Kuhanyytit uunissa

Ruokalista viikko 15 – kalaruoat arkeen ja viikonloppuun

Kala on loistoraaka-aine, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Kokosimme kalaruoat, joilla loihdit pöytään niin arkiset pyörykät kuin hienostuneemmatkin kuhanyytit ja kokonaisen täytetyn siian. Pääsiäispäivän alkuruokana maistuu hyydytetty mäti-juustokakku.

Vaikka kalaa tulisi ravintosuositusten mukaan syödä kahdesta kolmeen kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen, usein lautasella pyörivät tutut ja turvalliset kalaruoat: Kalapuikot, uunilohet ja tonnikalapastat. Tämän viikon ruokalista tarjoaa ideoita uusiin ja maukkaisiin kalaruokiin. Viikon aikana tarjolle nostetaan muun muassa luonnonkalasäilykkeestä valmistetut kalapyörykät, sushikulho, trendikkäästi leivinpaperipaketissa kypsennetyt kuhanyytit sekä näyttävä, kokonaisena kypsennetty siika.

Viikon 15 ruokalista: Kalaruoat arkeen ja viikonloppuun

Maanantai: Sushikulho

Sushikulho on nopea tapa nauttia suositusta sushista, sillä rullien kääriminen jää välistä! Raaka-aineet kootaan kulhoon hauskaksi annokseksi. Voit nopeuttaa valmistusta esivalmistelulla, kuten keittämällä sushiriisin ja marinoimalla punasipulin etukäteen. Kalapalat viimeistellään kaasupolttimella juuri ennen tarjoilua. Jos innostuit kulhoruoista, talleta itsellesi myös Havaijilta tuttu poke-kulho sekä herkullinen härkäpapukulho.

Tiistai: Kalapyörykät ja sahramimajoneesi

Kalapyörykät valmistuvat näppärästi kotimaisesta luonnonkalasäilykkeesta. Purkkikalan lisäksi pyörykkätaikinaan uppoaa seesaminsiemeniä, jotka antavat pulliin rapeutta ja pähkinäisyyttä. Tarjoa kalapyörykät kullankeltaisen sahramimajoneesin kera. Kokeile myös tehdä helppo särkisäilyke itse tai valmista haukipyörykät perinteisesti haukifileistä.

Keskiviikko: Haukipihvit

Haukipihvit onnistuvat kätevästi, kun otat avuksi monitoimikoneen, joka jauhaa ruodot syötäviksi. Parhaat pihvit paistat lettupannulla rypsiöljyssä. Herkullinen hauki toimii täydellisesti, kun lusikoit lautaselle sitruunalla maustettua perunamuusia. Kalapihvit valmistat myös kuhasta. Jos haluat jättää väliin massan jauhamisen ja rasvakäryn, paista silakkapihvit uunissa.

Torstai: Thaimaalainen kalakeitto

Thaimaalainen kalakeitto palkitsee kärsivällisen kokin taivaallisella maullaan. Keitto valmistetaan kokonaisista ahvenista – perkaa kalat itse tai pyydä kalatiskiltä apua. Perkeet pääsevät hyötykäyttöön, sillä niistä keitetään kalaliemi. Lisää potkua soppaan tuovat thaimaalaisen keittiön luottoraaka-aineet: chili, lime, ja inkivääri.

Vai sittenkin soppaa oikotien kautta? Kiireisen kalakeitto tehdään täysin pakastealtaan antimista. Myös keväinen kalakeitto valmistuu pakasteseistä. Currylla maustettu soppa on helppo tuunata pääsiäisen juhlapöytään: lisää joukkoon suikaloitua fenkolia, tuoretta pinaattia, katkarapuja, hippunen sahramia ja tilkka kuivaa valkoviiniä.

Perjantai: Täytetty siika Välimeren tyyliin

Välimeren tyyliin täytetty siika on oiva tarjottava pitkäperjantaihin. Juhlavan kala-aterian herkullisuus piilee siinä, että kala kypsennetään kokonaisena, jolloin se ei pääse kuivahtamaan. Makua antavat kalan sisään laitettavat täytteet: tuore pinaatti, pinjansiemenet, aurinkokuivatut tomaattisuikeleet sekä kalamata-oliivit. Pääsiäisen pääruoaksi passaavat myös espanjalaishenkinen kokonainen kirjolohi uunissa sekä rasvassa kypsennetty nieriä.

Koska kala tykkää sitruunasta, sekoita pitkänperjantain alkumaljaksi hienostunut ja raikas limoncello sour -cocktail tai alkoholiton sitruuna-mocktail.

Lauantai: Kuhanyytit

Lankalauantaina maistuvat kuhanyytit, jotka paistetaan uunissa en papillotte -tekniikalla leivinpaperipaketeissa oliivien, parsan, kesäkurpitsan, sitruunan ja muiden kasvisten kanssa. Välimeren kuhaa on niin ikään ateria, jossa kuhafileet saavat muhia kasvisten kanssa rinnakkain samassa uunivuoassa. Makeat kirsikkatomaatit, valkosipuli, yrtit ja fenkoli antavat kala-annokselle hienostuneen säväyksen.

Sunnuntai: Mätijuustokakku

Ensimmäinen pääsiäispäivä on hyvä syy ruokailla pitkän kaavan mukaan. Alkupalana hurmaa hyydytetty mätijuustokakku, joka koristellaan raikkaasti herneenversoilla, värikkäillä tomaateilla, retiiseillä ja mätinökäreillä.

Perinteisen pääsiäispöydän pääruoan paikan lunastaa parissa minuutissa paistuva karitsan sisäfilee ja pienet uuniperunat. Jälkiruokana on tietenkin mämmiä – tällä kertaa tosin kylmänä versiona! Mämmijäätelö maistuu myös niille, jotka eivät tavallisesta mämmistä piittaa.

Onko paistamasi kala aina kuivaa? Nappaa alta huippukokki Kari Aihisen vinkit tai kokeile ruokavaikuttaja Hanna Gullichsenin mehevää sokerilohta. Perinteisen kaavan mukaan pääsiäisateriaa suunnitteleva kurkkaa parhaat lammasreseptimme.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 15 – kalaruoat arkeen ja viikonloppuun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X