstä. Viimeistele ulkonäkö esimerkiksi marjolla, syötävillä kukilla tai villiyrteillä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voileipäkakku on juhlapöydän suosittu klassikko – kokosimme Kotilieden ihanimmat reseptit!

Liisa134

Entä jos ei tykkää voileipäkakusta? Siitä hökötyksestä, jossa on tahmeita kerroksia päällekkäin ja josta ei koskaan tiedä, mitä se on syönyt. Siitä, joka aluksi on rapean kylmä, mutta kohta rasvainen ja huoneenlämmin.
Tahdon piirakkaa, pasteijaa, voileipää, salaattia, jotain, mistä ytiedän, mitä se on!

Liisa134

Niin ja vielä: miksi voileipäkakkua pitää syödä hopeisella pikkulusikalla? Miksei edes teräslusikkaa, mieluummin tietysti kakkuhaarukka tai tavallinen haarukka.
Kakkuhaarukoita kaipaan kyllä kakkupöytäänkin. Hopealusikalla sekoitetaan kahvia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.