Muista hygienia kesäkeittiössä

Erityisesti kesällä on elintarvikkeiden huolellinen käsittely tärkeää, koska mikrobit viihtyvät ja kasvavat parhaiten lämpimässä. Lue, miten kokkaat kesällä oikein!

Kesällä nautitaan sesongin herkkuja mökeillä, telttaretkillä ja kesäjuhlissa. Muutamia hygienian perusasioita noudattamalla voi välttyä ikäviltä ruokamyrkytyksiltä.

 

Erityisesti kesällä on elintarvikkeiden huolellinen käsittely tärkeää, koska mikrobit viihtyvät ja kasvavat parhaiten lämpimässä.

10 neuvoa kesäkokille ja grillaajalle:

  1. Kuumenna tarjottava ruoka riittävän kuumaksi, yli + 70 C -asteiseksi. Jos et tarjoa ruokaa heti, jäähdytä se nopeasti alle + 6 C -asteiseksi ja siirrä jääkaappiin.
  2. Pese kädet aina ennen ruoanlaittoa. Pese käsiä myös ruoanvalmistuksen aikana, etenkin raa’an lihan, siipikarjanlihan tai kalan käsittelyn jälkeen tai kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta.
  3. Mökille tai retkiolosuhteisiin voi varata antiseptisiä kosteuspyyhkeitä, jos vesipesuun ei ole mahdollisuutta.
  4. Matkoilla säilytä helposti pilaantuvat tuotteet kylmälaukussa. Jos matka kestää yli kaksi tuntia, hanki tuotteet läheltä määränpäätä.
  5. Jotta elintarvikkeet säilyisivät toivotun ajan, on varmistettava, että jääkaappi on riittävän kylmä ja että ilma pääsee kiertämään.
  6. Säilytä kalaa ja mätiä riittävän kylmässä. Turvallinen säilytyslämpötila tyhjiöpakatuille kylmäsavukaloille ja graavisuolatuille kaloille sekä mädille on + 3 C astetta tai sen alle myös kotijääkaapissa. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita ei tule käyttää.
  7. Grillihiilten tulee olla valmistettu puhtaasta puusta, jotta niistä ei irtoaisi poltettaessa myrkyllisiä kaasuja elintarvikkeeseen tai ympäristöön. Kaikkein turvallisinta on grillata grillausalustan päällä, jolloin myös syöpävaarallisten PAH-yhdisteiden syntymiseltä vältyttäisiin. Käpyjä ei tule käyttää grillaukseen.
  8. Grillihiilet ovat sopivia grillaukseen, kun rasvan tippuminen niiden päälle ei sytytä niitä enää ärhäkkäästi liekkeihin. Voimakkaat liekit mustaavat lihan tai makkaran ja aiheuttavat PAH-yhdisteiden muodostumista.
  9. Grillipihvit ja muut raa’at lihatuotteet tulisi kuumentaa läpikypsiksi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat.
  10. Kaikki raa’an lihan kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet on pestävä huolellisesti ennen niiden käyttämistä kypsennetyn lihan tai muiden elintarvikkeiden käsittelyyn. Älä käytä raa’an lihan marinadia kypsälle lihalle.

Lähde: Evira

Huolettaako sinua kesäkeittiön hygienia tai turvallisuus? Kerro omat vinkkisi riskittömään ruoanvalmistukseen.

Avainsanat

Keskustelu

Ruoka kannattaa valmistaa aína ensiluokkaisista raaka-aineista.
Jos kalastaa, on silloin taatusti tuoretta kalaa käytettävissä ruoanvalmistukseen. Täyssäilykkeet säilyvät sellaisenaan hyvin ruoanvalmistukseen saakka.

Retkiolosuhteisiin kannattaa ottaa mukaan käsindesiainetta. Sitä on myytävänä 100 ml:n pulloissa.

Mokillämme käytetään tiskaamiseen saunan padassa kiehuvaksi kuumennettua vettä heti saunomista seuraavana aamuna, jolloin vesi on vielä sopivan kuumaa. Olen hankkinut saunaan kauhan jota haluaisin käytettävän ainoastaan puhtaan veden nostoon, siten että peseytymiseen on omat kauhansa ja vatinsa. Olen esitellyt asian myös muille mokkiläisille ja vieraille perustellen asiaa tiskiveden puhtaana pysymisellä. Olen saanut kuitenkin niuhottajan maineen asiasta, muiden pitäessä täysin hyväksyttävänä sitä, että vettä kauhotaan padasta pesuvadilla jota käytetään peseytymiseen tai siivoamiseen. Olenko niuho?

Kommentoi juttua: Muista hygienia kesäkeittiössä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X