Yhdellä muutoksella välittömästi parempaa kahvia – vältä tämä kahvin keiton yleisin virhe

Kahvin valmistus on helppoa, mutta moni sortuu näihin yleisiin virheisiin. Pienillä muutoksilla kahvinkeittotapoihin saat välittömästi parempaa kahvia mukiisi. Nämä neuvot ovat yksinkertaisia toteuttaa!

Aina löytyy syy juoda kahvit. Suomalaiset juovat kahvia enemmän kuin ketkään muut maailmassa. Juomme kahvia lähes 10 kiloa henkilöä kohden, kahvi.fi-sivustolla kerrotaan.

Monessa kodissa ja työpaikalla kahvinkeitin on käytössä useamman kerran päivässä, mutta silti sen huoltoa laiminlyödään ja laitetta kohdellaan välinpitämättömästi.

Miten kahvinkeitintä sitten pitäisi huoltaa, jos se kuitenkin toimii hyvin?

Yleisin virhe kahvin valmistuksessa

Yksi yleisimmistä virheistä on täyttää vesisäiliö keittimen omalla kannulla. Teetkö sinäkin näin? Ei kannattaisi.

”Vesi kannattaa aina kaataa erillisellä kannulla keittimeen. Näin kahvinkeittimeen kertyy vähemmän rasvaa, se pysyy paremmin puhtaana ja saat parempaa kahvia”, Moccamasterin maajohtaja Tiina Airola kertoo Helsinki Coffee Festivalin tiedotteessa.

Kahvi on rasvaista ja osa rasvasta siirtyy vesisäiliöön. Silmämääräisesti sitä ei ehkä näe, mutta sormella sen tuntee. Ota käyttöön iso erillinen vesikannu, sillä tekemällä pelkästään tämän muutoksen kahvinkeittotapaasi saat välittömästi parempaa kahvia.

Jos olet kaatanut keittimen omalla kannulla vettä säiliöön, ensimmäinen askel on puhdistaa keitin perin pohjin.

Martat vinkkaavat verkkosivuillaan helppoja ja ekologisia tapoja puhdistaa keitin, säiliö, kannu ja suppilo.

”Saat hyvänmakuista kahvia, kun kahvinkeittimesi on puhdas. Kahvista jää sekä kannuun että suodattimeen rasvaa, joka kannattaa pestä pois säännöllisesti. Pelkkä vesihuuhtelu ei riitä”, Martat neuvovat.

Suola on oiva apu siivouksessa.

Näin puhdistat kahvikannun ja suppilosuodattimen

  • Ruokasooda tulee apuun tässä. Pese osat käsiastianpesuaineella tai ruokasoodalla ja kuumalla vedellä. Huuhtele hyvin.
  • Pyyhi kahvinkeitin päältäpäin ja lämpölevyt kostealla mikrokuituliinalla keittimen ollessa pois päältä.
  • Tarkista, onko vesisäiliöön jäänyt vettä ja pitäisikö se kaataa pois. Pitkään seissyt vesi vaikuttaa kahvin makuun.
  • Kahvinkeittimen perusteellisempi puhdistus on ajankohtaista, kun keittimen ääni on muuttunut tai voimistunut ja keittoaika on pidentynyt.
  • Ripottele suppiloon ruokasoodaa ja harjaa se kostealla astianpesuharjalla. Huuhtele hyvin.
  • Myös tummentuneet kahvikupit puhdistuvat ruokasoodalla.

Pese välillä myös kahvinkeittimen vesisäiliö

Ennen vesisäiliön puhdistamista irrota kahvinkeitin sähköverkosta. Varo pesun aikana, että laitteen sähköosiin ei pääse vettä. Laita säiliöön kuumaa vettä. Harjaa säiliö astianpesuharjalla ja käytä astianpesuainetta. Ahtaita koloja voit pestä pulloharjalla.

Vältä happamia ja voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita. Säiliössä voi olla alumiinisia osia, jotka eivät siedä voimakkaita pesuliuoksia. Huuhdo vesisäiliö pesun jälkeen useaan kertaan ja keitä 2–4 kannullista puhdasta vettä. Muista kaataa vesi säiliöön aina erillisellä kannulla eikä keittimen omalla kannulla.

Vieraalle tarjotaan kahvia

Poista kalkki etikalla

Kahvinkeittimeen kertyy pikkuhiljaa kalkkisaostumaa. Tällöin vedenkulku nousuputkissa hidastuu ja sähkönkulutus nousee.

Kokeile ensin puhdistusta vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla. Tarpeen mukaan voit käyttää kaupasta ostettavia kalkinpoistoaineita noudattaen huolellisesti käyttöohjeita.

Huomaa, että joissakin keittimissä etikan tai kalkinpoistoaineiden käyttö on kokonaan kielletty. Lue keittimesi käyttöohjeet tarkkaan.

Etikka on oiva puhdistusaine kalkinpoistoon.

  1. Laita kalkinpoiston yhteydessä keittimen suodatinosa paikoilleen, jotta hapan puhdistusvesi ei roisku ympäriinsä.
  2. Kaada keittimen vesisäiliöön etikka-vesiliuos.
  3. Annostele etikkaa ja vettä saman verran. Yleensä 1/2 tai enintään 2/3 kannun maksimitilavuudesta riittää liuoksen määräksi.
  4. Kytke virta päälle. Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois.
  5. Anna happoliuoksen vaikuttaa noin 5–10 minuuttia, minkä jälkeen kytke virta uudelleen päälle.
  6. Keitä tämän jälkeen keittimessä 2–4 kannullista puhdasta vettä, kunnes ulos tuleva vesi on kirkasta ja huuhtele pannu hyvin.

Menovinkki kahvin ystäville

Jos kaipaat lisätietoa paremman kahvin valmistuksesta ja haluat päästä maistelemaan hyvää kahvia, kannattaa suunnata Helsingin Kaapelitehtaalle 20.–22.4.2018. Siellä järjestetään Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival.

Joko tykkäät Kotiliedestä somessa?

Käy tykkäämässä Facebook-sivuistamme tästä linkistä ja Instagramista täältä.

Kupillinen kahvia

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Sanna Mansikkamäki
Kuvat: iStockphoto

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti