Ruokajäte pieneksi viidellä vinkillä

BiojäteSyömäkelpoista ruokaa päätyy suomalaiskodeissa roskiin valtavasti. Harkituilla ostoksilla, kekseliäällä kokkauksella ja huolellisella säilytyksellä ruokajätteen määrään saa minimiin.

1. Järjestele jääkaappi

Haaskuuta voi vähentää yksinkertaisilla ideoilla, kuten järjestämällä omaan jääkaappiin hyllyn pian käytettäville ruuille. Muuten lähipäivinä pilaantuvat ruuat helposti unohtuvat takahyllyille.

2. Osta kohtuudella

Tuttu neuvo on olla menemättä nälkäisenä kauppaan. Yllättävämpi veto sen sijaan on suositus jättää hedelmä- ja vihannesosasto kauppakierroksen viimeiseksi pysähdykseksi.

Herkät tuotteet säilyvät paremmin, kun ne eivät rutistu painavampien pakkausten alle. Lisäksi kylmäketju säilyy ehjempänä, kun viilennetyiltä tiskeiltä suoriudutaan suoraan kassan kautta kotiin. Käy kaupassa riittävän usein, jotta ruokaa ei tule hamstrattua.

Kaupassa kannattaa myös pitää mielessä, että monipakkaukset ja paljousalennukset tuovat oikeaa säästöä vain, jos kaikki todella tulee syödyksi.

3. Kokkaa jämistä

Monet perinteiset reseptit ovat itse asiassa nerokkaita tapoja käyttää jämiä. Köyhät ritarit, pullasuttu ja erilaiset leivonnaiskerrosvanukkaat, kuten maukas pullavanukas, hyödyntävät pilaantumisvaarassa olevaa leipää, pullaa tai keksejä sekä maitotuotteita ja hilloja maukkaaseen jälkiruokaan tai välipalaan. Myös muffineihin tai ruokaisiin sämpylöihin voi kätkeä purkkien pohjia.

Paellat, liha-vihannesrisotot, paistettu riisi, keitot, munakkaat ja pataruuat ovat hyviksi havaittuja keinoja säästää tähteitä tai ylijääneitä raaka-aineita jääkaappikuolemalta. Monet ruuat maistuvat itse asiassa paremmilta seuraavana päivänä lämmitettyinä.

Suhtaudu parasta ennen -päiväyksiin joustavasti ja luota enemmän omaan haju- ja makuaistiin ruuan syömäkelpoisuuden määrittämisessä. Harva elintarvike on pilalla heti päiväyksen umpeuduttua.

4. Pakasta ja merkitse sisältö

Mieti kotona lautasen kokoa. Pienempi ruokalautanen ohjaa ottamaan vähemmän kerralla, jolloin biojätteeksi päätyvän lautastähteen riski pienenee. Erityisesti lapsille kannattaa kattaa heille sopiva lautanen, joka ei kutsu silmiä syömään enemmän kuin maha vetää.

Tähteet on järkevää pakastaa heti, jos niille ei ole varmaa käyttöä parin päivän sisällä. Laita rasioihin ja pusseihin ruuan nimi ja päiväys. Kokeile kirjoittaa myös ruuan arvioitu hinta – se voi kannustaa syömään ruuan myöhemmin. Epämääräiset pakkaukset päätyvät helposti jätteeksi viimeistään pakastimen sulatuksen yhteydessä.

5. Kieltäydy lisukkeista ravintolassa

Ravintolassakin ruokailija voi omilla valinnoillaan vähentää ruokahävikkiä. Ruokaa voi tarvittaessa tilata lisää, ja kylkiäisistä voi kieltäytyä, jos ne eivät maistu.

Esimerkiksi jos pöytäseurue ei aio syödä aterialla leipää, kannattaa tarjoilijalle sanoa, ettei leipäkoria tarvitse tuoda lainkaan. Jos leivät on tuotu pöytään, ei niitä enää voi tarjoilla toiseen pöytään, vaan syömättömät päätyvät jätteeksi.

Tähteet sopii nykyään tuoda kotiin doggy bagissa hienommistakin ravintoloista. Suomalaistutkimuksessa todettiin, että noin viidesosa ravintoloissa tarjottavasta ruuasta menee jätteisiin.

Lähde: Ruokatieto – Laura Lounasheimo

 

 

Keskustelu

Köyhät ritarit ja pullavanukas ovat vanhoja hyviä ohjeita käyttää hiukan kuivahtanut vaalea leipä tai pulla.

Kissoille ja koirille ei ole pakko ostaa omia valmisrehuja niin runsaasti, kun hyödyntää niiden ruokkimisessa sellaisia ruoka-aineita, jotka eivät enää ole oikein ihmiselle sopivia. Jos paistetun silakan tai lihapullan pinnassa on homepilkku tai jos viimeinen makkarasiivu haiskahtaa happamelle, ei hätää – ainakin meidän kissit tykkäävät. Vaikka siinä tavallaan haaskaantuu ihmisravintoa, tulee säästö sitä kautta että lemmikkien ostorehupussi hupenee hitaammin. Ja olihan vielä 70-luvun alussa aika, kun lemmikeille ei edes ollut kaupanhyllyssä juurikaan rehuja saatavilla – ainakaan täällä maalla. Nykyään tuntuu niin kummalta, kun voi törmätä pieneen pussitettuun marsunheinäpaaliin ruokakaupassa käydessään.

Kommentoi juttua: Ruokajäte pieneksi viidellä vinkillä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X