Ruoka

Ruokalista viikko 11 – mausta ruoat aromikkaiksi tuoreilla yrteillä

Tuoreet yrtit ovat vaivaton tapa saada arkiruokaan makua ja raikkautta. Poimi kaupanhyllyltä tai yrttitarhastasi persiljaa, basilikaa, tilliä, rakuunaa, salviaa, minttua sekä korianteria ja mausta niillä herkullinen ateria. Parhaat ohjeet löydät viikon ruokalistaltamme! Maistuisiko esimerkiksi saltimbocca broilerista, korianterilla maustettu intialainen quorn-curry tai yrttivoin säväyttämä kirjolohi uunissa?

Yrttiviikon kunniaksi lautasellekin laitetaan aromikkailla vihreillä maustettua tarjottavaa! Kokosimme reseptit, joissa on hyödynnetty niin suomalaisten suosikkeja, kuten tilliä, basilikaa ja persiljaa, kuin muitakin yrttejä mintusta korianteriin.

Ruokalista viikko 11

Maanantai: Fusilli al limone e basilico

Vain seitsemän raaka-ainetta, ja näin herkullinen lopputulos! Fusilli al limone e basilico eli sitruuna-basilikapasta hurmaa sitruunan, basilikan ja parmesaanijuuston pettämättömällä makutriolla. Myös persiljalla viimeistelty pasta all’aglio, olio e peperoncino sekä yrttinen kalapasta puttanescan tyyliin ovat varma valinta.

Tiistai: Kermaiset ahvenfileet

Kermaiset ahvenfileet saavat hienostunutta makua sinapista, joka korostaa kalan mietoa makua. Ateria aateloidaan kalaruokien luottoyrteillä, tillillä ja ruohosipulilla. Myös kuhanyytit sekä savustettu yrttikampela sopivat kalapäivän ateriaksi.

Keskiviikko: Intialainen quorn-curry

Intialainen quorn-curry tuo lämpöä koleampaankin päivään. Mausteinen pannuruoka tarjotaan keitetyn basmatiriisin, naan-leivän sekä raikkaan raita-jogurttikastikkeen kera. Koristele annokset korianterilla. Nappaa reseptikirjaasi  myös kikherne-kasviscurry pinaatilla.

Torstai: Marokkolaiset lihapullat

Korianteri ja minttu sopivat lihapulliin kuin kaneli korvapuustiin! Marokkolaiset lihapullat pyöritetään karitsan jauhelihasta ja maustetaan yrttien lisäksi ras el hanout -mausteseoksella. Ruskeakastikkeen sijaan pyörykät nostetaan pöytään  tomaattikastikkeen kera. Myös kreikkalaiset feta-lihapullat ja aasialaiset lihapullat maistuvat taatusti.

Perjantai: Saltimboccaa broilerista

Onko saltimbocca broilerista jo tuttu? Italialaisen klassikon arkiversion juttu ovat broilerin rintafileet, jotka peitellään prosciutto-kinkulla sekä voimakasaromisella salvialla. Ruoan nimi tulee sanoista saltare eli hypätä ja bocca eli suu. Saltimboccan sanotaan olevan niin herkullista, että se kirjaimellisesti ”hyppää suuhun”. Igorin kana sekä pestokana sopivat myös yrttisten kanaruokien ystävälle.

Lauantai: Kirjolohi uunissa

Kirjolohi uunissa on klassikkoruoka! Uutta potkua tutulle kalaruoalle antaa espanjalaishenkinen, rosmariinista ja timjamista surautettu yrttitahna, joka laitetaan kalan sisälle. Kun kypsennät kalan isossa vuoassa kermaisten perunoiden päällä, saat koko aterian kypsäksi yhdellä kerralla. Oiva vaihtoehto lohelle on rasvassa kypsennetty nieriä, joka saa makua timjamista.

Sunnuntai: Rakuunavoilla maustettua kevätkananpoikaa

Rakuuna on kanaruokien ykkösyrtti. Tällä kertaa siitä tehdään maukas maustevoi kevätkananpoikien tai kokonaisen broilerin kaveriksi. Rakuunavoilla maustettua kevätkananpoikaa varten on muistettava sulatusaika: jos linnut ovat pakastettuja, anna niiden sulaa jääkaapissa yön yli.

Jälkiruoaksi maistuvat vaniljapullat

Mantelitäytettä ja vaniljakreemia samassa suupalassa, oi että! Vaniljapullat leivotaan trendikkäällä tangzhong-menetelmällä esitaikinan avulla ja kohotetaan vain kerran – lopputuloksena on pellillinen äärimmäisen pehmeitä pullia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 11 – mausta ruoat aromikkaiksi tuoreilla yrteillä

Mum-Melina

Kiitos, kiitos,kiitos! Vihdoinkin meille mausteallergikoille sopivia ohjeita. Nämä talletan ja teen niistä oman kuukauden ruokalistani pienin muutoksin. Esim. sinappi jää pois ja muutama muukin muutos tulee, mutta nyt on runko, jolle tehdä oma ruokalista.
Tätä olen odottanut, että mausteet pois ja yrttejä tilalle. Kiitos!♥

Sinun täytyy kommentoidaksesi.