Ruoka

Ruokalista viikko 52 – ruokaa keittiön perusraaka-aineista ja jouluruokien rippeistä

Joulun jälkeen kokataan ruokaa keittiön perusraaka-aineista ja jouluruokien rippeistä. Upota kinkun loput kiusaukseen tai pastaan ja keitä porkkanoista ja bataateista maistuva sosesoppa.

Tällä viikolla kurkataan kuiva-ainekaappiin sekä pakastimeen ja tyhjennetään jääkaappi joulun ja uudenvuodenjuhlien rippeistä. Näillä resepteillä kokkaat ruokaa keittiön perusraaka-aineista, kuten perunasta, pastasta ja kananmunasta.

Ruokalista viikko 52: Ruokaa keittiön perusraaka-aineista

Maanantai: Pasta all’aglio, olio e peperoncino

Joulun jälkeen yksinkertaisuus on valttia! Pasta all’aglio, olio e peperoncino luottaa laadukkaaseen oliiviöljyyn, chiliin ja valkosipuliin.

Pastakattilaan voi halutessaan hyödyntää myös mahdolliset joulupöydän rippeet. Siivusta kinkkua valmistuu kermainen kinkkupasta ja kalapöydän tarjottavista esimerkiksi kylmäsavulohipasta.

Tiistai: Juuressosekeitto hernerouheella

Tuliko jouluksi varattua perunaa, porkkanaa, lanttua tai palsternakkaa pikkuisen yli tarpeen? Juuressosekeitto hernerouheella imaisee ylimääräiset juurekset. Ruokaisuutta soppaan antaa kotimainen proteiininlähde, hernerouhe.

Myös samettinen porkkanasosekeitto ja neljän raaka-aineen bataattisosekeitto kannattaa tallettaa omiin kirjanmerkkeihin tulevia arjen ruokarumbia varten. Halutessaan sosekeittoihin voi käyttää myös laatikoita varten tarkoitettuja valmiita juuressoseita.

Keskiviikko: Kinkkukiusaus

Joulukinkun jämistä valmistuu arkiruokien klassikko, kinkkukiusaus. Lisäksi tarvitsee vain pussin pakastealtaan peruna-sipulisekoitusta, purkin kermaa ja mausteita.

Samalla kaavalla kypsyvät kalapöydän savulohesta tehty lohikiusaus ja kylmäsavuporosta kokattu porokiusaus.

Torstai: Espanjalainen uunimunakas

Helppo munakas on hävikkiruokien ykkönen. Joukkoon voi nimittäin sujauttaa mitä ikinä jääkaapista sattuu löytymään. Espanjalainen uunimunakas tehdään kananmunista, edellispäivän perunoista, pekonista, kasviksista ja juustosta.

Perunamunakas uunissa sekä siskonmakkara-uunimunakas valmistuvat kätevästi uunipellillä ja täyttävät isommankin porukan vatsat.

Perjantai: Uuniperunat kalatäytteellä

Uuniperunat kalatäytteellä on retroruokien klassikko. Nykypäivän versio valmistuu kotimaisesta luonnonkalasäilykkeestä, joka on tonnikalaa ekologisempi vaihtoehto.

Kasvissyöjä nauttii uuniperunansa esimerkiksi savutofusta sekoitetun vegaanisen skagenröran kanssa.

Lauantai: Blinipannukakku

Blinit eli tattari- ja vehnäjauhoista tehdyt venäläiset ohukaiset ovat uudenvuodenjuhlien klassikkotarjottava. Uunipellillä paistuva blinipannukakku on nopea ja kärytön keino tehdä blinit juhlaväelle.

Takuuvarma blinitäyte yhdistää mädin, sienet, kerman ja yrtit yhteen kippoon. Vegaaninen blinitäyte tehdään kikherneistä, vegaanisesta majoneesista, punasipulista ja merilevästä.

Sunnuntai: Tortillalasagne

Tehtiinkö teillä uudenvuodenaattona tortilloja? Sujauta ylimääriset letut uunivuokaan ja kokoa niistä vaivaton tortillalasagne. Tortillaletuista valmistat myös uudenvuodenpäivän nopeimmat pizzat. Tortillapizza tehdään nimittäin letun päälle.

Joulun ja uudenvuodenjuhlien jälkeen jälkiruoka kootaan ylijääneistä herkuista. Pappilan hätävara tehdään perinteisesti siitä, mitä kaapista sattuu löytymään. Kuohukermasta ja rahkasta sekoitettua pohjaa voi täydentää esimerkiksi piparin muruilla, kakkupaloilla, suklaahipuilla tai tuoreilla marjoilla ja hedelmillä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 52 – ruokaa keittiön perusraaka-aineista ja jouluruokien rippeistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.